Povezite se

Vijesti

Svečano obilježena 70. godišnjica Pomorskog fakulteta u Rijeci

Objavljeno

-

Pomorski fakultet u Rijeci, prva i najznačajnija institucija visokoškolskog obrazovanja na području pomorstva u Hrvatskoj, svečanom akademijom u HNK-u Ivana pl. Zajca u četvrtak je obilježio je 70. godišnjicu rada, a na svečanosti je bila i predsjednica Kolinda Grabar- Kitarović.

Osnovan je 1949. godine kao viša pomorska škola, a od 1992. godine naziv mu je Pomorski fakultet. Na njemu je diplomiralo više od 13.550 studenata iz Hrvatske i još tridesetak država svijeta, obranjena su 127 znanstvena magistarska rada i više od 100 doktorskih disertacija. 

 Predsjednica Kolinda Grabar Kitarović ocijenila je da je Pomorski fakultet u Rijeci postao obrazovna baza svima koji su se pomorstvu profesionalno posvetili, kako bi unaprijedili njegov razvoj te da danas ima veliko značenje za gospodarstvo. „Nadam se da će plava ekonomija biti dijelom hrvatskog predsjedavanja EU 2020. godine“, rekla je.

 „Jadransko more daje Hrvatskoj strateško geopolitičko značenje, a Rijeka i riječka luka su najkraći most prema zemljama srednje Europe pa sve do Baltika. Tako je bilo u prošlosti, kad je Rijeka bila najvažnija luka na Mediteranu, za cijelu srednju Europu kao njezin prirodni izlaz na more i glavna pomorska točka razvoja gospodarstva“, rekla je predsjednica. Ocijenila je da se u neovisnoj Hrvatskoj to nije dovoljno vrednovalo te da je zato sudjelovala u pokretanju Inicijative triju mora, kako bi se mnogo bolje vrednovali geostrateški položaj Hrvatske i posebno Rijeke.

 „Pomorstvo možemo mnogo bolje iskoristiti, prije svega kao jednu od poluga ukupnog gospodarstva, ali i kao oslonac  susjednim i drugim europskim zemljama. Turizam je važan, ali ne smije biti jedina grana naše pomorske orijentacije“, rekla je. Istaknula je velike mogućnosti povezivanja gospodarstava kontinentalne Hrvatske s razvojem primorja.  „Zvati se pomorskom zemljom ne znači samo odjek sjajne prošlosti ili pukog zemljopisnog položaja, to mora biti strateško razvojno opredjeljenje ove i budućih vlada“, naglasila je predsjednica.

 Ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković u svojstvu izaslanika predsjednika Vlade Andreja Plenkovića ocijenio je da ta ustanova predstavlja važno mjesto za kreiranje svih važnih odluka koje se tiču razvoja pomorstva i pomorskog obrazovanje te istaknuo da ima neupitnu podršku njegova ministarstva i Vlade. Među mjerama koje ministarstvo poduzima su stipendije za nautičke i brodostrojarske smjerove i u ovoj akademskoj godini, rekao je.

„One podiže ukupnu razinu kvalitete budućih pomorskih zvanja, stimuliraju upis pomorskih zvanja, ujedno se omogućuje obavljanje studentske prakse na brodu ‘Kraljica mora'”, rekao je ministar. U posljednjih pet godina od ukupno 370 stipendija za studente svih pomorskih fakulteta u Rijeci je dodijeljeno 100, što dokazuje da je ulaganje u visoko obrazovanje i znanstveno istraživački rad jedan od najvažnijih ciljeva, kazao je.

 “Reformom nacionalnog pomorskog zakonodavstva putem niza mjera nastojimo poboljšati život i radne uvjete naših pomoraca, cijenjenih po stručnosti i znanju. Svim mjerama upućujemo jasnu poruku podrške sadašnjim i budućim studentima, u obrazovanju i profesionalnoj karijeri te potvrđujemo ulogu i značenje pomorstva“, naglasio je ministar Butković.

 Okupljene su pozdravili i dekan Pomorskog fakulteta Alen Jugović, rektorica Sveučilišta u Rijeci Snježana Prijić Samaržija, primorsko-goranski župan Zlatko Komadina, riječki gradonačelnik Vojko Obersnel i izvršni direktor međunarodnog udruženja pomorskih fakulteta Takeshi Nakazawa

Vijesti

Bulj: Plenković, Stier i Kovač još jednom narugali su se narodu Imotskog kraja!’

Published

on

Zastupnik Mosta NL, Miro Bulj, danas se osvrnuo na posjet premijera Andreja Plenkovića Imotskom. HDZ je jučer u Splitu održao trideset godina postojanja, a premijer je put u Split iskoristio kako bi posjetio još neka mjesta, uključujući i Imotski, gdje je obećao izgradnju brze ceste od Zagvozda do Imotskog.

Bulj ga je u svojoj objavi prozvao da kupuje glasove “naroda njegove Zagore”, a prozvao je i njegove političke oponente Stiera i Kovača.

“Premijer Andrej Plenković jučer je sa cilom svitom u blindiranim vozilima obišao zaboravljeni Imotski i po njihovim starim običajima uoči predstojećih unutarstranačkih i parlamentarnih izbora obećao brzu cestu od Zagvozda do Imotskog do 2023. Jasno je što je posrijedi, Plenković je još nekoliko mjeseci premijer, uskoro su izbori i treba glasove naroda moje Zagore. Isti taj premijer i njegova većina je sa smiješkom odbijala amandmane na državni proračun u posljednje četri godine koje sam predlagao za Zagoru, od spojne ceste Kukuzovac -Križice do Sinja i Cetinskog kraja, spojna cesta do Drniša i Knina, tunel Ravča-Drvenik, spojna cesta Zagvozd- Imotski (inicijativa MI za IM – Nezavisna lista mladih za Imotski i Imotsku krajinu), kao i navodnjavanja Sinjskog polja, Drniškog polja, Imotskog polja, odvodnja u Vrgoračkom polju itd…. Ali nije samo Plenković odgovoran, protiv Mostovih amandmana glasali su i njegovi oponenti Davor Ivo Stier i Miro Kovač kao i zastupnici HDZ iz Zagore i cile Dalmacije koji su se jučer još jednom narugali narodu Imotskog kraja“, napisao je na Facebooku Miro Bulj.

