Sunjski ribolovci, opet državni prvaci i najtrofejnija udruga

Upornim samozatajnim radom, članovi Športske ribolovne udruge “Bjelka” iz Sunje, našeg najtrofejnijeg ribolovnog društva, postali su po sedmi puta državnim prvacima u ulovu ribe udicom na plovak.

U vitrinama udruge, koja je osnovana 1977. godine, nalazi se oko 1600 pehara, koji svjedoče o izuzetnim sportskim rezultatima skromnih sunjskih ribolovaca. Uz ostalo, šest su puta sudjelovali na svjetskim prvenstvima, imali su svjetskog i nekoliko državnih prvaka. 

O njihovim rezultatima detaljnije je na prijamu kod sisačko-moslavačkog župana Ive Žinića govorio predsjednik društva Đuro Adamović.

“Imamo vrlo mladu, ali kvalitetnu i složnu ekipu. Njeni su članovi počeli kao sportske nade, a danas su već iskusni šampioni. U protekle četiri godine tri puta smo bili prvaci države, pet puta smo bili pobjednici Kupa Hrvatske, u međunarodnoj regionalnoj ligi smo jednom bili drugi, a dva puta treći. Naša udruga daje tri od ukupno šest članova državne reprezentacije”, spomenuo je, uz ostalo, Adamović.

Niti za Domovinskog rata, kada je Sunja bila u neprijateljskom okruženju, ribolovci nisu prekidali djelovanje. Jedini je problem kluba, kako je rekao Adamović, financiranje natjecanja, jer skromna općina, bez gospodarskih potencijala, nema mogućnosti da im pomogne. Čestitajući im na posljednjem trofeju, župan Žinić je najavio kako će im Županija pomoći u okviru svojih mogućnosti. 

Iz redova “Bjelke” je i ovogodišnji pojedinačni državni prvak Domagoj Ceković, koji je spomenuo kako je udruga već dva kola prije kraja državnog prvenstva, od ukupno 12 kola, osigurala naslov prvaka. Zahvaljujući osvajanju prvog mjesta, “Bjelka” će iduće godine ponovo sudjelovati na Svjetskom prvenstvu, ovaj put u Novom Sadu, gdje se očekuje nastup 35 najboljih svjetskih ekipa. Kako je rekao Ceković, lani su u mađarskom Segedu Sunjani bili deseti, a iduće godine očekuju još bolji plasman. 

Kapetan i trener ribolovaca Dejan Vondrak, koji je kao 40-godišnjak najstariji član ekipe, sudjelovao je na brojnim svjetskim prvenstavima. Podsjetio je i kako je mladi Dino Hrenar bio svjetski prvak u kategoriji ribolovaca do 15 godina.

Na prijamu je najavljeno kako će ŠRU “Bjelka” ove godine konkurirati za najbolju sportsku ekipu Sisačko-moslavačke županije.