Svakog sata jedna osoba umre od iznenadnog srčanog zastoja

Fotografija: Šareni artikl (PRess)

Zaklada ‘Hrvatska kuća srca’, u suradnji sa Studentskom udrugom StePP i Gradskim uredom za zdravstvo, organizirala je u subotu, 25. studenoga,  u sklopu akcije ‘Oživi me’  edukaciju o kardiopulmonalnom oživljavanju za djelatnike Zagrebparkinga.

U rujnu mjesecu 2017. godine, Zagrebački holding d.o.o. – podružnica Zagrebparking, javnosti je predstavila projekt ‘Defibrilatori’. U sklopu projekta, a u suradnji s Gradskim uredom za zdravstvo postavila je AED uređaje za defibrilaciju u garažu Kvaternikov Trg i garažu Tuškanac. U povodu toga, podružnica Zagrebparking educirala je 10 djelatnika, ovo danas je nastavak, a do kraja 2018. godine nastaviti će se s edukacijom svih djelatnika.

Djelatnici Zagrebparkinga tijekom radnog vremena veliki dio svoga dana provode u kontaktu s građanima, te će zahvaljujući ovoj edukaciji biti u mogućnosti pristupiti postupku kardiopulmonalnog oživljavanja i nekome spasiti život. Edukacijom djelatnika podružnica Zagrebparking o osnovnim postupcima oživljavanja doprinosi se povećanju sigurnosti građana grada Zagreba i pokazuje društveno odgovorno poslovanje.

“Čak 80 % iznenadnih srčanih zastoja se događa izvan bolnice, a s obzirom da znamo kako je u tim trenucima svaka sekunda važna, potrebno je da što više naših sugrađana prođe kroz edukaciju oživljavanja. Srčani zastoj je stanje u kojem srce prestaje pumpati krv. Tijelo ostaje bez opskrbe kisikom i hranjivim tvarima i za nekoliko minuta osoba umre. Jedini postupak kojim to možemo spriječiti jest brzo pozivanje hitne medicinske pomoći i započinjanje oživljavanja. Jako smo sretni što su se djelatnici Zagreb parkinga odazvali edukaciji, a ovom prilikom pozivamo i druge građane da se povedu za istim primjerom i jave nam se u Zakladu Hrvatska kuća srca, naglasio je Josip Družijanić, dr. med, predsjednik Studentske udruge StePP.

U Hrvatskoj svakoga sata jedna osoba umre od iznenadnog srčanog zastoja, što čini 24 osobe u jednom danu ili oko 9000 osoba godišnje. Iznenadna srčana smrt jedan je od najčešćih uzroka smrti uopće, kako u svijetu tako i u Hrvatskoj. Rana reanimacija i neodložna defibrilacija (unutar 1-2 minute) pokazala se kao učinkovita mjera s visokim postotkom preživljavanja ugroženih osoba, a spašavanje života u ovom slučaju obavljaju laici prije dolaska tima hitne medicinske pomoći.

“Gradski ured za zdravstvo Grada Zagreba u suradnji sa Zakladom provodi akciju Oživi me još od 2014. godine. Zahvaljujući brojnim edukacijama oko 3.000 osoba ima znanja o osnovnim postupcima oživljavanja, no smatramo kako to i dalje nije dovoljno. Naša zajednička misija je edukaciju o oživljavanju uvrstiti u obvezni obrazovni program kako bi što više građana nestručnjaka savladalo vještinu oživljavanja i bilo u mogućnosti spasiti nečiji život kada se za time ukaže potreba”, istaknula je Ivana Portolan Pajić, dr.med., zamjenica pročelnika Gradskog ureda za zdravstvo Grada Zagreba.