Svečano otvoren Spomenik domovini

Zagreb, 09.12.2020. - Na Trgu Stjepana Radića svečano je otvoren Spomenik domovini. Na fotografiji Milan Bandić, Tomo Medved, Mario Banožić, Josip Bozanić. foto HINA/ Daniel KASAP/ dk

Spomenik domovini otvoren je u četvrtak na Trgu Stjepana Radića na 21. obljetnicu smrti prvog hrvatskog predsjednika Franje Tuđmana uz nazočnost predstavnika državnih vlasti i zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića.

Spomenik su otkrili njegov autor Nenad Fabijanić, Milan Bandić te predsjednice udruga poginulih, nestalih i zatočenih hrvatskih branitelja Domovinskog rata Ljiljana Alvir, Lucija Kobar i Vesna Mihaljević.

Otvaranju spomenika nazočili su izaslanik predsjednika RH i načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga Robert Hranj, izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora akademik Željko Reiner, izaslanik premijera, ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved, ministar obrane Mario Banožić, predsjednik HAZU-a akademik Velimir Neidhardt, rektor zagrebačkog Sveučilišta Damir Boras, zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić, predsjednik zagrebačke Gradske skupštine Mislav Herman te članovi obitelji Tuđman.

Medved: Spomenik hrvatskog zajedništva

Izrazivši zadovoljstvo otvaranjem spomenika, Medved je kazao da je to spomenik hrvatskog zajedništva, zahvale i vječnoga spomena. Podsjetio je i da nas je otkrivanje tog spomenika zateklo u najtežoj godini od Domovinskog rata – pandemije koronavirusa i jednog od najrazornijih potresa u Zagrebu i okolici. Također, Medvad je i pozvao sve na zajedništvo i solidarnost te odgovorno ponašanje.

“Danas je prva crta obrane domovine u našim bolnicama, u domovima za starije, ali isto tako i u našoj osobnoj odgovornosti kojom štitimo svaku našu obitelj i ugroženo radno mjesto te teško pogođeno gospodarstvo”, poručio je.

Medved je rekao i da, pored Oltara domovine, Hrvatska u Zagrebu dobiva spomenik koji će ubrzo postati jedno od najprepoznatljivijih mjesta u Zagrebu i Hrvatskoj.

Također, naglasio je i da će taj spomenik biti trajan simbol ostvarenja hrvatskog stoljetnog stremljenja za slobodom ostvarenoj pod vodstvom Franje Tuđmana.

Medved je rekao i da će se sada pred vječnim plamenom tog spomenika i strani državnici imati gdje pokloniti u znak poštovanja prema hrvatskoj državi, a vlada će ga u tu svrhu uvrstiti u državni protokol.

‘Slavoluk hrvatske pobjede’

Akademik Reiner rekao je kako taj spomenik simbolizira živote dane za hrvatsku slobodu i neovisnost tijekom cijele povijesti. “Ali, to je i slavoluk hrvatske pobjede”, naglasio je.

Naveo je i kako staklene opeke spomenika podsjećaju na jedan od najljepših, ali i najpotresnijih spomenika poginulim, zatočenim i nestalim hrvatskim braniteljima i civilima u Domovinskom ratu – Zid boli na Selskoj cesti sastavljenim od 13.600 crvenih i crnih opeka ispred zapovjedništva tadašnjeg UNPROFOR-a. Reiner je poručio i da tim spomenikom budućim generacijama žele ostaviti sjećanje na tugu i bol, ali i ponos, domoljublje, vjeru u ljubav i dobrotu.

Ističući kako otvaranjem spomenika Hrvatskoj i Zagrebu i Hrvatima diljem svijeta predaju velebni spomenik hrvatskog identiteta, Bandić je rekao da će taj spomenik služiti kao mjesto za odavanje počasti hrvatskoj Domovini.

“Zajedno sa spomenikom prvom hrvatskom predsjedniku dr. Franji Tuđmanu predstavlja novu vizuru središta Zagreba te jednu prostornu cjelinu kojom slavimo slobodu i neovisnu hrvatsku državu”, poručio je. Naglasio je i kako će to mjesto postati nezaobilazno mjesto u poznavanju Zagreba, a spomenik će svakom posjetitelju “pričati” o hrvatskom povijesnom hodu, vrijednostima, tradiciji i kulturi.