Svečani doček 1. Hrvatskog kontigenta iz NATO aktivnosti u RH

U vojarni „Pukovnik Predrag Matanović“ u Petrinji organiziran je svečani doček 1. hrvatskog kontingenta iz NATO aktivnosti u Republici Litvi.

Kontingent broji ukupno 181 pripadnika, a glavninu snaga čine pripadnici Mehanizirane satnije iz sastava 1. mehanizirane bojne „Tigrovi“ Gardijske mehanizirane brigade Hrvatske kopnene vojske.

Hrvatski kontingent u Republici Litvi bio je angažiran sedam mjeseci, a smješten su bili na vojnom poligonu „Rukla“, 110 km sjeveroistočno od Vilniusa.

Uz članove obitelji i kolege iz postrojbi, kontingent su dočekali predstavnici Ministarstva obrane RH i Hrvatske vojske, među kojima i izaslanik predsjednice Republike i vrhovne zapovjednice Oružanih snaga RH načelnik Glavnog stožera OSRH general zbora Mirko Šundov, izaslanik potpredsjednika Vlade i ministra obrane Zoran Piličić, glavni inspektor obrane general-bojnik Slaven Zdilar, zapovjednik Hrvatske kopnene vojske general-bojnik Siniša Jurković, gradonačelnik Grada Petrinje Darinko Dumbović, župan SMŽ Ivo Žinić.

“Nadam se da vam je ova aktivnost u multinacionalnom okruženju omogućila da učite i napredujete kao vojnici i kao ljudi. Vrhunska obuka, neizmjerno iskustvo i neprocjenjive naučene lekcije obvezuju vas da u duhu timskog rada prenesete svoje znanje i iskustvo svojim kolegama vojnicima. Vašim sigurnim i sretnim povratkom u Republiku Hrvatsku još smo jednom pokazali, i sebi i svijetu, da smo odgovorna, profesionalna i obučena vojska na čiju potporu međunarodna zajednica, no prije svega hrvatski građani, mogu računati”, poručio je postrojenim pripadnicima kontingenta general zbora Mirko Šundov.

Zapovjednik Gardijske mehanizirane brigade brigadni general Tihomir Kundid rekao je vojnicima da su sedam mjeseci provodili obuku, djelovali u međunarodnom okružju i na najbolji mogući način prezentirali tradicijske vrijednosti hrvatskih vojnika te stekli značajna iskustva za HV u cjelini.

Vojni izaslanik Francuske brigadir Fabrice Duda pohvalio je izvanrednu suradnju hrvatskih i francuskih vojnika u Litvi te naglasio da eFP predstavlja volju zemalja NATO-a da pokažu svoju snagu obrane i odvraćanja, kao i solidarnost s članicama na istoku. “Znam kolika je vrijednost Tigrova, pokazali su profesionalizam i entuzijazam koji su zaštitni znak HV-a”, zaključio je brigadir Duda.

Zapovjednik kontingenta bojnik Marko Krpan istaknuo je kako je biti prva postrojba u nekoj misiji ili operaciji čast, odgovornost i izazov, no Tigrovi već imaju niz sličnih iskustava. “Proveli smo velik broj obučnih aktivnosti, uvježbavali se sa savezničkim vojskama i pokazali visoku razinu obučenosti, profesionalizma i motiviranosti”, rekao je Krpan dodavši da će pripadnici kontingenta prenijeti stečena iskustva kolegama u HV-u.

Uz brojne uvažene goste svečanom dočeku prisustvovao je i Darinko Dumbović, gradonačelnik Grada Petrinje koji je kazao:

„Ponosan sam danas što zajedno dočekujemo 1. Hrvatski vojni kontingent iz Nato aktivnosti u Republici Litvi, ponosan sam na svoju Hrvatsku i Petrinju. Ukupno je čujem 27 mojih Petrinjaca, svakom gradonačelniku bi bilo na čast da među svojim žiteljima ima ovako hrabre i časne ljude. Petrinja stvarno može mirno spavati kad ima i našu vojarnu Pukovnika Predraga Matanovića i ove mlade vojnikinje i vojnike, časnice i časnike. Svi ste nas zadužili sada u miru i hvala vam što Hrvatska može računati na vas, ali i mi u gradu kod elementarnih nepogoda i kriznih situacija što vas imamo blizu. Također hvala lijepa i zapovjednicima na sjajnom ustroju i dalje služite časno domovini.“ – rekao je gradonačelnik.

Ovom prigodom dodijeljene su pohvale i nagrade najboljim pripadnicima kontingenta – TTO. Na kraju je služena Sveta misa zadušnica za pokojnog razvodnika Maria Pavišića, preminulog na dužnosti u Republici Litvi.