Sve ukinute Panturistove autobusne linije od sutra ponovno u prometu

FaH

Sve autobusne linije osječkoga Panturista koje je uprava te tvrtke ukinula početkom tjedna zbog nerentabilnosti i ekonomske neisplativosti od sutra će ponovno prometovati, a idući tjedan nastavljaju se razgovori kako bi se taj problem trajno riješio, izvijestili su u srijedu navečer predstavnici Osječko-baranjske županije i uprave Panturista.

Župan Ivan Anušić rekao je na konferenciji za novinare kako je takav dogovor postignut tijekom današnjih razgovora s premijerom Andrejom Plenkovićem, ministrom prometa, pomorstva i infrastrukture Olegom Butkovićem i grupacije “Arriva”, u sklopu koje posluje Panturist.

Dodao je da će idući tjedan predstavnici županije, Vlade i te tvrtke nastaviti razgovore kako bi se stabilizirao autobusni javni prijevoz kako se takvo što više ne bi događalo jer su takvi problemi mogući i u drugim županijama.

Dogovorili smo se o nekim stvarima o kojima još ne mogu govoriti jer još nisu definirane, ali najvažnije je da učenici, radnici i umirovljenici više neće biti u situaciji kao jučer i danas, nego će se moći normalno koristiti javnim prijevozom, rekao je Anušić.

Predsjednik Panturistove uprave Saša Ilić rekao je kako vjeruje da su se u današnjim razgovorima s čelnicima Vlade i Županije približili konačnom rješenju za javni linijski prijevoz u toj županiji. Istaknuo je kako Panturist od sutra počinje normalno prometovati, a nastavlja tražiti optimalno rješenje za mrežu polazaka i spreman je razmotriti mogućnost uvođenja novih linija ondje gdje je to potrebno.

Ocijenio je kako su svi sudionici razgovora svjesni uzročno-posljedične veze negativnih demografskih trendova koji se odražavaju na cjelokupno gospodarstvo u županiji te kako je svima je u interesu da se idućih dana postigne konačan dogovor i putnicima osigura prometna povezanost, građanima radna mjesta, a prijevoznicima održivo poslovanje.

Na novinarski upit tko će im pokriti gubitke s obzirom na to da su autobusne linije ukinuli zbog nerentabilnosti, Ilić je odgovorio kako sa županijom i Vladom pregovaraju o modelu i iznosima te o načinu rješavanja sadašnje situacije.

Na molbu da objasni svoje nedavne tvrdnje kako se zahtjevi prijevoznika da jedinice lokalne samouprave sufinanciraju autobusne linije mogu tumačiti kao svojesvrsna ucjena, župan Anušić je rekao kako se naglim ukidanjem linija i polazaka paralizira cijeli sustav u županiji i da je morao reagirati na takav način “ako to netko napravi preko noći”. Smatra kako je Panturist prije nego što su ukinuo linije o tome trebao izvijestiti županiju i razgovarati umjesto što ih je najprije ukinuo, a tek zatim razgovara.

Ilić je rekao da su u proteklih šest mjeseci nekoliko puta komunicirali s tom županijom i svih pet slavonskih župana te da su razgovarali o toj problematici pokušavajući pronaći rješenje.
To je za Panturist postalo ekonomski neodrživo pa smo racionalizirali polaske. Očekujemo da ćemo brzo pronaći konačno rješenje i model na koji ćemo riješiti problem javnoga linijskog prijevoza u ovoj županiji, rekao je Ilić.