Povezite se

Crna Kronika

Svećenik pedofil koji je u 20 godina zlostavljao oko stotinu djece se žali na smještaj

Objavljeno

-

Zadarska nadbiskupija je Ivanova umirovila nakon optužbi za seksualno zlostavljanje te ga smjestila u svoj dom za starije i onemoćale svećenike.

Svećenik don Nedjeljko Ivanov, široj javnosti poznat kao pedofil koji je 2014. godine osuđen prema crkvenom kanoniku, zadarskim medijima požalio se kako ga vrh zadarske biskupije ne tretira primjereno zbog njegovog zdravstvenog stanja.

Podsjetimo, Zadarska nadbiskupija je Ivanova umirovila nakon optužbi za seksualno zlostavljanje te ga smjestila u svoj dom za starije i onemoćale svećenike. Protiv njega nije pokrenut ni kazneni postupak jer su se tri njegove žrtve oglasile nakon mnogo godina pa su svećenikova zlodjela pala pod zastaru.

Prije nekoliko dana Ivanov je prebačen u privatni starački dom u Biljanima Donjim u kojima smještaj mjesečno stoji oko 1000 eura. Razliku u cijeni, piše Zadarski.hr, nadoknađuje njegova mirovina i Zadarska nadbiskupija. Ivanov se požalio zbog preseljenja jer ga, kaže, više ne mogu tako lako posjećivati prijatelji i drugi svećenici.

Prva žrtva koja je javno ispričala svoju priču o svećeniku pedofilu bio je Josip Lisica iz Bibinja, a nakon njega brzo su se oglasile i druge žrtve. Strašna svjedočanstva žrtava svećenika koji je više od 20 godina činio gnjusna nedjelja svakim danom bila su sve šokantnija.

‘Očekujem ispriku. Želim čuti da se Nedjeljko Ivanov ispriča. Jednostavno bi mi nešto značilo. Ne baš kraj, jer ta priča nema kraja. To ostaje u vama. I u stotinama drugih dječaka’, rekao je nakon osude Crkve Josip Lisica.

Začuđuje to što su mještani šutjeli o svećenikovim gnjusobama nad maloljetnicima o kojima se šuškalo još dalekih ‘80-ih godina. Strahote koje su zlostavljana djeca proživjela, danas izlaze na površinu.

Bibinjac Josip Lenkić Barać (39) don Ivanova je prijavio policiji. Don Ivanov ga je počeo zlostavljati kad je imao 12 godina, no nije prestao ni s 14 godina kad je otišao u Sjemenište u Zadar.

‘Bio sam sjemeništarac pa me mogao zvati da dođem kod njega i nitko ništa ne bi posumnjao’, kazao je Lenkić Barać.

Dr. Nenad Bugarija, koji je emigrirao u SAD, prijavio je pohotnog svećenika nadbiskupu Želimiru Puljiću u New Yorku. Razgovarao je i s prijateljima iz djetinjstva u Bibinju, koji su mu potvrdili zlostavljanja. Nakon toga počelo se javljati sve više muškaraca koji su kao djeca bili žrtve don Ivanova. Nagađa se kako bi ih moglo biti i više od 100 s obzirom na to da je Nedjeljko Ivanov 20 godina službovao u Bibinju. Djecu je zlostavljao na ispovijedi “u četiri oka”, a nadređeni su navodno sve znali.

‘Nebrojeno puta pozivao bi me k sebi na ‘duhovne razgovore’ u različitim dnevnim terminima kako bi me obučavao o mojoj seksualnosti. Ostajao sam nasamo s njim, na njegovo inzistiranje. Od mene je tražio da mu pokažem spolovilo, da mu pričam o tome kako masturbiram, koliko sjemene tekućine izlazi, da mi ‘redalicom’ izmjeri koliko mi je spolovilo… i o tome kako muškarac i žena opće. Kako je te ‘duhovne razgovore’ provodio kao i ispovijed, na kraju mi je uvijek govorio da je sve to naša ispovjedna tajna i da to nitko ne smije znati.

Bio sam izrazito krhke građe i na ispovijedi bi me obgrlio rukama i prislonio me na svoj trbuh, i ja sam u tom ‘medvjeđem zagrljaju’ morao biti cijelo vrijeme tijekom ispovijedi’, nastavlja strašnu priču Lenkić Barać, koji je danas direktor u jednoj zadarskoj tvrtki i sa suprugom čeka prvo dijete. Obitelj, kojoj se tek nedavno povjerio, daje mu punu podršku.

Najveći problem je što sežrtve nisu odmah obratile za pomoć, kako i sam Kenkić Barać navodi, tada se nije znalo puno o pedofiliji. (Autor: 24sata/dnevno.hr)

Crna Kronika

Ministar Božinović otkrio novi detalj u istrazi oko propucavanja migranta

Published

on

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović komentirao je jučerašnji slučaj propucavanja migranta koji se u KBC Rijeka s prostrijelnom ranom u predjelu prsnog koša i trbuha bori za život.