Premijer Andrej Plenković jučer je sa cilom svitom u blindiranim vozilima obišao zaboravljeni Imotski i po njihovim…

Objavljuje Miro BuljNedjelja, 19. siječnja 2020.

Ucitavanje vijesti

Vijesti

Nismo imali izbora, poručuju Harry i Meghan

Published

on

Meghan i ja krećemo u nepoznato ali stvarno nismo imali izbora, poručio je princ Harry u prvom istupu u javnosti nakon najave odstupanja para sa službenih dužnosti u britanskoj kraljevskoj obitelji.

Želim jasno poručiti da Meghan i ja ne odlazimo nikamo, naglasio je princ u nedjelju navečer u Londonu u govoru na dobrotvornoj večeri u organizaciji Sentebalea, organizacije za pomoć djeci južne Afrike oboljeloj od AIDS-a čiji je suosnivač.

“Ujedinjeno Kraljevstvo moj je dom i mjesto koje volim i to se neće promijeniti”, dodao je.

Par je prošlog mjeseca na Twitteru objavio da će se “povući s položaja ‘visokih’ članova Kraljevske obitelji i nastojati postati financijski neovisni”.

“Mogu zamisliti što se sve slušali i možda čitali u proteklim tjednima. Zato želim da istinu čujete od mene, koliko je s vama mogu podijeliti – ne kao princ ili vojvoda, već kao Harry.”

Uvijek ću gajiti najdublje poštovanje prema baki, mom vrhovnom zapovjedniku, istaknuo je.

“Nadali smo se da ćemo moći i dalje služiti Kraljici, Commonwealthu i mojim vojnim udruženjima, ali bez javnog novca. To je, nažalost, nemoguće”.

“Pomirio sam se s time, znajući da to neće utjecati ni na mene kao osobu ni na moju odanost”.

Kada smo se Meghan i ja vjenčali, “bili smo uzbuđeni, puni nade i spremni služiti. Zato me jako žalosti što je ovako završilo. Moja odluka da se žena i ja povučemo nije bila lagana”, dodao je.

“Tome su prethodili mjeseci razgovora i godine izazova i znam da nisam uvijek sve radio kako treba ali što se ovog tiče, zaista nije bilo druge”, zaključio je princ.

Tekst govora objavljen na Twitteru para, navodi BBC.

Reuters podsjeća da je princ Harry u televizijskom intervjuu objavljenom u listopadu prošle godine kazao da im teško pada ogromna medijska pažnja. Pokrenuli su i sudski spor protiv jednog lista zbog objave pisma koje je Meghan poslala ocu Thomasu Markleu.

Harry je tada ustvrdio da ih pojedini tabloidi maltretiraju kao što su svojedobno maltretirali njegovu majku princezu Dianu koja je poginula u automobilskoj nesreći, pokušavajući pobjeći od paparazza.

“Kada sam prije 23 godine ostao bez mame, uzeli ste me u zaštitu. Dugo ste pazili na mene ali mediji su moćni i nadam se da će jednog dana naša zajednička uzajamna podrška biti moćnija jer se ovo ne tiče samo nas”, izijavio je tada.

Prema dogovoru postignutom u subotu s kraljicom Elizabetom i visokim članovima kraljevske obitelji, par više neće službeno predstavljati monarha. Od proljeća više neće koristiti kraljevske titule i povući će se s dužnosti, uključujući i one vojne. Zadržat će privatna pokroviteljstva i članstva u udrugama.

Ucitavanje vijesti

Svijet

Broj milijardera udvostručen, cijenu plaćaju žene

Published

on

Broj milijardera udvostručen je u proteklih deset godina zahvaljujući ekonomskom sustavu baziranom na nejednakosti koji na svojim leđima nose žene, upozorila je u ponedjeljak britanska udruga za borbu protiv siromaštva Oxfam.

Bogatstvo 2.153 svjetska milijardera premašuje imovinu 4,6 milijardi ljudi, odnosno 60 posto svjetske populacije, pokazuje izvješće Oxfama, objavljeno dan uoči okupljanja svjetskih političkih i poslovnih čelnika u švicarskom Davosu.

“Taj duboki jaz temelji se na pogrešnom i seksističkom ekonomskom sustavu”, konstatiraju autori izvješća, ističući podatak da 22 najbogatija muškarca svijeta imaju više novca nego sve žene u Africi.

Žene i djevojke dnevno troše milijarde neplaćenih sati na kuhanje, čišćenje i brigu za rođake, zbog čega se mnoge među njima ne mogu obrazovati niti zaposliti, utvrdili su u Oxfamu.

Vrijednost njihovog rada tri je puta veća od vrijednosti globalne tehnološke industrije, dodaju.

Vlade se neadekvatnim oporezivanjem najbogatijih pojedinaca i kompanija odriču novca kojim bi se žene moglo izvući iz siromaštva, upozoravaju u Oxfamu.

Predlažu da u sljedećih 10 godina jedan posto najbogatijih u svijetu plaća samo 0,5 posto veće poreze, što će omogućiti otvaranje 117 milijuna radnih mjesta u sektorima poput zdravstva, obrazovanja i skrbi za starije i djecu.

Ucitavanje vijesti

Najčitanije