Svečanom sjednicom GV započele višednevne manifestacije povodom Dana grada Gline

Povodom Dana Grada Gline, 6. kolovoza, jučer je održana Svečana sjednica Gradskog vijeća. Sjednici su uz brojne uvažene goste prisustvovali sisačko-moslavački župan Ivo Žinić, zamjenik župana Ivan Celjak, načelnik PU sisačko-moslavačke Luka Pešut kao izaslanik ministra unutarnjih poslova Davora Božinovića, ravnatelj Državne geodetske uprave Damir Šantek te general Mladen Markač.

Ove godine proslava Dana Grada održava se ranije. Župan Ivo Žinić naglasio je kako se već 5.kolovoza očekuje veliki program u Glini, dodavši:

“Nakon jutarnjih sati proslave u Kninu koji je simbol obrane odnosno oslobođenja i simbol Oluje, ovdje u Glini ove godine želimo proslaviti taj dan na jedan poseban način, jednim velikim okupljanjem, događanjem”.

Prisjetio se i ratnih dana…

“Treći kolovoza je dan kada smo krenuli sa pripremama, sa formiranjem snaga i približavanjem prvim crtama kako bi u jutarnjim satima 04. kolovoza krenuli u oslobođenje svojeg kraja”.

U svojstvu izaslanika ministra unutarnjih poslova Davora Božinovića, obratio se i načelnik PU sisačko-moslavačke Luka Pešut. Tom prilikom načelnik je istaknuo kako je lijepo stajati u Glini, u gradu heroju, gradu u kojem je satkana najljepša himna na svijetu. Prisjetivši se i važnih povijesnih imena, dodao je:

Luka Pešut, načelnik PU Sisačko moslavačke

“Hrvatski policajci su 1991. godine došli među prvima u obrnu Gline da bi mi danas uživali u ovom što imamo. Danas je jedno drugo vrijeme, hrvatska policija iz koje su prizašli najbolji sinovi Oluje, generali, danas je korenuta drugim poslovima, naravno da je osnovna zadaća zaštita ljudi i imovine, borba protiv organiziranog kriminaliteta, protiv svega onog što ruši ugled jedne dostojnstvene i međunarodno priznate države.

Prisjetio se i 1991.godine kada je u neposrednoj blizini poginuo i prvi hrvatski policajac, Tomislav Rom:

“Na inicijativu ministra unutarnjih poslova 26.06. ove godine to smo po prvi put dostojanstveno obilježili, jer takva djela zista zaslužuju takva obilježavanja. I dalje će hrvatska policija stajati na usluzi svojim građnima, svima koji u nju dolaze i koji kroz nju prolaze. Nitko ne smije biti po bilo kojoj osnovi ugnjetavan zbog toga mi i postojimo i naš je zadatak da zaštitimo sve građane naše Domovine” – kazao je Pešut.

Uoči samog Dana Grada, gradonačelnik Stjepan Kostanjević podsjetio je na glavne projekte koji se provode u Gradu. Većina njih odnosi se na obnovu infrastrukture:

Gradonačelnik grada Gline Stjepan Kostanjević

“Imamo projekte koji su već u realizaciji, obnova vodovodne mreže, sanacija glavnog cjevovoda koji opskrbljuje Grad Glinu, kanlizacijski sustav, u projektiranju je dio Korza čiji će projekat biti gotov ove godine nadamo se da će mo iduće godine dobiti novo rugo oko same gradske jezgre. Također je u plnu izgradnja, rekonstrukcija kanalizacijskog sustava, prometnica za što su projekti gotovi i nadamo se iduće godine kada natječaji izađu i budu otvoreni, prijavit ćemo se i nadamo se privući određena sredstva”- kazao je gradonačelnik Kostanjević.

Dodao je da se značajna sredstva ulažu i u kulturnu baštinu, vatrogastvo, sport, ali i u udruge, prvenstveno kulturno-umjetničke i braniteljske, i upravo će one, iduće godine, dobiti i značajno uvećana financijska sredstva, dodao je Kostanjević.

Predsjednik Gradskog vijeća Željko Šešerin istaknuo je nešto više o samim događanjima povodom proslave Dana Grada:

Predsjednik Gradskog vijeća Željko Šešerin

“Započeli smo obilježavanje Dana grada, 23 godine nakon oslobođenja, kada su se glinjani nakon četiri duge godine vratili na svoja područja, tako će tijekom četiri dana biti zaista puno događanja a posebno pozivam građane da se okupe u što većem broju u nedjelju kada će na koncert Marka Perkovića Thompsona”.

Povodom Dana Grada uručene su i zahvalnice za promicanje Grada Gline. Ovogodišnji dobitnici su Radio Banovina, Vatrogasna zajednica Grada Gline, Gradsko društvo Crvenog križa Glina, te udruga mažoretkinja “Glinske banice”.