“Danas je proveden očevid pod rukovodstvom županijskog državnog odvjetništva, prema mojim informacijama završen je u poslijepodnevnim satima i nadležno državno odvjetništvo je naložilo vještačenja vezano za ono što je utvrđeno tijekom očevida.

Odvjetništvo uz stručnu pomoć policije provodi kriminalističko istraživanje i u ovom trenutku je rano govoriti o rezultatima tog istraživanja, ono što bi eventualno mogao kazati u ovom trenutku jest da nije utvrđeno da bi korištenje vatrenog oružja bilo usmjereno prema konkretnoj osobi, s namjerom djelovanja prema osobi”, izjavio je ministar unutarnjih poslova Davor Božinović.

Dio medija objavio je neslužbene informacije kako je moguće da se metak odbio od tvrde površine, te da su policajci nakon ranjavanja migranta kilometrima nosili do pristupačnog terena i vozila Hitne pomoći.

“Pacijent je zaprimljen na hitni operativni zahvat zbog prostrijelne rane u predjelu prsnog koša i trbuha. Njegovo stanje je opasno po život te se nadalje provode mjere intenzivnog liječnja,” naveli su iz bolnice.

Ucitavanje vijesti

Crna Kronika

U sudaru između Nedelišća i Gornjeg Hrašćana ozlijeđene tri osobe

Published

on

Izvor: emedjimurje/Stjepan Hranilović

Oko 13 sati došlo je do prometne nesreće između Nedelišća i Gornjeg Hrašćana. Sudarili su se kombi i automobil, a vozila su u nastavku kretanja sletjela s ceste, prenosi emedjimurje.

Kako javlja PU međimurska, nesreća se dogodila u 12:50 sati. 

– Vozač iz kombi vozila te vozač i putnik iz osobnog vozila prevezeni su vozilom Zavoda za hitnu medicinu u Županijsku bolnicu Čakovec. Očevid je u tijeku – javili su iz međimurske policije.

Težina ozljeda zasad nije poznata, a policija i dalje provodi očevid nakon kojeg će biti poznati svi detalji nesreće

Ucitavanje vijesti

Crna Kronika

U Srbiji uhićen hrvatski državljanin s Europske liste najtraženijih bjegunaca

Published

on

Izvor: MUP

Nakon petogodišnje potrage lociran je i uhićen na području Srbije hrvatski državljanin s Europske liste najtraženijih bjegunaca, trideset osmogodišnji B.D., koji je u dva navrata opljačkao banku u Šibeniku, a bjegunac je iz zatvora, priopćeno je u subotu iz Ministarstva unutarnjih poslova RH.

 Odjel za ciljane potrage i precizno lociranje MUP-a Republike Hrvatske (FAST tim Hrvatska) u suradnji s FAST jedinicom Republike Srbije i Policijskom upravom Novi Sad, uspio je locirati jednog među najtraženijim hrvatskim bjeguncima, hrvatskog državljanina B.D. (1981.) koji je u četvrtak uhićen na području Novog Sada.

 B.D. je 2005. u manje od mjesec dana, sa supočiniteljima, dvaput počinio razbojništvo u istoj poslovnici banke u Šibeniku, usred dana, sa plastičnim pištoljem. Oba puta je pobjegao i uspješno se skrivao do 2012. godine, kada je nakon sedam godina bijega uhićen u Bosni i Hercegovini i izručen u Hrvatsku, navode iz MUP-a.

 Zbog počinjenja kaznenog djela razbojništva osuđen je na kaznu zatvora u trajanju od 4 godine i 2 mjeseca zatvora te je upućen u Kaznionicu Lepoglava. Nakon godinu i pol dana uspio je pobjeći iz najstrože čuvanog Odjela Kaznionice, ali je istoga dana u popodnevnim satima pronađen i vraćen u kaznionicu.

Izvor: Screenshot / Autor: eumostwanted.eu

 U travnju 2014. godine premješten je iz Kaznionice Lepoglava u Zatvor u Puli na izdržavanje preostale kazne zatvora iz kojeg je nakon samo 4 mjeseca pobjegao, preskočivši zid i od tada je bio u bijegu.

 Ovaj bjegunac se nalazio se European most wanted listi od 2016., odnosno od samog početka lansiranja liste, na kojoj su objavljeni najtraženiji bjegunci Europe, s obzirom da se radilo o izrazito opasnom i nasilnom bjeguncu.

 Od 2014. aktivno se tragalo za njim te je ostvarena kontinuirana operativna policijska suradnja sa FAST jedinicom Srbije i Jedinicom za ciljane potrage MUP-a RS (BiH) te FAST jedinicama Slovenije, Austrije, Kraljevine Švedske, Nizozemske i US Marshals Service, a s ciljem lociranja i njegovog uhićenja.

 Operativnom policijskom suradnjom i pravovremenom razmjenom informacija prikupljena su saznanja da bi se B.D. mogao skrivati na području Srbije ili Bosne i Hercegovine.

 Usmjerenom razmjenom informacija i intenzivnim mjerama traganja B.D. lociran je na području Republike Srbije, gdje je i uhićen, navode iz MUP-a RH.

Ucitavanje vijesti

Najčitanije