Suverenisti: Podrška “mehanizmu solidarnosti” znak je sluganske politike prema EU

Željko Sačić Foto Hina/ Dario GRZELJ/ dag

Hrvatski suverenisti u srijedu su se usprotivili potpori koju je Hrvatska dala francusko-njemačkom “mehanizmu solidarnosti” u raspoređivanju migranata u Europskoj uniji, ističući da je ta potpora pokazatelj sluganske politike prema EU.

 “Zgroženi smo inicijativom Vlade Republike Hrvatske kojom bez odobrenja i širih političkih konzultacija preuzima obvezu da iz svakog ilegalnog broda koji krijumčari migrante kao uvjet dobre volje uzima dio tih migranata”, kazao je Željko Sačić na konferenciji za novinare.

 Usprotivio se suglasnosti koju je Hrvatska u ponedjeljak u Parizu dala na francusko-njemački “mehanizam solidarnosti” u raspodjeli migranata i izbjeglica u zemljama EU, ističući kako je bila riječ o tek neformalnom sastanku ministara vanjskih i unutarnjih poslova država članica, na kojemu je taj “mehanizam” dobio potporu samo četrnaest zemalja EU.

 “Njegovo podržavanje pokazatelj je sluganske politike Hrvatske prema EU i nesuverenističkog pristupa zadovoljavanju interesa hrvatskog naroda”, poručio je Sačić.

 Upozorio je kako već sada postoji iznimno velika opasnost i ugroza od migranta na kopnenoj granici Hrvatske s Bosnom i Hercegovinom, a Vladu je prozvao da se oglušuje na zahtjeve oporbe o poduzimanju  učinkovitijih mjera zaštite hrvatske granice.

 Odbacio je ocjene da Hrvatski suverenisti takvim stavovima šire netrpeljivost prema migrantima i izbjeglicama, naglasivši kako je njihov cilj ukazati da se uzroci migracija trebaju rješavati u Aziji i Africi.

 “Tamo tim ljudima treba dati priliku za život” izjavio je i dodao kako Europa treba učiniti sve da se problem rješava na izvorištu problema vezanih uz migracije, a ne da Hrvatsku “stvara sudionikom reparacije šteta i pokušaja ispravaka povijesnih nepravdi”.