Sutra počinje isplata nacionalne naknade za starije osobe bez mirovine

Nacionalna naknada za starije osobe za travanj bit će isplaćena sutra, u utorak 17. svibnja 2022. na bankovne račune korisnika, što je još uvijek jedini mogući način isplate. Naime, nemogućnost isplate putem pošte onemogućava dio starijih i nemoćnih stanovnika ruralnih krajeva da uopće ostvare ovu vrstu pomoći, jer nemaju bankovne račune niti im je odlazak u poslovnice ili na bankomate dostupan, piše Mirovina.hr

Korisnici ostvaruju pravo i na 400 kuna vaučera. Iznos od 820,80 kuna, koji se usklađuje jednom godišnje u siječnju prema rastu plaća i troškova života, trenutno prima 5.889 osoba starijih od 65 godina bez mirovine. Korisnici su uglavnom žene pogođene siromaštvom u starosti, njih gotovo 65 posto, dok je oko 35 posto muškaraca.

Ova vrsta pomoći se isplaćuje od siječnja prošle godine, kada je bilo svega oko tri tisuće korisnika, dakle gotovo dvostruko manje nego sada. Očekuje ih se sve više, tim više jer su korisnici nacionalne naknade od prošloga mjeseca ostvarili pravo na mjesečni energetski vaučer od 400 kuna za podmirenje režija za struju, plin i toplinsku energiju, pri čemu se vaučer može kombinirati za više takvih režijskih troškova odjednom.

No, rast je prilično spor te će teško dosegnuti planiranih oko 20 tisuća koliko je predvidjela prilikom uvođenja mjere sama Vlada. Jedan od razloga su i strogo postavljeni uvjeti.