Povezite se

Vijesti

Svaki će građanin za nove Vladine povišice godišnje plaćati 875 kuna

Objavljeno

-

Ukupna masa plaća u javnim i državnim službama u 2021. u skladu s onim što je Vlada dosad odlučila, narast će u odnosu na tekući plan za 2019. za oko 3,5 milijarde kuna, odnosno za oko jedan posto bruto domaćeg proizvoda, piše u utorak Jutarnji list.

Dnevnik navodi da će to biti rast u tri godine u iznosu od oko 14 posto ili za 4,7 posto godišnje. Takav prosječni rast plaća bit će veći od nominalnog rasta BDP-a, a rast javnih plaća iznad nominalnog rasta BDP-a se baš i ne preporučuje za države s problemima koje ima Hrvatska.

Dodatni problem je, nažalost, što nam slijedi izborna 2020. i kada se može pretpostaviti da će Vlada nastaviti s odlukama o daljnjem povećanju plaća u 2021. Pojednostavljeno rečeno, ovogodišnje povišice plaća svakog stanovnika Hrvatske godišnje će koštati 875 kuna, ističe Jutarnji list.

Takav rasta plaća bilježi se unatoč tome što nije provedena ni reforma državne uprave, sektor zdravstva nije proveo potrebne organizacijske promjene koje bi dovele do smanjivanja troškova, a u prosvjeti broj nastavnika raste unatoč stalnom padu broja učenika.

Brojke govore da rashodi za zaposlene svojim udjelom u ukupnim rashodima čine drugu po veličini skupinu rashoda proračuna. Ukupni rashodi za zaposlene u 2020., prema fiskalnim smjernicama iz srpnja ove godine, planiraju se u iznosu od 30,4 milijarde kuna i bilježe rast od 1,3 milijarde kuna u odnosu na tekući plan 2019. godinu, donosi Jutarnji list.

Vijesti

“Vatreni” sudjelovali u velikoj akciji za pomoć djeci

Published

on

Humanitarna večera "Vatreno srce"

Hrvatski nogometni reprezentativci ‘pojačani’ brojnim zvijezdama i osobama iz javnog života u ponedjeljak su u hotelu Westin sudjelovali na humanitarnoj večeri za Zakladu Vatreno srce na kojoj su prikupljana sredstava za liječenje i školovanje djece.

Svjetski doprvaci su putem call centra prikupljali sredstva za Kliniku za pedijatriju Dječje bolnice Kantrida te za akciju Korak u život koja mladima bez odgovarajuće roditeljske skrbi osigurava stipendije za fakultetsko obrazovanje.

Svi građani sudjelovali su u akciji pozivom na humanitarni broj 060 9002 i dobili su priliku popričati s nekim od hrvatskih reprezentativaca, kao i s drugim poznatim sportašima, pjevačima, glumcima i voditeljima.

Humanitarni broj bit će aktivan sve do 1. prosinca, a cijena poziva je 6,25 kuna. Svoje donacije građani mogu uplatiti i na žiro račun Zaklade Vatreno srce – HR6323600001102058431.

Za zabavno-glazbeni program tijekom donatorske akcije pobrinula su se neka od najvećih imena hrvatske glazbene scene i mladi glazbenici iz popularne emisije A strana. Nina Badrić, Petar Grašo, Giuliano, Jelena Rozga, Matija Cvek, Antonela Đinđić, Vjekoslav Ključarić i Eni Jurišić uz svoje najpopularnije hitove izvodili su i najdraže pjesme “Vatrenih”.

Zakladu Vatreno srce prije više od deset godina osnovali su igrači i stručni stožer hrvatske nogometne reprezentacije s ciljem pomaganja djeci diljem Hrvatske. U Upravnom odboru Zaklade Vatreno srce su kapetan Luka Modrić, izbornik Zlatko Dalić, te liječnici prim. dr. Zoran Bahtijarević, prof. dr. sc. Boris Nemec i prof dr. sc. Josip Paladino.

“Sretan sam što smo ušli u drugo desetljeće našeg rada. Hrvatska reprezentacija je integrativni i pozitivni brend i ovom akcijom ona se okrenula prema temama koje su pozitivne, korisne i dobre hrvatskom društvu,” kazao je prof dr. sc. Josip Paladino dodavši: “Ove godine smo nastavili s akcijom pomoći bolničkim ustanovama s djecom i za pomoć mladima i djeci koji su bez adekvatne roditeljske skrbi.” 

Prošle godine je bilo više od 70.000 poziva, a sakupljeno je više od 800.000 kuna.

