Povezite se

Zagreb

Svečanom sjednicom Senata nastavljeno obilježavanje 350. obljetnice Sveučilištu u Zagrebu

Objavljeno

-

Svečanom sjednicom Senata na kojoj je rektor Damir Boras dodijelio počasna zvanja i nagrade, nastavljeno je u ponedjeljak obilježavanje 350. obljetnice Sveučilištu u Zagrebu.

U 350 godina neprekinuta djelovanja Sveučilište je bilo i ostat će stožerna hrvatska nacionalna institucija u području visokoga obrazovanja, znanosti, kulture i umjetnosti, transfera tehnologija i znanja, društvenih djelatnosti i čuvar hrvatskog nacionalnog identiteta, hrvatskog jezika i europskih vrijednosti, kazao je rektor Boras.

Posebno je naglasio misiju čuvara europskih vrijednosti i precizirao da ona uključuje pošteni rad, toleranciju, ljubav prema domovini i prema drugima. “Europa se toga ne drži, ali to ne znači da se mi na Sveučilištu ne trebamo toga držati”, dodao je.

On je kazao da Sveučilište postiže nabolje uspjehe u Hrvatskoj, što se vidi i po činjenici da je niz godina među prvih 500 sveučilišta u svijetu ukupno gledano po Šangajskoj listi, a po kvaliteti poučavanja među 300 sveučilišta.

Na toj se listi posebno gleda broj objavljenih radova u časopisima Science i Nature, napomenuo je i zahvalio fakultetima čiji znanstvenici, objavljajući u njima radove, drže ugled Sveučilištu.

Po broju najprestižnijih znanstvenih radova prednjače Medicinski fakultet pa Institut Ruđer Bošković.

Članovi Sveučilišta objavljuju 67 posto svih istaknutih znanstvenih radova u Hrvatskoj, te na njemu doktorira 80 posto svih doktora znanosti u Hrvatskoj, kazao je Boras i dodao: “Mi se ne volimo time posebno hvaliti, ali sad je takav dan”.

Boras: Nedostatak novca prepreka boljim rezultatima

Rektor Boras ocijenio je da je najveća prepreka boljim rezultatima nedostatak novca, jer Hrvatska za znanost izdvaja svega 0.7 posto BDP-a, dok je prosjek u Europi 1.2 posto.

Sveučilištu na godišnjoj razini nedostaje najmanje 100 milijuna kuna, a za sljedeću godinu nam nude smanjenje udjela na 0.6 posto, kazao je i zaključio: “Želimo da naše financiranje bude u skladu s dobrom praksom u EU”.

Rektor Damir Boras dodijelio je 26 počasnih zvanja professor emeritus umirovljenim profesorima Sveučilišta u Zagrebu, nagrade Fran Bošnjaković i Andrija Mohorovičić za 2019., te posebna priznanja studentima i suradnicima Sveučilišta.

Vi ste svi značajno doprinijeli vidljivosti i osvještenju kvalitete Sveučilišta u Zgrebu, kazao je Boras i osvrćući se na broj nagrada dodao da ga je, zahvaljujući obljetnici, udvostručio.

Među dobitnicima počasnoga zvanja professor emeritus je i komunikolog s Grafičkog fakulteta Mario Plenković, otac predsjednika Vlade. Boras je rekao da je profesor Plenković zaslužio priznanje zbog vrhunskih rezultata u razvoju grafičkih tehnologija i medija. “Ostvarenja koja se tiču njegova sina, njega se ne tiču. On je zaslužan samo što je odgojio djecu”, kazao je rektor Boras za Plenkovića koji se, kako je rečeno, nije mogao pojaviti na svečanosti.

Titule professor emeritus dobili su i Olga Kronja i Mirko Primc u području prirodnih znanosti, Srećko Pegan, Damir Kalpić, Ignac Lovrek, Branka Zovko Cihlar, Ivan Dadić, Dorian Marjanović i Stanislav Bolanča u području tehničkih znanosti, Tomislav Treer u području biotehnčkih znanosti te Ilija Kuzman i Josip Kos u području biomedicine i zdravstva.

U području društvenih znanosti titulu su dobili Smiljana Leinert Novosel, Petar Klarić, Petar Novoselec i Milan Matijević, u području humanističkih znanosti Stipe Botica, Željka Fink Arsovski, Dubravka Sesar, Mijo Korade i Matija Berljak, a u umjetničkom području Nenad Fabijanić, Dragomir Vlahović, Valter Dešpalj i Frano Parać.

