Svečana prisega 27. naraštaja ročnika

Svečana prisega 26. naraštaja dragovoljnih ročnika HV-a

Svečana prisega 27. naraštaja ročnika na dragovoljnom vojnom osposobljavanju u subotu je održana na Trgu Sv. Trojstva u Požegi gdje je prisegnulo 327 ročnika među kojima 57 žena, izvijestilo je Ministarstvo obrane.

Čestitajući ročnicima na odabiru vojnog poziva, predsjednik i vrhovni zapovjednik OS RH Zoran Milanović je rekao kako danas, u vremenu komfora i lagodnosti, vojni poziv odabiru probrani i rijetki ljudi.

“U današnjem svijetu brojnih izazova Hrvatska se brani i izvan njenih granica, no najviše vam je mjesto ovdje. Za to ću se, u skladu s Ustavom, kao predsjednik zalagati”, istaknuo je predsjednik.

Krstičević: Nema jake Hrvatske vojske bez potpore hrvatskog naroda

Današnja je prisega prva nakon 28 godina koja je održana na požeškom gradskom trgu, a potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević zbog toga je izrazio zadovoljstvo te se prisjetio siječnja ratne 1992. godine kada je na istom požeškom trgu održano prvo svečano postrojavanje i prisega pripadnika slavne 123. požeške brigade pod vodstvom požeškog generala Miljenka Crnjca.

„Nema svečanijeg i prigodnijeg mjesta za hrvatskog vojnika nego onog među svojim narodom. Pobjednička Hrvatska vojska nastala je iz naroda, iznikla je i stvorena u teškim vremenima Domovinskog rata i njeno mjesto će uvijek biti uz narod. Nema jake Hrvatske vojske bez potpore hrvatskog naroda“, istaknuo je ministar obrane Damir Krstičević.

Ročnicima je poručio: „Budite ponosni na vašu odluku da svojoj domovini služite kao pripadnici Hrvatske vojske. Zbog vas, hrvatskih vojnika, naša vojska oduvijek je bila, i zauvijek će ostati jamac sigurnosti i stabilnosti Republike Hrvatske, a hrvatskom narodu uvijek će biti na raspolaganju“. 

Hranj: Odabrali ste potpunu posvećenost vjernoj službi domovini i hrvatskom narodu 

Načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga viceadmiral Robert Hranj je naglasio kako naizgled formalan čin prisege ima velik značaj.

“Prisegom ste se obvezali na vjernost Domovini i na profesionalno izvršavanje svojih obaveza u obrani Domovine. Današnjim ste činom odlučili biti vojnicima, što nije jednostavan odabir posla, već prije svega odabir životnog poziva i načina života. To je odabir teških i zahtjevnih zadaća, ali i odabir časne i odgovorne dužnosti – odabrali ste potpunu posvećenost vjernoj službi domovini i hrvatskom narodu”, poručio je ročnicima.

Povodom svečanosti prisege, na Trgu Sv. Trojstva u Požegi održan je i taktičko-tehnički zbor naoružanja i vojne opreme Hrvatske vojske.

Obuka 27. naraštaja ročnika na dragovoljnom vojnom osposobljavanju

Obuka 27. naraštaja ročnika započela je 14. veljače, a trajat će do 9. travnja 2020. Tijekom tih osam tjedana ročnici su prvu fazu obuke u trajanju od dva tjedna proveli u vojarni 123. brigade HV u Požegi, petotjedna druga faza održava se u vojarni te na Logističkom vježbalištu Glavica i strelištu Novo Selo dok će posljednji tjedan i treću fazu obuke ročnici provesti u vojarni u Požegi. Tijekom tog vremena ročnici će usvajati temeljna znanja i obučavati se u rukovanju osobnim oružjem, kretanju, komuniciranju, zaštiti, načinima reagiranja u raznim situacijama i sl.

Od 2008. godine kada je započeto provođenje dragovoljnog vojnog osposobljavanja pa zaključno s prethodnim, 26. naraštajem, obuku je završilo ukupno 8608 ročnika među kojima je bilo i 1092 ročnica. Prema do sada utvrđenoj dinamici, 2020. nastavlja se trend upućivanja ročnika u tri uputna roka godišnje prema standardnom programu osposobljavanja u trajanju od 40 radnih dana. Također, upućuju se i četiri naraštaja ročnika – prvenstveno vrhunskih sportaša, vojnih specijalista te kandidata za časnike zdravstvene službe – koji prolaze skraćeni program u trajanju od 15 radnih dana. Dragovoljni ročnici koji uspješno završe obuku stječu vojno-stručnu specijalnost (VSSp) dužnosti strijelca roda pješaštva čime ispunjavaju jedan od uvjeta za prijem u djelatnu vojnu službu, odnosno sudjelovanje u razvrstanoj pričuvi.