Susret Trumpa i Kim Jong Una u Singapuru logistički izazov za Pjongjang

EPA/KCNA / JUSTIN LANE

Putovanje sjevernokorejskog vođe Kim Jon Una u Singapur, gdje će se sastati s američkim predsjednikom Donaldom Trumpom, logistički je izazov koji će se najvjerojatnije riješiti korištenjem zrakoplova iz sovjetskog vremena za prijevoz Kima, njegove limuzine i desetaka pripadnika njegove pratnje i osiguranja.

Singapur je odabran za mjesto prvog susreta američkog i sjevernokorejskog čelnika uopće ne samo zbog nevelike zračne udaljenosti od Pjongjanga, nego i zbog političke neutralnosti tog grada-države, otkrio je ured južnokorejskog predsjednika.

Otkad je 2011. postao vođa Sjeverne Koreje, Kim je bio samo na jednom prekomorskom putovanju avionom, i to prošlog tjedna u kineskom gradu Dalianu gdje se sastao s predsjednikom Xijem Jinpingom. Kim je tamo stigao osobnim zrakoplovom Iljušin-62M, uz pratnju teretnog zrakoplova za koji ljudi upućeni u poslove sjevernokorejskog čelnika tvrde da je prevozio njegovu limuzinu.

“Izgleda da je put u Dalian bila proba”, tvrdi Andraj Abrahamian iz Pacific Forum CSIS-a , vanjskopolitičkog istraživačkog centra za Aziju i Pacifik.

Singapur se nalazi oko 4700 kilometara od zračne luke Sunan u Pjongjangu, pa je stoga u dosegu letjelice Il-62M. Taj je sovjetski zrakoplov s četiri motora razvijen sedamdesetih godina prošlog stoljeća i ima maksimalni doseg od deset tisuća kilometara.

No, teretni zrakoplov Iljušin-76 pod punim opterećenjem ne može letjeti dalje od 3 tisuće kilometara bez dopunjavanja goriva. Stoga bi na putu prema Singapuru trebao stati na nekoj prijateljskoj lokaciji, poput Vijetnama, kako bi natočio gorivo ili letjeti sa smanjenim teretom.

Il-76 je originalno stvoren kako bi prenosio tešku mašineriju u zabačene dijelove Sovjetskog Saveza. Dovoljno je velik da u njega stanu školski autobus ili dva tankerska kontejnera, otkriva Atarctic Logistics & Expeditions, tvrtka za putnički i teretni prijevoz.

No letjelica ima sigurnosnih problema. Prošlog je mjeseca u padu takvog zrakoplova nakon uzlijetanja u Alžiru poginulo 257 ljudi.

Za razliku od svog oca Kim Jong Ila koji je na svoja rijetka putovanja u inozemstvo išao blindiranim vlakom jer je strahovao da će biti oboren, što je otkrio upućeni dezerter iz Sjeverne Koreje, Kim Jong Un ne protivi se letenju.

Let ovakve udaljenosti predstavlja znatno veći izazov za prijenosa komunikacijske i sigurnosne opreme i osoblja potrebnih za summit te vrste.

Samo jedan apartman

Lee Yun-keok, dezerter koji je radio sa sjevernokorejsku vladu, a sad vodi Centar za sjevernokorejske strateške informacije u Seulu, tvrdi da će na Kimovo putovanje ići deseci pripadnika sigurnosnog osoblja te oprema koja možda uključuje i osobni zahod za vođu.

Yun-Keok očekuje i veliku potrošnju goriva koje Sjevernoj Koreji nedostaje zbog sankcija Ujedinjenih naroda. Dva Kimova zrakoplova će za let od Pjongjanga do Singapura trebati oko 50 tona goriva po avionu.

Kina, glavni sjevernokorejski izvor goriva, u ožujku je u tu državu izvezla samo tri tone energenta, a dva mjeseca prije toga nije izvezla ništa, stoji u podacima kineske carine.

No zrakoplovi Sjevera mogu pokupiti dodatno gorivo kad lete u Kinu i Rusiju u sklopu gospodarskih operacija, pa međunarodni sigurnosni stručnjaci vjeruju da je Pjongjang stvorio zalihe koje koristi i za svoj raketni program.

“Sjedinjene Države su preferirale Ženevu”, otkrio je dužnosnik južnokorejske Plave kuće novinarima pod uvjetom anonimnosti.

“No Singapur je odabran jer je najrealističnija destinacija na koju bi Kim Jong un mogao stići ako uzmemo u obzir trajanje i udaljenost puta”, dodao je izvor.

Dvije strane prvo su razmatrale da se susretnu u Panmunjomu, pograničnom selu između dviju Koreja u kojem su prije 65 godina potpisaale prekid vatre, a prošlog mjeseca održan i treći međukorejski summit na kojem su sudjelovali Kim i južnokorejski predsjednik Moon Jae-in. Dužnosnik nije znao razlog zašto se odustalo od te ideje.

Ne znaju se ni točne lokacije za susret Kima i Trumpa u Singapuru, no postoji nekoliko mjesta koja mogu jamčiti sigurnost, uključujući hotele koji imaju iskustva u organizaciji događaja visokog rizika, pišu singapurski mediji i ističe službenik tamošnje vlade.

Dvoje čelnika susrest će se 12. lipnja , no ako jedan od njih odluči prespavati, postoji samo jedna hotelska soba u cijelom gradu koja zadovoljava uvjete sigurnosnog protokola američkog predsjednika, naglašava izvor upoznat s prethodnim posjetima američkih čelnika.

Riječ je o 348 kvadratnih metara velikom Shangri-la apartmanu u hotelu Valley Wing gdje cijena noćenja iznosi 7,5 tisuća dolara.

Povijesni susret

Singapur je već ranije bio mjesto diplomatskih susreta na najvišoj razini. Čelnici Kine i Tajvana su 2015. ondje održali povijesne razgovore, prve u više od 60 godina.

Sjedinjene Države imaju odličan odnos s tim gradom-državom koji održava diplomatske odnose sa Sjevernom Korejom, no u studenom prošle godine prekinuo je sve trgovinske odnose s njom u sklopu međunarodnih sankcija.

Trump je susret u Singapuru najavio samo nekoliko sati nakon što je izrazio dobrodošlicu trojici američkih državljana koje je Sjeverna Koreja pustila iz pritvora, te u vrijeme posjete državnog tajnika Mikea Pompea Pjongjangu koji je tamo otputovao dogovoriti detalje budućeg susreta.

“Dugo očekivani susret između Kim Jong Una i mene održat će se u Singapuru 12. lipnja. Obojica ćemo pokušati da to postane vrlo poseban trenutak za svjetski mir!”, napisao je Trump na Twitteru u četvrtak.

“Stvarno smatram da imamo jako veliku šansu učiniti nešto veoma značajno”, zaključio je američki predsjednik.  (Hina)