Svećenik od krizmanika i kumova tražio 200kn za djecu Afrike

Pixabay

Župnik crkve sv. Luke evanđelista u Otoko kraj Sinja od krizmanika, kumova i roditelja tražio je po 200 kuna za ulazak u crkvu.

“Svima sam rekao da na krizmu u crkvu dođu u 10.30, dakle pola sata prije početka mise, kako bih im mogao dati upute i razmjestiti ih. Neki od njih su kasnili. Počeli su mi dobacivati i rugati se. Rekao sam im: ‘Dobro. Ajde, kad je tako, dat će svaki krizmanik i kum po 100 kuna za gladnu djecu u Africi”, rekao je svećenik, koji je za 24 sata potvrdio kako je riječ o roditeljima i kumovima koji se ranije nisu odazivali na sastanke vezane uz ovaj sakrament, a djeca su rijetko pohađala vjeronauk. Ovim je činom prikupio 1000 kuna.

S druge strane, roditeljima nije bilo drago što se to dogodilo. “Ovo je nedopustivo. Moram li zbilja plaćati da bi moja kći primila sveti sakrament? Nisam imala novca kod sebe. Morala sam posuditi 200 kuna od kolegice s posla kako bih svoje dijete krizmala”, rekla je majka jedne djevojčice. Tvrde kako su zakasnili samo pet minuta. “Svi smo bili toliko šokirani. Oni koji nisu dali novac morali su se zapisati te im je naređeno da na idućoj misi vrate svoj ‘dug’”, bio je još jedan od komentara roditelja.

No, fra Miro opovrgava kako im je to naredio. U crkvu je pustio i one koji nisu dali novac. Svećenik, koji je dvije godine bio misionar u Kongu u Africi rekao je da je svakodnevno gledao kako djeca umiru od gladi. “Od tada sakupljam novac za najmlađe. I ovaj će novac dobro doći. Ako je ovo još jedna patnja koju zbog toga moram podnijeti, neka je”, rekao je fra Miro, misleći pritom na novinarske upite.

U Otoku kraj Sinja poznat je po tome što cijele godine hoda u sandalama. Sakuplja stari papir i boce. Tako je prikupio 40.000 kuna i donirao ih djeci u Africi.