Povezite se

Politika

Sve je jasno ! Fotografija govori tisuću riječi !!!

Objavljeno

-

Društvenim stranicama, portalima i novinama u zadnjih nekoliko dana vrište fotografije “učenika i učitelja” koji neumorno stvaraju samo sebi primamljivu i razumljivu političku zbilju Hrvatske, koju uporno i bez zadrške godinama pokušavaju uvaliti stanovnicima Hrvatske.

Iako su dobro politički potkovani, genetski odavno opredijeljeni, poznavatelji političkih prilika iz bivše Jugoslavije i suverene države Hrvatske jedinstveni su u stavu da su Milorad Pupovac i Budimir Lončar “majstori krojači” stvaranja novog “odijela” hrvatske stvarnosti.

Poznato je da je Milorad Pupovac svojevrsni fenomen hrvatske politike – na površini se održava gotovo dva desetljeća, no čini se da je jedna od karika važnih za njegov opstanak i širok krug poznanstava. Tako je jedan od najpoznatijih hrvatskih policijskih službenika Nikola Kajkić na svojem Facebooku objavio fotografije koje prikazuju prvog čovjeka SDSS-a i Budimira Lončara, kojega dio hrvatske javnosti naziva svojevrsnim vladaom iz sjene.

Je li Lončar uistinu vladar iz sjene, teško je reći, međutim, njegova politička biografija iznimno je živopisna. Između ostalog, obnašao je niz visokih dužnosti u vrijeme bivše SFRJ te je bio njezin posljednji ministar vanjskih poslova. U Hrvatskoj je, od njezina osamostaljenja, među ostalim, bio i savjetnik dvojice hrvatskih predsjednika – Stjepana Mesića i Ive Josipovića. U jednoj svojoj objavi naveo je da “naša prošlost uključuje i strahote ustaške NDH i pobjedonosnu narodno-oslobodilačku borbu”.

U NOB-u je, kako je sam izjavio, “s ponosom sudjelovao dajući svoj skromni doprinos tome da su u Hrvatskoj danas i moj Zadar, i Rijeka, Istra i otoci, te da je Hrvatska na kraju Drugoga svjetskog rata bila na pobjedničkoj strani”.

“Prošlost o kojoj govorim uključuje i poslijeratni razvoj i međunarodnu afirmaciju Jugoslavije, a time i Hrvatske, u čemu sam imao nemalog udjela. I, napokon, ta prošlost uključuje već gotovo tri desetljeća postojanja samostalne Republike Hrvatske, u čemu sam također ostavio trag. Objektivni povjesničari procijenit će moju ulogu u svemu tome. Zapjenjeni hajkači – ne”, poručivao je Lončar, kojega je zagrebački gradonačelnik Milan Bandić namjeravao odlikovati, no on je od te počasti, zbog velikog pritiska javnosti, odustao.

“Budimir Lončar kontinuirano zastupa politiku izjednačavanja agresora Srbije i JNA i napadnutu Republiku Hrvatsku. (…) Lončar je propustio izraziti lojalnost Republici Hrvatskoj, čime se stavio na stranu protivnika mirnog demokratskog i pravednog rješenja jugoslavenske političke krize”, čuvena je izjava pokojnog predsjednika Tuđmana koju HDZ-ovci citiraju kada govore o Lončaru, dok je Bandić  o njemu uvijek govorio s dozom respekta, pozivajući se na njegov savjetnički status u urednima bivših predsjednika Josipovića i Mesića.

Osim toga, Bandić je, govoreći o Lončaru, isticao i njegovo sudjelovanje u radu UN-a te u osnivanju Pokreta nesvrstanih i Kvadrilaterale, pokreta u kojem su, uz Jugoslaviju, sudjelovale Austrija, Italija i Mađarska. Inače, Budimir Lončar od svoje politike i ambicija ne odustaje ni danas, premda je prešao 90-u godinu života, pa je tako predsjednik savjetodavnog odbora Međunarodnog instituta za bliskoistočne i balkanske studije (IFIMES – International Institute for Middle-East and Balkan studies) sa sjedištem u Ljubljani, čiji je predsjednik Vijeća dr. Craig T. Smith, bivši politički direktor Bijele kuće, a počasni predsjednik Stjepan Mesić.

U njemu je sudjelovala i bivša premijerka Jadranka Kosor, koja je istupila kada se saznalo da je ova institucija nominirala Sergea Brammertza za Nobelovu nagradu za mir. Riječ je o tužitelju koji je vodio haške procese protiv hrvatskih generala.

Nacionalno/D.Prša/Dnevno

Politika

Anušić: Nema razloga da I. Radić ne bude kandidat za osječkog gradonačelnika

Published

on

Dodao

Predsjednik osječko-baranjskog HDZ-a i župan Ivan Anušić izjavio je u nedjelju kako nema razloga da predsjednik osječkog HDZ-a Ivan Radić ne bude kandidat za gradonačelnika Osijeka na lokalnim izborima 2021. godine.

Tijekom druženja s članovima stranke, u osječkom prigradskom naselju Višnjevcu, Anušić je na novinarski upit ima li HDZ već svoga kandidata kazao kako će “kandidat biti onaj tko će biti izabran od strane osječkog Gradskog odbora HDZ-a”.  
“U ovome trenutku predsjednik HDZ-a u gradu Osijeku je Ivan Radić, i nema apsolutno nikakvog razloga da to ne bude upravo on”, poručio je Anušić.