“Vjerujem kako ćemo ove godine nadmašiti te brojke. Ove godine skupljamo sredstva za pedijatriju Dječje bolnice Kantrida te za akciju Korak u život, a za iduću godinu pripremamo akciju za pomoć dječjoj bolnici u Splitu. Okrećemo se svim dijelovima Hrvatske kojima je potrebna pomoć,” dodao je Paladino. I pogodio. Samo za vrijeme tv prijenosa stiglo je više od 75.000 poziva.

Izbornik svjetskih doprvaka Zlatko Dalić naglasio je kako je “Vatrenima” dužnost pružiti pomoć potrebitima.

“Naša je dužnost pomoći i naši igrači osim što predstavljaju Hrvatsku na sjajan način u svom poslu, nogometu, želi pomoći i na ovaj način. Ovo je sjajna akcija kojoj se mi rado odazivamo. Mi smo spremni na svoj način pomoći i nećemo nikada stati,” naglasio je Dalić.

Kapetan “Vatrenih” Luka Modrić istaknuo je kako je sretan što može sudjelovati u ovako lijepoj akciji.

“Ovdje smo došli kako bi pomogli u ovoj lijepoj akciji. Istina je da smo svi najosjetljiviji kada su u pitanju djeca jer smo mnogi od nas očevi. Sretni smo kada možemo pomoći,” poručio je Modrić, dok je predsjednik Hrvatskog nogometnog saveza (HNS) Davor Šuker najavio kako će HNS donirati 100.000 kuna za ovu akciju.

Gledatelji su zbivanja iz Westina mogli pratiti uživo na Drugom programu HRT-a.

Ucitavanje vijesti

Vijesti

Dan Vukovarsko-srijemske županje: Zaposlenost povećana osam posto

Published

on

U povodu Dana Vukovarsko-srijemske župane i blagdana njezina zaštitnika sv. Martina, na svečanoj sjednici Županijske skupštine u Otoku u ponedjeljak župan Božo Galić izrazio je zadovoljstvo učinjenim, ističući da je iz EU fondova povučeno 2,8 milijarda kuna, a u posljednjih godinu dana zaposlenost je porasla 8 posto.

U dokumentarnom filmu “Slavonija protkana zlatom”, s kojim je počela svečanost, predstavljeni su dosadašnji uspjesi i mogućnosti razvoja županije.

Izaslanik predsjednika Vlade i ministar državne imovine Mario Banožić uručio je na svečanoj sjednici nakon pozdravnoga govora četiri tabularne isprave kojima je Osnovna škola Siniše Glavaševića u Vukovaru stekla vlasništvo nad školskim dvorištem, sportskom dvoranom i igralištem, ukupne površine 10.734 četvorna metra, Dom učenika Vukovar vlasništvo nad zgradom doma i sportskim igralištem površine 5295 metara četvornih, a općine Nuštar i Babina Greda vlasništvo nad društvenim domovima.

Vukovarsko-srijemski župan Božo Galić izrazio je zadovoljstvo učinjenim u proteklom razdoblju, ističući da je iz europskih fondova povučeno 2,8 milijarda kuna, a u posljednjih godinu dana i zaposlenost je porasla osam posto.

“Međutim, nisam zadovoljan realizacijom državnih projekata, posebno infrastruktrunih na našem području, koji znače život ovdašnjem gospodarstvu, a to su sanacija željezničke pruge i posebno pravca Zagreb-Tovarnik, ulaganje u aerodrom Klisu, ulaganje u unutarnje plovne putove i u cestovni promet”, rekao je Galić.

Istaknuo je da iduće godine, dok Hrvatska predsjeda Vijećem EU i Dunavskom strategijom, treba učiniti sve kako bi se ti infrastrukturni projekti počeli ostvarivati.

Govoreći o projektima koji se realiziraju, istaknuo je među ostalim  Agrocentar Cernu, vrijedan 30 milijuna kuna, Drvnotehnološki centar, vrijedan 25 milijuna kuna, i dva aktualna projekta natapanja za 3000 hektara, vrijedna gotovo 200 milijuna kuna.  

Projekt “Slavonija, Baranja i Srijem” ocijenio je jako dobrim i predložio da se u sljedećemu financijskom okviru od 2021. do 2027. donese poseban operativni program za pet slavonskih županija te da se organizacija Hrvatskih šuma spusti na razinu slavonskih županija jer bi mogle bolje i kvalitetnije upravljati sirovinom.

Imamo iskustva, energije i znanja, s osnivanjem Šumarskog fakulteta te s Poljoprivrednim fakultetom i Fakultetom informatike omogućuje se za snažniji razvoj gospodarstva, rekao je Galić.

