Sve vatrogasne snage raspoređene u obrani Orebića

Stanje na požarištu kod Orebića još je iznimno ozbiljno te su na tom području raspoređene sve raspoložive snage, a kako je vjetar okrenuo smjer, ojačao je požar od sela Mokala prema Postupu, zbog čega onamo stižu dodatne snage, doznaje se u utorak navečer od županijskoga vatrogasnog zapovjednika Stjepana Simovića.

“Još je puno akcije pred nama. Moramo odgovornije preuzeti što god možemo. Kroz noć nema povlačenja. Niti jedan vatrogasac neće sići s brda. Svi smo sad na brdu, a radimo smjene koliko možemo. Nema niti malo opuštanja”, rekao je Simović o požaru u kojem su nagorjele četiri kuće.

Dodao je da je dio vatrogasnih snaga iz Šibenika i Zadra preusmjeren u Kulu Norinsku, gdje se požar, prema njegovim informacijama, proširio.
Iz Dubrovačko-neretvanske županije izvijestili su kako je na terenu trenutačno više od 300 vatrogasaca iz županije i iz drugih krajeva Hrvatske s pedesetak vozila, a pristiže još vatrogasnih snaga.

U borbi s vatrom sudjelovala su tijekom dana i tri kanadera te stotinjak pripadnika Hrvatske vojske.

HGSS stanica Orebić i korčulansko Gradsko društvo Crvenoga križa na terenu pomažu stanovništvu i dostavljaju hranu drugim operativnim snagama.

Pelješka cesta otvorena je za promet oko 18 sati za sva vozila osim za cisterne sa zapaljivim teretom. Trajekt od Orebića na Pelješcu do Dominča na Korčuli vozit će po potrebi izvan plovidbenog reda, ovisno o pristizanju vozila.

Zbog požara na Pelješcu, ministar obrane Damir Krstičević hitno je sazvao sastanak dubrovačko-neretvanskoga Županijskoga vatrogasnog stožera za sutra u osam sati u općini Orebiću. Vojska će cijelu noć biti angažirana na požarištu na Pelješcu, javili su iz MORH-a.