Ocijenio kako je Županija krenula u kvalitetnom, dobrom i produktivnom smjeru, ali da je u tome ključan grad Osijek, kao četvrti grad po veličini u Hrvatskoj te centar svih društvenih, gospodarskih i drugih događanja na istoku Hrvatske.
Zato je potrebno da grad Osijek napokon posloži priču, u vidu nove uprave i novoga gradonačelnika. HDZ želi 2021. godine preuzeti odgovornost za vođenje grada Osijeka i pokazati koliko puno potencijala već godinama stoji sa strane, a mogli su se upotrijebiti za razvoj grada, na korist svih građana Osijeka, Županije, a posredno i istoka Hrvatske, poručio je Anušić.

Radić je izjavio kako, nakon pobjede Ivana Anušića na izborima za župana 2017. godine, HDZ sada ide na pobjedu u gradu Osijeku gdje je u protekle dvije godine “snažna i konstruktivna oporba, koja ukazuje na sve probleme i nudi konkretna rješenja”, a uvjereni su da će 2021. godine imati gradonačelnika Osijeka.
Na upit novinara je li spreman prihvatiti odgovornost ako ga Gradski odbor HDZ-a službeno kandidira za osječkog gradonačelnika, Radić je uzvratio: “Naravno da jesam. Ne bih se prije dvije godine prihvatio dužnosti predsjednika osječkog HDZ-a da nisam spreman”.
“Apsolutno sam spreman, to će mi bit čast, i uvjeren sam da će HDZ pobijediti”, poručio je Radić.

(Hina)

Ucitavanje vijesti

Politika

Pula: Osnovani Demokrati Istre

Published

on

Dodao

Bivša čelnica istarskog SDP-a Maja Šarić nova je predsjednica Demokrata Istre, odlučeno je na osnivačkoj skupštini istarske podružnice Demokrata u subotu u Puli, s koje je predsjednik stranke Mirando Mrsić poručio kako su nam promjene nužne ali ih država od građana ne može tražiti ako se i sama ne mijenja.

Ustvrdivši kako se istarska podružnica osniva upravo na prvu obljetnicu osnivanja Demokrata, predsjednik stranke Mrsić kazao je kako je Hrvatska zaspala u ravnodušnost, zemlju je obuzela netrpeljivost, društvo se zatvara u sebe te kako danas u nekim dijelovima zemlje je slika kakva nije bila ni devedesetih.

“Stanje je loše, obuzelo nas je beznađe. Korupcija je rak rana ovog društva i dolazi od samog vrha vlasti. Vrijednosti slobode, jednakosti, pravde, prava na izbor i antifašizam često su na kušnji i postaje zabranjene teme u Hrvatskoj”, istaknuo je Mrsić dodavši kako se upravo stoga “treba okupiti i učiniti sve da Hrvatska prodiše”.

“Hrvatskoj su potrebne promjene, previše puta ponovljena teza, premalo je međutim učinjeno da se to ispravi. Država od svojih građana ne može tražiti promjene ako se i sama ne mijenja”, ustvrdio je Mrsić.

Dodao je kako se promjene moraju provesti i to one koje “obuhvaćaju ustroj države, način rada državnih i javnih službi, ustroj lokalne samouprave, reformu pravosuđa obrazovanja, zdravstva i poreznog sustava”. 

Miletić: Država ne ide u dobrom smjeru

Predsjednik IDS-a Boris Miletić poručio je kako je suradnja ove stranke s Demokratima prethodila osnivanju istarske podružnice i to u sklopu Amsterdamske koalicije.

“Stanje u državi nije dobro, država ne ide u dobrom smjeru, pri dnu smo prema svim pokazateljima. Stvari treba mijenjati na bolje a naš je zajednički cilj stvaranje jedne moderne, progresivne i proeuropske Hrvatske”, zaključio je Miletić.

Novoizabrana predsjednica Demokrata Istre Maja Šarić naglasila je kako su Demokrati stranka uključivosti jer, kako je rekla ” samo tako možemo kreirati kvalitetna rješenja za najzahtjevnije gospodarske i društvene probleme”.

“Izašla sam iz SDP-a 2015. godine zbog pokušaja diskreditiranja, doživljavala sam ucjene, prijetnje i shvatila sam da SDP više ne ide u pravom smjeru. Zapravo shvatila sam da se nema smisla boriti se s vjetrenjačama”, rekla je Šarić novinarima prije skupštine. 

(Hina)

Ucitavanje vijesti

Politika

Premijeru Plenkoviću dodijeljena plaketa Grada Novske

Published

on

Dodao

Gradsko vijeće Novske u petak navečer je u povodu Dana grada održalo svečanu sjednicu na kojoj je premijeru Andreju Plenkoviću dodijelilo najviše gradsko priznanje za doprinos u izgradnji komunalne infrastrukture, vrtića i obnovu domova te kulturnih institucija.

Plaketu je preuzeo premijerov izaslanik, potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović, ističući da Vlada ulaže napore kako bi kroz poreznu reformu i poticaje lokalnim samoupravama ostavila što više sredstava koja će koristiti za razvoj, u čemu je Novska primjer.

“Mogu obećati da će Vlada nastaviti s takvom politikom. To je Vladina filozofija jačanja lokalne i područne samouprave. Kad vidimo da se to investira na ovaj način onda znamo da smo na pravom putu”, zaključio je Božinović.

Zahvalnice za rad u udrugama primili su Milan Čavlović i Ana Tomac, a Povelju humanosti za humanitarni rad Laura Pavić, Kristina Horžić, Mario Kasumović, Radio klub Novska i OŠ Novska.

U ime predsjednice Republike nazočne je pozdravila njezina savjetnica Mirjana Hrga.

(Hina)

Ucitavanje vijesti

Najčitanije