Svečana promocija polaznika vojnih škola u Vukovaru

Na svečanosti su bili predsjednica Republike i vrhovna zapovjednica Oružanih snaga RH Kolinda Grabar-Kitarović, ministar obrane Damir Krstičević, načelnik Glavnog stožera OS RH general zbora Mirko Šundov, zapovjednik HVU-a general-pukovnik Slavko Barić i drugi uzvanici.

Predsjednica Republike i vrhovna zapovjednica Oružanih snaga RH Kolinda Grabar-Kitarović pozdravila je sve prisutne te čestitala Dan državnosti. Današnja svečana promocija prilika je u kojoj se prepoznaje vaš trud i zalaganje da sebe i cjelokupne Oružane snage unaprijedite. Svim pripadnicama i pripadnicima Oružanih snaga RH te oružanih snaga savezničkih i partnerskih država želim da nastave na istom uspješnom putu u profesionalnom i privatnom životu. HVU s ponosom voli ime prvog hrvatskog predsjednika i vrhovnog zapovjednika Oružanih snaga dr. Franje Tuđmana, što je afirmacija izvrsnosti učilišta koje je prošlo zahtjevan razvojni put te se potvrdilo ne samo u vojno-akademskoj nego i u sveučilišnoj zajednici uspostave preddiplomskih sveučilišnih studijskih programa, izjavila je predsjednica Grabar-Kitarović.

Visoka razina profesionalnosti te prilagodljivost novim zahtjevima i izazovima znak su kakvoće učilišta. Brzo narastanje novih i netradicionalnih oblika sigurnosnih prijetnji i ugroza kao posljedica širenja nestabilnosti s Bliskog istoka do istočne Europe, poglavito netradicionalnih i nesimetričnih sigurnosnih prijetnji kibernetičkog i hibridnog oblika, generiraju sigurnosne izazove s kojima se danas suočavaju mnoge države. Prisutnost političkih nestabilnosti u našem bliskom okružju i povećanje terorističkih prijetnji i napada diljem Europe potvrđuju opravdanost ulaganja u izgradnju sustava domovinske sigurnosti kao težišnog nacionalnog prioriteta koji je potrebno ostvariti u što kraćem razdoblju, rekla je, među ostalim, predsjednica Republike Hrvatske.

General-pukovnik Slavko Barić pozdravio je sve uzvanike i polaznike škole. HVU dr. Franjo Tuđman u ovakvim prigodama nastoji pokazati svoje rezultate. Protekle akademske godine, kroz različite razine dočasničke i časničke izobrazbe, u HVU-u je prošlo 700-tinjak polaznika oružanih snaga, MORH-a i drugih tijela državne uprave. Možemo se podičiti da imamo i sveučilišne programe vojnog inženjerstva, vojno vođenje upravljanja. U akademskoj godini 2018./2019. upisat ćemo prvu generaciju studenata vojnog pomorstva u suradnji sa Sveučilištem u Splitu, rekao je, među ostalim.

Načelnik Glavnog stožera OS RH general zbora Mirko Šundov pozdravio je prisutne i čestitao polaznicima. Ovdje smo u Vukovaru, gradu heroju, simbolu ponosa i žrtve kao iskaz zahvalnosti za žrtvu koju su podnijeli, ali i kao spomen i zahvalu svim hrabrim braniteljima iz Domovinskog rata koji su dali živote kao zalog miru i slobodi, a njihovim obiteljima iskazujemo veliko poštovanje. Veseli nas što broj polaznika naših vojnih škola iz savezničkih i partnerskih zemalja svake godine raste, što govori da je kvaliteta naših vojnih škola prepoznata i izvan granica naše domovine. Naši časnici, dočasnici i vojnici uspješno primjenjuju svoja znanja stečena tijekom školovanja na HVU-u u brojnim aktivnostima u domovini te operacijama potpore miru diljem svijeta. Iskustva iz Domovinskog rata ugrađena su u programe naših vojnih škola, rekao je, među ostalim, general zbora Mirko Šundov.

Potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević na svečanosti je bio u ime predsjednika Vlade. Ponosni smo što smo ovu svečanost uoči Dana državnosti RH ponovno vratili u Vukovar gdje joj je i mjesto. To je dokaz poštovanja prema ovom gradu, simbolu otpora, koji je za slobodu jedine Hrvatske podnio golemu žrtvu. Posebno pozdravljam hrvatske branitelje Vukovara, invalide Domovinskog rata, članove obitelji poginulih branitelja – vi ste naš ponos, kazao je ministar Krstičević i zatim pozdravio sve polaznike HVU-a te polaznike iz partnerskih i savezničkih država.

Događaji oko nas pokazuju nam kako se paradigma sigurnosti promijenila. Novi izazovi traže suvremeni pristup. Takav pristup sustavno smo ugradili u Strategiju nacionalne sigurnosti i Zakon o domovinskoj sigurnosti. Oba su dokumenta u Hrvatskom saboru u postupku prihvaćanja i vjerujem da ćemo ih prihvatiti s golemom većinom sljedeći tjedan, kazao je, među ostalim, Krstičević.