SVE GLASNIJA ŠUŠKANJA O UVOĐENJU OBVEZNOG CIJEPLJENJA Hrvatska? Kod nas bi se to zapravo moglo učiniti vrlo jednostavno

Uvođenje obaveznog cijepljenja protiv Covida-19 (više) nije pravno, nego političko pitanje. Kako u Hrvatskoj, tako i u drugim članicama EU – rekao je za Jutarnji list pravni ekspert komentirajući jučerašnju izjavu predsjednice Europske komisije Ursule von der Leyen da je potrebno razmisliti o uvođenju obveznog cijepljenja unutar EU.

Nakon što je tu skoro pa tabu temu prvo “probila” austrijska vlada najavom skorog uvođenja obaveznog cijepljenja, slične najave čuju se i iz nove njemačke vlade, a Grci su odlučili da će svoje građane starije od 60 godina koji nisu cijepljeni protiv covida-19 svakog mjeseca kazniti novčanom kaznom.

A što bi trebala, pod pretpostavkom da je prelomila to politički nezgodno pitanje, učiniti naša Vlada kada bi odlučila da želi uvesti obavezno cijepljenje protiv covida-19, objasnio je izvanredni profesor na Pravnom fakultetu u Zagrebu Frane Staničić.

– To je vrlo jednostavno pitanje. Kada bi Vlada donijela takvu političku odluku sve što bi potom trebala učiniti jest Saboru predložiti dopunu jedne alineje Zakona o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti (koji u članku 40. taksativno nabraja bolesti protiv kojih je u Hrvatskoj cijepljenje obavezno, poput tuberkuloze, dječje paralize, osipa, zaušnjaka…, nap. a.).

Prema tome, mi to možemo napraviti u roku od nekoliko dana. Sve što treba jest da Vlada predloži dopunu zakona i da to onda saborski zastupnici izglasaju. I to ne dvotrećinskom, nego običnom većinom. Sve što treba jest dodati covid-19 na postojeći popis bolesti protiv kojih je cijepljenje obavezno – kaže Staničić za Jutarnji.