Sve institucije BiH dale odobrenje za nabavu puški u RS-u

Sve relevantne institucije zadužene za nabavu i nadzor trgovine naoružanja u Bosni i Hercegovini, uključujući i Obavještajno-sigurnosnu agenciju BiH, dale su odobrenje za uvoz 2.500 pušaka za potrebe MUP-a Republike Srpske, objavili su u četvrtak mediji u BiH nakon što se proteklih dana špekuliralo o razlozima naoružavanja ovoga entiteta.

Kako su potvrdili iz ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH, ispoštovane su sve procedure vezane za nabavu naoružanja, uključujući odobrenja više nadležnih institucija sukladno Zakonom o nadzoru vanjskotrgovinskog prometa oružja, vojne opreme i robe.

Nakon što je MUP RS-a zatražio nabavu naoružanja iz Republike Srbije odobrenje su dali ministarstvo vanjskih poslova BiH, ministarstvo obrane BiH, ministarstva sigurnosti BiH te Obavještajno-sigurnosna agencija BiH.
“Nakon pribavljanja navedenih suglasnosti i pozitivnog mišljenja OSA-e, izdana je dozvola za uvoz oružja i vojne opreme”, priopćili su iz Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH.
U slučaju da je samo jedna institucija odbila dati suglasnost ministarstvo vanjske trgovine i ekonomjskih odnosa odbilo bi zahtjev nabavku naoružanja.

Najprije je ministar unutarnjih poslova Federacije BiH Aljoša Čampara, član Izetbegovićeve Stranke demokratske akcije, upozorio na naoružavanje pripadnika MUP-a RS-a, nakon čega je više lokalnih i regionalnih medija upozorilo na opasnost od naoružavanja policije entiteta čiji se predsjednik Milorad Dodik zauzima za njezino odcjepljenje od BiH. Zabrinutost zbog naoružavanja, ali i zbog pojave nelegalnih kampova za vojnu obuku izrazilo je i američko veleposlanstvo u Bosni i Hercegovini. (H)