Svečanost povodom 26. godina formiranja 74. samostalnog petrinjskog bataljuna

Danas je svečano obilježeno 26 godina od formiranja 74. samostalnog petrinjskog bataljuna u organizaciji Udruge ratnih veterana – veterana Domovinskog rata Grada Petrinje.

Bogati program započeo je svetom misom u crkvi svetoga Lovre za poginule i umrle pripadnike bataljuna, nakon čega je uslijedio mimohod sjećanja od prostorija Udruge do Trga hrvatskih branitelja gdje je održan i prigodan program.

Uz brojne goste svečanosti je prisustvovao, u ime Ministarstva hrvatskih branitelja, Nenad Križić, pomoćnik ministra, a u ime Grada Petrinje Viktorija Kaleb, zamjenica gradonačelnika, koja je ovom prigodom pozdravila sve nazočne i rekla:

„Prvo što ću reći u ovom kratkom govoru jest; hvala vam, beskrajno hvala za vašu hrabrost, plemenitost i spremnost da ste 1991. bili spremni dati i život za Domovinu. A Domovina je kao i majka, jedna i jedina. Da vas nije bilo kad su krenuli srbočetnički agresori potpomognuti domaćim izdajicama, ne bi se mi sada nalazili na Trgu hrvatskih branitelja, u hrvatskoj Petrinji, u domovini Hrvatskoj.

Da Vas nije bilo, ne bi se vijorili danas hrvatski barjaci s tri najljepše boje na svijetu i šahovnicom u sredini, nikad se ne bi zapjevala Lijepa naša. Da vas bilo, ne bi mi danas slavili Dan neovisnosti i mirno prošetali našim petrinjskim uskim stazama.“

Zamjenica Kaleb, također je podsjetila na jednoumlje i sve ono što je bilo upereno protiv hrvatskog naroda u prijašnjem režimu. No, istaknula je i kako današnje vrijeme nosi svoj teret, te dodala: „Ne možemo ne vidjeti i ne zaplakati nad rijekom naše mladosti što odlazi u tuđinu, što naše sestre, majke i očevi rade dan i noć i nedjeljom i blagdanom za malu plaću, sramotnu malu ako je uopće i dobiju na vrijeme ili ikad, jer je “male” ljude lako zamijeniti vojskom nezaposlenih. Ne možemo šutjeti, da bakica koja nije platila režije, završi promptno na svim sudištima i u svim medijima, a lopovi koji su otuđili milijarde pišu blogove i ismijavaju nam se u lice.

Ne možemo prešutjeti da ni političari svih stranačkih boja žive od nerada, lopovluka svih vrsta, da se zapošljava po stranačkom ključu, da mali poslušnici, uglavnom mediokriteti u svakom pogledu, zbog slijepe odanosti partijskom vođi postaju novi šefovi, ravnatelji, stranačke vođe.“

Na kraju je zamjenica Kaleb istaknula: „Zemlju imamo, imamo vas najbolje ljude, ratnike u povijesti ratovanja, junake o kojima se uči na vojnim učilištima diljem svijeta, jer ste viteški branili svoj zemlju. Nema čistijih ratnih operacija na svijetu počevši od Oluje, Maslenice, Bljeska pa sve do vas koji ste nam spasili Petrinju. I na vama je dragi hrvatski vitezovi da se ne predate rezignaciji, malodušju, uspavanosti, osjećaju da se ništa ne može i ne vrijedi.

Na vama je da se u ovoj zemlji koju ste vi stvorili uz pomoć Svevišnjeg i danas u miru, svim svojim znanjem, plemenitošću, čestitošću i kreativnošću borite za Hrvatsku kakvu želimo. Živjeli i sretan Dan neovisnosti.“

Pomoćnik ministra Križić pozdravio je sve nazočne u ime Ministarstva hrvatskih branitelja, u ime ministra i ratnog zapovjednika pobjedničke hrvatske vojske generala Tome Medveda i u svoje osobno ime, te naglasio:

„Izražavam ponos i prenosim čestitke ministra i kompletnog ministarstva vama dragi prijatelji iz 74.samostalnog petrinjskog bataljuna. Moji prethodnici su puno toga kazali, kao vojnik i operativac moram shvatiti da moram skratiti, ali sve nas sjetit ću jednog događaja nakon briljantno izvedene akcije Bljesak u Okučanima, postrojeni na nogometnom igralištu imali smo priliku pred vrhovnim zapovjednikom doktorom Tuđmanom poslušati obraćanje tada ministara naše policije i naše vojske, moj ministar Jarnjak puno je govorio, sažeto, općenito sa svim mogućim podacima, a onda je došao ratni ministar Gojko Šušak i rekao gospodine Predsjedniče imamo dalje zadaće.

Pred nama je tada kao što znamo bila Oluja i bila Petrinja i vi ste ti koji ste to učinili, hvala i slava ovom narodu. Stoga još jednom sami sebi s pljeskom zahvalite.Hvala vam za to. Prigoda je danas čestitati vam i Dan neovisnosti. Ponosno i pred nama, za sve naše državne blagdane istaknimo hrvatsku trobojnicu kojoj smo se vratili evo i u Petrinju.

Petrinja je grad nakon hrvatskog grada Vukovara koji je dao najveći broj žrtava. Stoga vama svima ovdje veliko hvala. Pokojni papa je rekao ” U nemogućnosti da vam se na primjereniji način zahvali, koristim jednu toplu, običnu ljudsku riječ, hvala vam!”.

Nakon programa na Trgu hrvatskih branitelja sudionici svečanosti nastavili su svoj mimohod do Gradskog groblja gdje su se kod Središnjeg križa poklonili svim poginulim, nestalim i umrlim hrvatskim braniteljima i civilnim žrtvama Domovinskog rata.