Nagradu Fran Bošnjaković, koja se uz ostalo dodjeljuje za iznimne rezultate na polju znanstvene i stručne djelatnosti, dobili su Sandra Bischof s Tekstilno-tehnološkoga fakulteta, Zvonimir Guzović s Fakulteta strojarstva i brodogradnje, Hrvoje Ivanković s Fakulteta kemijskog inženjerstva i Mladen Vučić s Fakulteta elektronike i računarstva.

Redoviti profesor Prirodoslovno-matematičkoga fakulteta Hrvoje Buljan i akademik Mirko Orlić, redoviti profesor Prirodno-matematičkoga fakulteta dobitnici su Nagrade Andrija Mohorovičić.

Sveučilišno je izaslanstvo prije svečane sjednice Senata položilo na groblju Mirogoj vijence i odalo počast preminulim profesorima i studentima Sveučilišta u Zagrebu.

Obilježavanje obljetnice nastavit će se u ponedjeljak svečanostima dodjele priznanja studentima športašima Sveučilišta u Zagrebu i spomen-medalja profesorima umirovljenima u akademskoj godini 2018./2019.

Također, u utorak će biti obilježeno deset godina zajedničkoga diplomskoga studija Sveučilišta u Zagrebu i Sveučilišta u Orléansu iz područja bioindustrije, te će u Zagrebačkoj katedrali biti održana svečana misa za 351. akademsku godinu.

Sveučilište u Zagrebu čini 30 fakulteta, tri umjetničke akademije i jedan znanstveni centar.

Zagreb

Proslavljeno šest desetljeća rada Kineziološkoga fakulteta u Zagrebu

Published

on

Kineziološki fakultet Sveučilišta u Zagrebu obilježio je 60. obljetnicu djelovanja. Na slici Tomislav Krističević

Kineziološki fakultet (KIF) Sveučilišta u Zagrebu svečano je u srijedu navečer proslavio 60. rođendan, a dekan Tomislav Krističević istaknuo je da se na njihovu fakultetu može osjetiti sportski duh koji prožima sve aspekte rada – nastavni, znanstveni i stručni, ali privatni život djelatnika. 

Dekan i prodekani uručili su mnoga priznanja i zahvalnice profesorima, trenerima, studentima i drugima koji su svojim radom pridonijeli razvoju kineziologije i sporta općenito, kao i promidžbi fakulteta.

Tako su priznanja dobila i dvojica uglednih profesora emeritusa KIF-a Dragan Milanović i Vladimir Findak, posebno priznanje pripalo je rektoru Sveučilišta u Zagrebu Damiru Borasu, a titule zaslužnih i gostujućih profesora dobili su mnogi ugledni profesori iz Hrvatske, susjednih zemalja i zemalja zapadne Europe, ali i njihovi kolege iz Kine i Sjedinjenih Američkih Država.

Mnogobrojnu publika činili su sadašnji i nekadašnji djelatnici Kineziološkog fakulteta, predstavnici ostalih fakulteta i umjetničkih akademija zagrebačkoga Sveučilišta, vladinih ministarstava, veleposlanstva Kine, Indije i Australije, kolege iz dugih zemalja, te brojni sportaši, među kojima i gimnastičar Tin Srbić te izbornik hrvatske nogometne reprezentacije Zlatko Dalić.   

U šest desetljeća gotovo šest tisuća diplomiranih na sveučilišnom studiju i 221 doktor znanosti

Kineziološki fakultet u Zagrebu osnovan je 1959. a u šest deseljeća djelovanja iznjedrio je mnoge stručnjake koji danas rade u području sporta diljem svijeta, rekao je dekan Krističević.  

Diplomom sveučilišnoga studija na KIF-u može se pohvaliti čak 5933 studenata, njih 221 obranilo je doktorski rad, a na fakultetu je znanje stjecalo i oko četiri tisuće trenera koji danas rade u svim zemljama svijeta. 

Preddiplomski stručni studij do sada je završilo 3459 studenata, a diplomski stručni studij njih 485. Fakultet je prihvatio čak 117 studenata u razmjeni, dok je na edukaciju u više zemalja svijeta poslao 93 studenta. Tu su i 32 Erasmus+ ugovora ali i 30 do sada potpisanih bilateralnih sporazuma.