Pozdravne govore održali su i izaslanik predsjednice Republike i saborski zastupnik Mladen Karlić, predsjednik Županijske skupštine Dražen Milinkovć te zamjenik maršaleka (župana) prijateljske Velikopoljske regije Wojciech Jankowiak.

Na svečanoj sjednici Županijske skupštine dodijeljene su nagrade i priznanja za 2019. godinu. Počast županije posmrtno je dodijeljena hrvatskom branitelju Robertu Zadri za iznimnu ljubav, hrabrost i doprinos u Domovinskom ratu, a nagrade za životno djelo dodijeljene su efendiji Idrizu Bešiću za izniman doprinos međuvjerskoj suradnji i društveno-političko djelovanje i Danijelu Rehaku za izniman doprinos u Domovinskom ratu, obnovi Vukovara i istraživanju ratnih zločina.

Nagradu za iznimna postignuća u znanosti i visokom obrazovanju dobio je dr. Vladimir Karabalić, za psihosocijalnu pomoć stradalnicima Domovinskog rata i njihovim obiteljima Vladimir Zlatarić, za promicanje tehničke kulture Anka Remenar te za unaprjeđenje prometne kulture policajac Branko Grebenc – Luis.

Više tvrtaka, ustanova u kulturi i sportskih ustanova dobilo je županijske povelje za doprinos razvoju gospodarstva, kulture i sportske kulture.

Prije svečane sjednice kod spomen-obilježja poginulim zrakoplovcima i braniteljima vijence su položila državna izaslanstva, predstavnici Hrvatske vojske, policije i prijateljske Velikopoljske regije iz Poljske te vukovarsko-srijemsko i otočko izaslanstvo, a u crkvi sv. Antuna Padovanskog služena je sveta misa.

Ucitavanje vijesti

Vijesti

Odbačene prijave protiv Pupovca za povredu ugleda RH

Published

on

Zagrebačko Županijsko državno odvjetništvo odbacilo je prijave protiv čelnika SDSS-a Milorada Pupovca koji se zbog svojih izjava nakon ljetošnjih napada na pripadnike srpske manjine našao na meti optužbi da je poticao na mržnju i povrijedio ugled države.

Ne otkrivajući njegov identitet tužiteljstvo je izvijestilo da je odbacilo svih 13 prijava protiv Pupovca zbog poticanja na nasilje i mržnju te povredu ugleda Republike Hrvatske.

Dvije udruge i jedanaest pojedinaca podnijeli su kaznene prijave protiv “zastupnika u Hrvatskom saboru, da je od 21. do 25. kolovoza 2019. u svojim javnim istupima, intervjuima, tiskovnim konferencijama i izjavama, počinio prijavljena kaznena djela iznoseći svoje komentare u odnosu na napade na pripadnike srpske manjine u Uzdolju i Đevrskama 21. kolovoza 2019.”, objavilo je Državno odvjetništvo na svojoj internetskoj stranici.

Pojašnjavaju da su kaznene prijave odbačene “iz razloga što je nakon poduzetih provjera navoda iz prijava ocijenjeno da se u radnjama prijavljenika nisu ostvarila obilježja kaznenih djela poticanja na nasilje i mržnju kao niti kaznenog djela povrede ugleda Republike Hrvatske niti kakvog drugog kaznenog djela za koje se progon poduzima po službenoj dužnosti”.

“Oštra, ali dopuštena kritika” saborskog zastupnika

Tužiteljstvo smatra da sadržaj Pupovčevih izjava “nije bio usmjeren izvrgavanju poruzi, preziru ili grubom omalovažavanju Republike Hrvatske niti je predstavljao poziv na javno nasilje i mržnju već u suštini predstavlja oštru, ali dopuštenu kritiku spomenutih događaja u Republici Hrvatskoj”.

“To posebice iz razloga što se u konkretnom slučaju radi i o zastupniku u Hrvatskom saboru koji predstavlja svoje biračko tijelo, a saborski zastupnici uživaju najvišu ustavnu i konvencijsku zaštitu slobode izražavanja i iznošenja svojih političkih stavova, ideja i ocjena”, izvijestilo je državno odvjetništvo.

Čelnici braniteljskih udruga, posebno HVIDR-e, u posljednje su vrijeme prozivali Državno odvjetništvo da istraže Pupovčeve izjave, ističući da kontinuirano krši zakone, Ustav i Deklaraciju o Domovinskom ratu. Optuživali su ga u da je Hrvatsku izvrgnuo grubom omalovažavanju i usporedio s NDH.

Ucitavanje vijesti

Najčitanije