Sve teže do vlastitog stambenog kvadrata: Cijene nekretnina će rasti u cijelom svijetu

D.Prša/Nacionalno

Očekuje se da će cijene nekretnina tijekom idućeg desetljeća rasti u prosjeku za devet posto godišnje, prema studiji ekonomskih stručnjaka vodećih njemačkih i švicarskih istraživačkih institucija objavljenoj ovog tjedna.

“Povećanje cijena nekretnina je više potaknuto čimbenicima potražnje nego ponude”, rekao je istraživač Timo Wochner s njemačkog instituta ifo, koji je proveo istraživanje sa švicarskim institutom za gospodarsku politiku. Prognozirana povećanja cijena nekretnina u svijetu se razlikuju.

Očekivane stope rasta u Zapadnoj Europi (6.4 posto) i u Sjevernoj Americi (7.7 posto) su ispod svjetskog prosjeka. Značajno su više u Južnoj i Istočnoj Europi, gdje iznose 18.4, odnosno 14.9 posto. Očekuje se da će cijene u Južnoj Aziji narasti za 25.1 posto, u Zapadnoj Aziji za 22.4 posto i u Srednjoj Americi za 24.4 posto.

Stručnjaci predviđaju porast od 8.4 posto u Velikoj Britaniji, 7.2 posto u Njemačkoj, šest posto u Sjedinjenim Američkim Državama i 5.5 posto u Francuskoj. Razlozi za uzlazni trend uključuju viši životni standard i veća primanja, no i želju za većim životnom prostorom te porast broja stanovnika.

Sve veća popularnost rada od kuće također doprinosi rastu cijena, stoji u istraživanju. Međutim, Wochner kaže da “čimbenici ponude poput ograničenih proizvodnih kapaciteta, viših cijena za građevinski materijal i nedostatak građevinskog zemljišta” također igraju ulogu.

Ukupno 1405 ekonomskih stručnjaka iz 133 zemlje je sudjelovalo u istraživanju, koje je trajalo od 14. lipnja do 2. srpnja. Brojke nisu usklađene s inflacijom te će realna povećanja cijena vjerojatno biti manja, prema ifo-u.

Hina