Svečano obilježena 31. obljetnica ustroja 5. GBR „Sokolovi“

Izvor: MORH

U vojarni 5. gardijske brigade “Slavonski sokolovi” u Vinkovcima obilježena je danas 31. obljetnica osnutka te postrojbe. 

Naime, legendarna 5. gardijska brigada Hrvatske vojske „Sokolovi” osnovana je 5. listopada 1992. u Vinkovcima. Bila je sastavljena uglavnom od slavonskih postrojbi; pripadnika 204. vukovarske brigade, 108. brodske brigade, 109. vinkovačke brigade, 3. satnije (novogradiške), 122. đakovačke brigade, 123. požeške brigade,132. našičke brigade i 3. gardijske brigade te drugih gardijskih postrojbi.

Kroz brigadu je tijekom Domovinskog rata prošlo više od 7.000 pripadnika. Poginulo ih je 89, a više od 300 ih je ranjeno.  Ovom prigodom iskazano je posebno poštovanje i zahvalnost obiteljima poginulih, nestalih i umrlih hrvatskih branitelja, invalidima Domovinskog rata i svim hrvatskim braniteljima, piše Vinkulja.hr

Ratni put 5. gardijske brigade “Sokolovi” ostavio je neizbrisiv trag u ukupnoj ratnoj povijesti hrvatskog naroda. Svojim sudjelovanjem u Domovinskom ratu prošli njezini pripadnici najteža bojišta, počevši od nemilosrdne bitke za Vukovar, obrane Vinkovaca, Županje, Osijeka, Đakova i Slavonskog Broda, preko zadarskog zaleđa pa sve do južnog bojišta. Gardijske brigade u Domovinskom ratu, pa tako i „Sokolovi”, bile su nositelji obrambenih i napadnih djelovanja, a njihov značaj bio je od presudne važnosti za krajnji ishod rata i pobjedu nad agresorom.

Ministar Banožić u prigodi 31. obljetnice uputio je čestitku bivšim i sadašnjim pripadnicima 5. gardijske brigade:

“Poštovani pripadnici Pete gardijske brigade “Sokolovi”,

Čestitam vam trideset i prvu obljetnicu ustrojavanja!

Priča o slavonskim Sokolovima priča je o odlučnoj domoljubnoj mladosti koja je ostvarila velike strateške ciljeve ispisujući tako prve stranice moderne hrvatske povijesti.

Današnji dan, međutim, nosi sa sobom i tugu zbog izgubljenih života osamdeset i devetorice Sokolova, hrabrih hrvatskih branitelja koji su za svoj san o modernoj i samostalnoj hrvatskoj državi nesebično darovali svoj život.

Kako djelo hrvatskog branitelja, hrvatskog vojnika nikada ne bi bilo ugroženo, kako bi Hrvatska kao i Sokol živjela vječno i sigurno, hrvatska Vlada odgovorno jača našu sve tri grane naše Hrvatske vojske znajući pritom kako sloboda i sigurnost nemaju cijenu. Spremno i odgovorno nastavljamo tradiciju obrambene vojske iz Domovinskog rata; spremni smo u svakom trenutku čuvati naše nebo, kopno i more.

Povijesnim ulaganjem u modernizaciju Hrvatskog ratnog zrakoplovstva, odnosno dolaskom aviona Rafale, jačamo ukupnu moć Hrvatske vojske i možemo s ponosom reći kako ćemo imati najsnažnije i najmoćnije ratno zrakoplovstvo u ovom djelu Europe.

Dragi naši Sokolovi,

Vi ste nam pokazali, a mi u to čvrsto vjerujemo, kako je uz moderna i moćna vojna sredstva, odnosno procese modernizacije sposobnosti naše Hrvatske vojske, i dalje i uvijek čovjek najveća vrijednost obrambenog sustava.

Hrvatske vojnikinje i vojnici snaga su koja donosi prevagu između dobre i najbolje vojske i zato nastavljamo činiti sve kako bismo poboljšali uvjete života i rada svih naših pripadnika.

I danas, ponosni od vas učimo kako se voli, brani i gradi bolja Hrvatska za generacije koje dolaze.”