Sve je više učenika s teškoćama, nedostaje asistenata u nastavi

Nastavlja se trend povećanja broja djece koja trebaju pomoćnike u nastavi, a pitanje je koliko će pomoćnika biti. Njih nedostaje, prije svega, zbog manjka motivacije, nereguliranog statusa, nesigurnog posla i nedovoljnog financiranja, piše u nedjelju Jutarnji list.

“Konkretno, u Splitu, u samo jednoj školi već sada znaju da će im nedostajati pet pomoćnika”, upozorava Ivan Milatić, predsjednik Udruge pomoćnika u nastavi PUN-Hr.

Pomoćnici za djecu s teškoćama, koji se zapošljavaju preko udruga i kratkoročnih ugovora, u novoj će školskoj godini imati pravo na minimalnu zajamčenu satnicu od 4,8 eura, što je u odnosu na lanjsku situaciju, uvećanje od desetak kuna.

Zapošljavanjem putem natječaja financiranog iz Europskog socijalnog fonda osigurana im je mjesečna naknada od 711 eura bruto. Iako je riječ o povećanju u odnosu na prošlogodišnja primanja, koja su iznosila 601 euro mjesečno, Milatić kaže kako ni taj novi iznos “nije neka pretjerana sreća”.

Upozorava kako pomoćnici u nastavi u Križevcima imaju najnižu satnicu u Hrvatskoj, tri eura. “Njihova plaća i dalje ovisi o samovolji lokalnih moćnika. Neki od njih ponašaju se kao da novac izdvajaju iz svog džepa, i radije bi smanjili broj pomoćnika u nastavi nego im isplatili ono što im pripada, i za što im je doznačen novac”, kaže.

Naime, sredstva za plaće pomoćnika u nastavi osiguravaju gradovi i županije iz svojih proračuna, dijela prihoda od igara na sreću i Europskog socijalnog fonda. Dok je glavna odgovornost na osnivačima, Ministarstvo znanosti i obrazovanja sufinancira iznose iz ESF-a.

Za školsku godinu 2023./24. predviđen je iznos od 24 milijuna eura, čime se osigurava uključivanje oko 3370 pomoćnika u nastavi, potvrđuju u Ministarstvu, čiji podaci pokazuju značajan porast broja učenika s teškoćama u razvoju: 2014./15. godine bilo ih je manje od 1500, ali je do školske godine 2021./22. broj narastao na 4628.

Prema podacima Udruge PUN-Hr, u prošloj je školskoj godini djece koja su imala pomoćnike bilo između 5700 i 6000, a pomoćnika i stručnih komunikacijskih savjetnika bilo je 5400. Realan broj djece s potrebom za PUN u prošloj je školskoj godini bila oko deset tisuća, kažu.

“Zbog nesrazmjera, neki su pomoćnici pratili i po troje djece u nastavi”, tvrdi Milatić, prema čijem je mišljenju rješenje u motivaciji osoba koje imaju uvjete za taj posao, piše novinarka Jutarnjeg lista Mirela Lilek.