Suverenisti: Uskoro predstavljamo cjelovit politički program

Konferencija za medije Hrvoja Zekanovića

Hrvatski suverenisti ozbiljno se pripremaju za parlamentarne izbore, uskoro će predstaviti cjelovit politički program, najavio je u petak saborski zastupnik Hrvoje Zekanović koji je potvrdio da su s Miroslavom Škorom počeli razgovore o suradnji, no detalje nije želio iznositi. 

“Nadam se da će završiti što skorije”, rekao je Zekanović na konferenciji za novinare na kojoj su se članovi predsjedništva Hrvatskih suverenista referirali i na “masonski skandal”, odnosno ostavku glavnog državnog odvjetnika Dražena Jelenića. 

 Zanima me je li Jelenić jedina osoba koja je  član te “suspektne tajne organizacije”, ima li ih, možda, u Vladi ili na nekim drugim istaknutim pozicijama? zapitao se Zekanović ispred Sabora. 

General Željko Sačić ističe kako je hrvatska javnost  šokirana činjenicom da je netko tako visokopozicioniran u pravosudnoj vlasti član “opskurne organizacije, koja ima oštra pravila”. 

“Nije normalno da član masonske organizacije Nikica Gabrić dođe i skoro nogom otvori vrata kod brata Jelenića i kaže daj napravi to i to, pošalji tamo policiju”, naglasio je Sačić. 
 Hrvatski suverenisti se tome suprotstavljaju, a i znaju model kako će to riješiti, uvjerava Sačić koji je poručio kako hrvatske sigurnosne službe, političari, javnost moraju učiniti sve da se ne dozvoli ispreplitanje javnog i privatnog. 

Gabrić je trebao biti ispitan
Zastupnica u EP Ruža Tomašić zanimljivim označava Gabrićevo javno priznanje da je snimao državnog odvjetnika. “Nakon toga ništa se nije dogodilo, a snimao ga je nezakonito, on (Gabrić) je trebao biti na ispitivanju, a nije”, kazala je Tomašić.

I Pero Kovačević ističe kako, u pravilu, takvo snimanje nije moguće u službenim prostorijama DORH-a. U uređenim državama, u takvim slučajevima, mobitel ostavljate vani, to je dio sigurnosnog protokola, tumači Kovačević i dodaje kako se u konkretnom slučaju radi o neovlaštenom snimanju razgovora, koji nema nikakve pravne snage, “odnosno to je počinjenje kaznenog djela neovlaštenog snimanja”. 
 Sučaj Jelenić samo ukazuje da je u pravosuđu potrebno provesti korjenitu reformu, cjelovitu “funkcijsku lustraciju”, a paraleno s njom i imovinsku lustarciju, kaže Kovačević. 

Istaknuo je da se u uređenim zemljama zakonom uređuje koje su zapreke za obnašanje visokih javnih dužnosti. “Za mene je to članstvo u tajnim organizacijama, a masonstvo je takvo”, rekao je Kovačević.

Sačić je dodao kako postoji državnoodvjetnički kodeks u kojem jasno stoji da državni odvjetnik ni na jednoj razini ne smije biti član ni jedne političke stranke, udruge ni bio kakve organizacije koja bi dovela u pitanje njegovu neovisnost.
 Kaže i kako masoni ne bi trebali biti legalno organizirani, jer su diskriminatorni prema ženama. 

Kovačević: Zvali su me u masone, odbio sam
 Kovačević je potvrdio da je 1996., dok je bio u Ministarstvu obrane, dobio poziv za masonstvo ali ga je odbio. 

Suverenisti smatraju kako predsjednik države Zoran Milanović ima pravo birati svoje suradnike. Jadranka Žarković iznimno je dobro surađivala s Hrvatskim generalskim zborom vezano uz pitanja obrazovanja, odgovara Sačić na primjedbu da je sporna Zagreb Prideu.