KIF je organizirao i više od 70 znanstvenih i stručnih konferencija, osam znanstvenih, međunarodnih konferencija o kineziologiji u kojima tradicionalno sudjeluju neki od najcjenjenijih stručnjaka iz cijelog svijeta.

Fakultet je do sada objavio više od 60 knjiga, redom udžbenika, priručnika, autorskih knjiga i zbornika, a već 48 godina izdavač je časopisa “Kinesiology” koji je do sada izdan u 95 brojeva.

Neki od najvećih ponosa fakulteta su Centar za znanstvena istraživanja u sklopu kojega se nalazi čak 11 istraživačkih laboratorija u kojima se provode temeljna, primijenjena i razvojna istraživanja, te Sportski dijagnostički centar.

Hrvatski branitelji, tolerancija, vrhunsko obrazovanjem, sport kao most suradnje…

Slavljenički fakultet dobio je mnoge pohvale za 60. rođendan, pa je tako izaslanik ministra branitelja i njegov pomoćnik Dinko Tandara podsjetio kako je KIF i njegov fakultet, a posebice je istaknuo da se taj fakultet diči i s 200 hrvatskih branitelja, među kojima su i devetorica poginulih.

Državna tajnica u Ministarstvu znanosti i obrazovanja Branka Ramljak, rekla je da je zagrebački ineziološki fakultet mjesto gdje se poučava o toleranciji, ali i institucija koja u cijeloj regiji prednjači u pomoći ostalim kineziološkim fakultetima, a pridonosi i promociji kvalitetnoga sportskog načina života.

Pročelnik zagrebačkoga Gradskoga ureda za sport i mlade Milan Pavelić, također je bivši student KIF-a . Uz čestitku, istaknuo da Zagreb, kao grad sporta i Kineziološki fakultet odlično i primjerno surađuju.

Rektor Boras o proslavi je pak govorio i u kontekstu 350. obljetnice Sveučilišta u Zagrebu u sklopu koje je slavilo i 16 sveučilišnih ‘stogodišnjaka’.

Izrazio je zadovoljstvo što u Hrvatskoj ostaje i pronalazi posao većina studenata  KIF-a te ocijenio da je taj fakultet, koji djeluje na načelu “zdrav duh u zdravome tijelu”, primjer pravoga društva jer uči pobjeđivati, ali i ponovno se podizati nakon poraza, te u porazu biti dobrohotan.

Riječi hvale za Kineziološki fakultet izrekla je i kineska veleposlanica u Hrvatskoj Xu Erwen istaknuvši kako je “vrlo dirnuta jer su kineski studenti jako zadovoljni prijemom i studijem na Kineziološkom fakultetu”.

Smatra kako je sadašnji trenutak kinesko-hrvatskih odnosa jedan od najboljih u povijesti te da sport svakako pridonosi ozbiljnosti te suradnje. Podsjetila je kako mnogi Kinezi znaju za velike uspjehe hrvatskih sportaša, posebice nogometaša, dodavši kako je to i jedan od razloga što se u velikom broju odlučuju za posjet Hrvatskoj koja je, ne samo zemlja prekrasnih ljudi, prirodnih ljepota i bogate kulturne baštine, nego i poznata sportska zemlja.

Jer, zaključila je, sport je jako važan za zbližavanje ljudi, a tome veliki prinos daje Kineziološki fakultet.          

Ucitavanje vijesti

Zagreb

Zagrebački Advent izglasan trećom najboljom svjetskom bozićnom ‘tržnicom’

Published

on

Zagrebački Advent na globalnom portalu za putovanja i stil života Big 7 Travel izglasan je trećom najboljom božićnom manifestacijom ove godine među 50 takvih priredbi u svijetu.

Na prvom mjestu je Christkindlmarkt-Leavenworth u Washingtonu u SAD-u, a drugi je Birmingham’s Frankfurt Christmas Market u Birmighamu u Engleskoj.

Portal Big 7 Travel inače objavljuje razne liste destinacija, restorana, hotela i drugih odredišta i sadržaja za putovanja po cijelom svijetu, a vijest o izboru 50 finalista ovogodišnjih najboljih božićnih manifestacija odnosno u doslovnom prijevodu tržnica (Christmas Market) u svijetu ovog su tjedna prenijeli i neki svjetski mediji-partneri tog portala koji ima oko 2,5 milijuna pratitelja preko više društvenih mreža iz 192 zemlje.

