Sve više novorođenčadi umire u zapadnoj i središnjoj Africi

Sve više beba umire svake godine u zapadnoj i središnjoj Africi premda se zdravlje djece u cjelini poboljšalo, objavile su humanitarne agencije u utorak, nazvavši stopu smrtnosti novorođenčadi na tom prostoru “skrivenom tragedijom”.

Osam od deset zemlja u svijetu u kojima je najopasnije donijeti dijete na svijet nalazi se u subsaharskoj Africi.

Tamo je rizik da dijete umre u prvih mjesec dana 50 puta veći nego da je rođeno u Japanu ili Islandu koje su na vrhu ljestvice, objavljeno je u izvješću UNICEF-a.

Radi se o Srednjoafričkoj Republici, Somaliji, Lesotu, Gvineji Bisao, Južnom Sudanu, Bjelokosnoj Obali, Maliju i Čadu.

Jedna od 16 trudnoća u regiji zapadne i središnje Afrike završava mrtvorođenčadi ili smrću djeteta u prvih mjesec dana – a posrijedi su uglavnom smrti koje se mogu spriječiti, prouzročene preranim rođenjem, komplikacijama pri porodu ili infekcijom, navodi UNICEF.

“Vlade i ustanove ne bave se pitanjem neonatalnog zdravlja”, rekao je UNICEF-ov regionalni zdravstveni stručnjak Alan Prual.

Humanitarne agencije su godinama fokusirane na smanjivanje broja smrti djece u dobi ispod pet godina, koji je znatno pao, rekao je Laurent Hiffler, iz organizacije Liječnici bez granica (MSF).

Ipak, dodaje on, još uvijek je stopa smrtnosti novorođenčadi u prvom mjesecu života visoka.

“Neonatalna smrtnost otkriva slabost sustava”, naglasio je Hiffler te dodao da je to teško riješiti  jer zahtijeva stalnu skrb tijekom trudnoće i porođaja.

“To je zanemarena tragedija … skrivena tragedija”, kazao je.

Samo svaka druga žena u tom području rodi u zdravstvenoj ustanovi, često jer je klinika malo i udaljene su a one nemaju sredstava za put, upozorava UNICEF.

Čak i ako dođu do ustanove, osoblje je često nedovoljno obučeno ili ga nema dovoljno, dodao je Hiffler.

MSF podučava žene jednostavnim porođajnim tehnikama koje mogu biti izvedene kod kuće, poput osnova reanimacije te kontakt koža na kožu kako bi se zagrijala prerano rođena beba.

Bebe rođene u Japanu, Islandu i Singapuru imaju najveće izglede za preživljavanje, a iza njih tu su Finska, Estonija, Slovenija, Cipar, Bjelorusija, Luksemburg, Norveška i Južna Koreja. (Hina)