Svečana sjednica Gradskog vijeća Petrinje, bogat program obilježavanja Lovrenčeva u Petrinji

Povodom Dana grada Petrinje i blagdana svetog Lovre, u Velikoj dvorani Hrvatskog doma održana je Svečana sjednica Gradskog vijeća Grada Petrinje.

Sjednicu su uveličali brojni visoki gosti, koje je na početku pozdravila predsjednica Gradskog vijeća Magdalena Komes: „Kao i svake godine kruna ljetne sezone nakon proslave obljetnice povratka Petrinjaca u svoj rodni kraj. Obilježavamo Dan grada i blagdan svetog Lovre, nebeskog zaštitnika grada. Ovom prilikom pozdravljam sve Petrinjce i njihove goste i želim im ugodan boravak u našem gradu i da uživaju u svemu što Petrinja pruža u kulturnom i gastronomskom smislu.“

Petrinja ima odličnu suradnju s metropolom s kojom je grad prijatelj te je čestitku Petrinjcima uputio gradonačelnik Grada Zagreba Milan Bandić: „Ne znam jesam li sretniji večeras ili sam bio u ponedjeljak ujutro kada sam ispratio djecu Petrinje na more. Djela govore više od riječi. Dobro je da ste naišli na otvorena vrata Vlade, resornih ministarstava, fondova i agencija.

Grad Zagreb kao glavni grad Republike Hrvatske ima obavezu da pomaže ostalom dijelu Hrvatske i da se bori za ravnomjerni razvoj zemlje, ne samo retorički već i djelom. Ponosan sam i sretan da možemo i na mali način pomoći Petrinji, Vukovaru, Kninu, Gospiću i svim krajevima koji su pretrpjeli u Domovinskom ratu. Zagreb Petrinju nikada ne smije zaboraviti”, kazao je Bandić.

Kao osobni izaslanik predsjednice RH te osobni izaslanik predsjednika Vlade RH, župan Sisačko-moslavačke županije Ivo Žinić podsjetio je da je upravo u Petrinji imao prvo radno iskustvo: „Petrinja je danas najveće gradilište u Sisačko-moslavačkoj županiji. Zahvaljujući Vama, ali rekao bih i Bogu i vremenu. Veliki su to iznosi, infrastrukturni, društveni i socijalni projekti, sve ono što je nužno za kvalitetan život naših Petrinjaca.

Petrinja je doista mali, ali ponosan gradić koji je nažalost doživio ono što je doživjelo pola naše županije, pola naše Banovine, razrušena i razorena, puno je naših branitelja i civila stradalo u stvaranju neovisne države Hrvatske.“

Župan je podsjetio da su u Petrinji najveće investicije na obnovi osnovnih i srednjih škola te da će uskoro biti otvoren Interpretacijski centar baštine Banovine.

Gradonačelnik Grada Petrinje Darinko Dumbović uputio je čestitku za Dan grada svim Petrinjkama i Petrinjcima te podsjetio na brojne projekte koji se provode na području grada:

„Nasljedio sam Grad sa 70.000.000 kn proračuna, a zadnji proračun je 350.000.000 kn. Nitko nije vjerovao da ćemo imati za 500.000.000 kn projekata i imamo ih! Imamo ih za 100.000.000 € u realizaciji projekata apliciranih i onih koji se rade”.

Krenuli smo od nule i ono što očekujem od svih politika je da radimo u interesu grada Petrinje.
Ali treba reći i hvala svim mladim ljudima koji su pokazali svoju hrabrost i odvažnost, ali i svoje znanje. S iskustvom, s iskusnim ljudima u Petrinji, gdje smo se uhvatili u koštac i napravili da sve i jedan projekt bude ne samo u interesu standarda života, već da vidimo i što su tradicionalne vrijednosti grada, što je to socijala, što je društveni život i što je to gospodarstvo.“

Na Svečanoj sjednici dodijeljeno je javno priznanje Grada Petrinje Gradskoj limenoj glazbi koje je primio predsjednik GLG Petrinja Tomislav Komes: „Veliki dan za GLG, 210. obljetnica je iza nas, ali ova nagrada je rezultat našeg prošlogodišnjeg uspješnog rada kada smo se nametnuli na hrvatskoj sceni amaterskih puhačkih orkestara, pobijedili na natjecanju u Novom Vinodolskom, sudjelovali u zanimljivim međunarodnim projektima, što očito nije prošlo nezapaženo te je posljedično došla i ova nagrada Grada Petrinje.“

Nazočne goste u glazbenom dijelu programa zabavljale su Laura Sučec i Dora Lovreković, podsjetivši među ostalim i na nedavno preminulog Olivera Dragojevića, a tijekom Sjednice reproduciran je i film o Petrinji i aktualnim projektima u produkciji Radio Televizija Banovina.