Donoseći listu od 50 najboljih božićnih manifestacija u svijetu, s tog portala ističu da ništa nije bolje za praznično raspoloženje od posjeta božićnim manifestacijama ili tržnicama, pogotovo za vikende, tijekom kojih se mnogi u Europi, SAD-u i šire po svijetu odlučuju za obilazak takvih manifestacija, uživajući u blagdanskom osvjetljenju, kušanju delicija, kupnji i druženju.

Za Zagreb, kojeg je publika izglasala na treće mjesto, uz gradske fotografije u adventskom ruhu naglašavaju da je to “prelijepo” mjesto te da nije teško razumjeti zašto je nekoliko puta proglašavamo najboljom adventskom manifestacijom u Europi. Kažu i da tih dana, ove godine od 30. studenoga do 7. siječnja 2020., cijeli grad “preuzme božićni duh, s klizalištem na otvorenom, puno drveća okićenih lampicama i vožnjama za djecu”.

Poručuju i da je to tržište sa “sjajnom hranom i lokalnim zanatima na uličnim štandovima” zbog čega bi se posjetitelji mogli lako vratiti i nekoliko dana za redom.

Iza Zagreb Adventa, na četvrtom mjestu je Beč i njegov Christmas Village Belvedere Palace, dok je peti Stellenbosch Slow Market u Južnoj Africi.

Među prvih deset su još blagdanske božićne manifestacije u Cuscou u Peruu, Chicagu u SAD-u, Manchesteru u Engleskoj, Aachenu u Njemačkoj i Torontu u Kanadi, dok su na zadnjih pet mjesta (45. do 50.) Gothenburg u Švedskoj, New Taipei City na Taiwanu, St. Petersburg na Floridi u SAD-u, Basel u Švicarskoj, Philadelphia u SAD-u te Innsbruck u Austriji.

Ucitavanje vijesti

Zagreb

HDZ-ovac Kujundžić podnio ostavku na dužnost zastupnika u Zagrebačkoj skupštini

Published

on

Ivan Kujundžić, HDZ-ov zastupnik u zagrebačkoj Gradskoj skupštini

Ivan Kujundžić, HDZ-ov zastupnik u zagrebačkoj Gradskoj skupštini, priopćio je u srijedu da je podnio ostavku na mjesto gradskog zastupnika, nezadovoljan, kako tvrdi, destrukcijom i pokušajem difamiranja njegova izbora za predsjednika skupštinskog Kluba zastupnika HDZ-a.

 Kujundžić u priopćenju navodi kako je Gradskom odboru HDZ-a i predsjedniku Andriji Mikuliću podnio ostavku na mjesto zastupnika.

 Ističe kako je prošlo gotovo tri tjedna od kada ga je Gradski odbor HDZ-a u demokratskoj proceduri izabrao za predsjednika Kluba zastupnika u Skupštini, na čemu je bio zahvalan i ustrajan u želji da predano obavi taj važan i kompleksan zadatak.

 “No, od samog izbora do danas nije se dogodio niti jedan pozitivni trenutak ili razgovor oko novog konstituiranja našeg Kluba. Naprotiv, samo destrukcija i pokušaji difamiranja mog izbora, a time i nepoštivanja najvišeg političkog tijela Gradskog odbora HDZ-a kao i mene osobno, izabranog na tu funkciju”, kaže Kujundžić.

 Poručuje kako u ovo predbožićno i izborno vrijeme, kada stranka mora djelovati jedinstveno i bez turbulencija, ne želi biti teret u ovom sastavu i radu njihova kluba u Skupštini, te dalje svojom prisutnošću zaoštravati poljuljane međuljudske odnose.

 “Ovim svojim činom želim skrenuti pozornost na moral i etiku u politici, važnost življenja po savjesti, a tako isto i glasovanja po savjesti, a nikako po nametnutoj kolektivnoj svijesti bez dijaloškog okvira, u kojem su zabranjena sva propitivanja vrijednosnog sustava i svakog problema. Onu svijest koja nas sa zebnjom evocira na partijsku kolektivnu svijest”, ističe Ivan Kujundžić.

 Kolegama u Gradskoj skupštini želi savjestan, plodan i uspješan rad te djelovanje na korist građana i grada Zagreba.

Ucitavanje vijesti

Najčitanije