Svečano obilježavanje 4. gardijske brigade u Splitu

U Splitu se svečano i uz bogat program obilježava 27. obljetnica osnutka 4. gardijske brigade.

Obilježavanju će prisustvovat ratni zapovjednici 4. gardijske brigade, potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević i načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga Republike Hrvatske (OSRH) general zbora Mirko Šundov.

Mimohod pripadnika OSRH, udruga branitelja i uzvanika prema Rivi bit će u 9.45, a svečana akademija održat će se u 18.30 u Muzeju hrvatskih arheoloških spomenika.

U sklopu obilježavanja, na Dračevcu u Spomen-kapelici Svetog Križa, održat će se ceremonija uručenja crvenih beretki novim pripadnicima 3. mehanizirane bojne Pauci Gardijske mehanizirane brigade Hrvatske kopnene vojske. Radi se o vraćanju tradicionalne ceremonije kojom se ranije inicirao ulazak mladih vojnika u 4. gardijsku brigadu, te ima posebnu vrijednost kao spomen na pobjedničke akcije i tradiciju pripadnika 4. gardijske brigade u Domovinskom ratu.

Na Rivi, na širem području Obale Hrvatskog narodnog preporoda i Obale Lazareta od 9 do 16 sati bit će organiziran taktičko-tehnički zbor naoružanja i vojne opreme Oružanih snaga RH. Uz naoružanje Hrvatske kopnene vojske izložen će biti i helikopter Hrvatskog ratnog zrakoplovstva OH-58 D Kiowa Warrior koji je jučer u podne sletio na Rivu, kada je i na obližnji gat doplovio brod Hrvatske ratne mornarice. Bit će postavljen i simulator borbenog aviona na kojem će se zainteresirani posjetitelji moći okušati u pilotiranju, te se informirati o mogućnostima ostvarivanja karijere u Hrvatskoj vojsci.

U sklopu programa pripadnici Počasno-zaštitne bojne izvest će pokazni vojno-akrobatski program, a nastupit će i akrogrupa Hrvatskog ratnog zrakoplovstva “Krila Oluje” kojoj će to biti prvi javni nastup na splitskoj Rivi. Nakon toga, održat će se i ceremonija imenovanje Doma Hrvatske vojske u Lori imenom prvog zapovjednika 4. gardijske brigade generala Ive Jelića.