Svečanom sjednicom Senata nastavljeno obilježavanje 350. obljetnice Sveučilištu u Zagrebu

Održana svečana sjednica Senata Sveučilišta u Zagrebu

Svečanom sjednicom Senata na kojoj je rektor Damir Boras dodijelio počasna zvanja i nagrade, nastavljeno je u ponedjeljak obilježavanje 350. obljetnice Sveučilištu u Zagrebu.

U 350 godina neprekinuta djelovanja Sveučilište je bilo i ostat će stožerna hrvatska nacionalna institucija u području visokoga obrazovanja, znanosti, kulture i umjetnosti, transfera tehnologija i znanja, društvenih djelatnosti i čuvar hrvatskog nacionalnog identiteta, hrvatskog jezika i europskih vrijednosti, kazao je rektor Boras.

Posebno je naglasio misiju čuvara europskih vrijednosti i precizirao da ona uključuje pošteni rad, toleranciju, ljubav prema domovini i prema drugima. “Europa se toga ne drži, ali to ne znači da se mi na Sveučilištu ne trebamo toga držati”, dodao je.

On je kazao da Sveučilište postiže nabolje uspjehe u Hrvatskoj, što se vidi i po činjenici da je niz godina među prvih 500 sveučilišta u svijetu ukupno gledano po Šangajskoj listi, a po kvaliteti poučavanja među 300 sveučilišta.

Na toj se listi posebno gleda broj objavljenih radova u časopisima Science i Nature, napomenuo je i zahvalio fakultetima čiji znanstvenici, objavljajući u njima radove, drže ugled Sveučilištu.

Po broju najprestižnijih znanstvenih radova prednjače Medicinski fakultet pa Institut Ruđer Bošković.

Članovi Sveučilišta objavljuju 67 posto svih istaknutih znanstvenih radova u Hrvatskoj, te na njemu doktorira 80 posto svih doktora znanosti u Hrvatskoj, kazao je Boras i dodao: “Mi se ne volimo time posebno hvaliti, ali sad je takav dan”.

Boras: Nedostatak novca prepreka boljim rezultatima

Rektor Boras ocijenio je da je najveća prepreka boljim rezultatima nedostatak novca, jer Hrvatska za znanost izdvaja svega 0.7 posto BDP-a, dok je prosjek u Europi 1.2 posto.

Sveučilištu na godišnjoj razini nedostaje najmanje 100 milijuna kuna, a za sljedeću godinu nam nude smanjenje udjela na 0.6 posto, kazao je i zaključio: “Želimo da naše financiranje bude u skladu s dobrom praksom u EU”.

Rektor Damir Boras dodijelio je 26 počasnih zvanja professor emeritus umirovljenim profesorima Sveučilišta u Zagrebu, nagrade Fran Bošnjaković i Andrija Mohorovičić za 2019., te posebna priznanja studentima i suradnicima Sveučilišta.

Vi ste svi značajno doprinijeli vidljivosti i osvještenju kvalitete Sveučilišta u Zgrebu, kazao je Boras i osvrćući se na broj nagrada dodao da ga je, zahvaljujući obljetnici, udvostručio.

Među dobitnicima počasnoga zvanja professor emeritus je i komunikolog s Grafičkog fakulteta Mario Plenković, otac predsjednika Vlade. Boras je rekao da je profesor Plenković zaslužio priznanje zbog vrhunskih rezultata u razvoju grafičkih tehnologija i medija. “Ostvarenja koja se tiču njegova sina, njega se ne tiču. On je zaslužan samo što je odgojio djecu”, kazao je rektor Boras za Plenkovića koji se, kako je rečeno, nije mogao pojaviti na svečanosti.

Titule professor emeritus dobili su i Olga Kronja i Mirko Primc u području prirodnih znanosti, Srećko Pegan, Damir Kalpić, Ignac Lovrek, Branka Zovko Cihlar, Ivan Dadić, Dorian Marjanović i Stanislav Bolanča u području tehničkih znanosti, Tomislav Treer u području biotehnčkih znanosti te Ilija Kuzman i Josip Kos u području biomedicine i zdravstva.

U području društvenih znanosti titulu su dobili Smiljana Leinert Novosel, Petar Klarić, Petar Novoselec i Milan Matijević, u području humanističkih znanosti Stipe Botica, Željka Fink Arsovski, Dubravka Sesar, Mijo Korade i Matija Berljak, a u umjetničkom području Nenad Fabijanić, Dragomir Vlahović, Valter Dešpalj i Frano Parać.

Nagradu Fran Bošnjaković, koja se uz ostalo dodjeljuje za iznimne rezultate na polju znanstvene i stručne djelatnosti, dobili su Sandra Bischof s Tekstilno-tehnološkoga fakulteta, Zvonimir Guzović s Fakulteta strojarstva i brodogradnje, Hrvoje Ivanković s Fakulteta kemijskog inženjerstva i Mladen Vučić s Fakulteta elektronike i računarstva.

Redoviti profesor Prirodoslovno-matematičkoga fakulteta Hrvoje Buljan i akademik Mirko Orlić, redoviti profesor Prirodno-matematičkoga fakulteta dobitnici su Nagrade Andrija Mohorovičić.

Sveučilišno je izaslanstvo prije svečane sjednice Senata položilo na groblju Mirogoj vijence i odalo počast preminulim profesorima i studentima Sveučilišta u Zagrebu.

Obilježavanje obljetnice nastavit će se u ponedjeljak svečanostima dodjele priznanja studentima športašima Sveučilišta u Zagrebu i spomen-medalja profesorima umirovljenima u akademskoj godini 2018./2019.

Također, u utorak će biti obilježeno deset godina zajedničkoga diplomskoga studija Sveučilišta u Zagrebu i Sveučilišta u Orléansu iz područja bioindustrije, te će u Zagrebačkoj katedrali biti održana svečana misa za 351. akademsku godinu.

Sveučilište u Zagrebu čini 30 fakulteta, tri umjetničke akademije i jedan znanstveni centar.