Sve je jasno ! Fotografija govori tisuću riječi !!!

FB

Društvenim stranicama, portalima i novinama u zadnjih nekoliko dana vrište fotografije “učenika i učitelja” koji neumorno stvaraju samo sebi primamljivu i razumljivu političku zbilju Hrvatske, koju uporno i bez zadrške godinama pokušavaju uvaliti stanovnicima Hrvatske.

Iako su dobro politički potkovani, genetski odavno opredijeljeni, poznavatelji političkih prilika iz bivše Jugoslavije i suverene države Hrvatske jedinstveni su u stavu da su Milorad Pupovac i Budimir Lončar “majstori krojači” stvaranja novog “odijela” hrvatske stvarnosti.

Poznato je da je Milorad Pupovac svojevrsni fenomen hrvatske politike – na površini se održava gotovo dva desetljeća, no čini se da je jedna od karika važnih za njegov opstanak i širok krug poznanstava. Tako je jedan od najpoznatijih hrvatskih policijskih službenika Nikola Kajkić na svojem Facebooku objavio fotografije koje prikazuju prvog čovjeka SDSS-a i Budimira Lončara, kojega dio hrvatske javnosti naziva svojevrsnim vladaom iz sjene.

Je li Lončar uistinu vladar iz sjene, teško je reći, međutim, njegova politička biografija iznimno je živopisna. Između ostalog, obnašao je niz visokih dužnosti u vrijeme bivše SFRJ te je bio njezin posljednji ministar vanjskih poslova. U Hrvatskoj je, od njezina osamostaljenja, među ostalim, bio i savjetnik dvojice hrvatskih predsjednika – Stjepana Mesića i Ive Josipovića. U jednoj svojoj objavi naveo je da “naša prošlost uključuje i strahote ustaške NDH i pobjedonosnu narodno-oslobodilačku borbu”.

U NOB-u je, kako je sam izjavio, “s ponosom sudjelovao dajući svoj skromni doprinos tome da su u Hrvatskoj danas i moj Zadar, i Rijeka, Istra i otoci, te da je Hrvatska na kraju Drugoga svjetskog rata bila na pobjedničkoj strani”.

“Prošlost o kojoj govorim uključuje i poslijeratni razvoj i međunarodnu afirmaciju Jugoslavije, a time i Hrvatske, u čemu sam imao nemalog udjela. I, napokon, ta prošlost uključuje već gotovo tri desetljeća postojanja samostalne Republike Hrvatske, u čemu sam također ostavio trag. Objektivni povjesničari procijenit će moju ulogu u svemu tome. Zapjenjeni hajkači – ne”, poručivao je Lončar, kojega je zagrebački gradonačelnik Milan Bandić namjeravao odlikovati, no on je od te počasti, zbog velikog pritiska javnosti, odustao.

“Budimir Lončar kontinuirano zastupa politiku izjednačavanja agresora Srbije i JNA i napadnutu Republiku Hrvatsku. (…) Lončar je propustio izraziti lojalnost Republici Hrvatskoj, čime se stavio na stranu protivnika mirnog demokratskog i pravednog rješenja jugoslavenske političke krize”, čuvena je izjava pokojnog predsjednika Tuđmana koju HDZ-ovci citiraju kada govore o Lončaru, dok je Bandić  o njemu uvijek govorio s dozom respekta, pozivajući se na njegov savjetnički status u urednima bivših predsjednika Josipovića i Mesića.

Osim toga, Bandić je, govoreći o Lončaru, isticao i njegovo sudjelovanje u radu UN-a te u osnivanju Pokreta nesvrstanih i Kvadrilaterale, pokreta u kojem su, uz Jugoslaviju, sudjelovale Austrija, Italija i Mađarska. Inače, Budimir Lončar od svoje politike i ambicija ne odustaje ni danas, premda je prešao 90-u godinu života, pa je tako predsjednik savjetodavnog odbora Međunarodnog instituta za bliskoistočne i balkanske studije (IFIMES – International Institute for Middle-East and Balkan studies) sa sjedištem u Ljubljani, čiji je predsjednik Vijeća dr. Craig T. Smith, bivši politički direktor Bijele kuće, a počasni predsjednik Stjepan Mesić.

U njemu je sudjelovala i bivša premijerka Jadranka Kosor, koja je istupila kada se saznalo da je ova institucija nominirala Sergea Brammertza za Nobelovu nagradu za mir. Riječ je o tužitelju koji je vodio haške procese protiv hrvatskih generala.

Nacionalno/D.Prša/Dnevno