Povezite se

Gospodarstvo

SUNJA: Početna konferencija provedbe projekta „ZAŽELI“ program zapošljavanja žena

Objavljeno

-

U općinskoj vijećnici u Sunji održana je Početna konferencija projekta „Zaželi“ program zapošljavanja žena, kojoj su nazočili zamjenik župana Sisačko moslavačkog Ivan Celjak, predsjednica Županijske Skupštine Sisačko moslavačke županije Ivanka Roksandić, ravnateljica Centra za socijalnu skrb Alenka Ljubešić sa suradnicom Mašenkom Sekulić, ravnateljica Hrvatskog zavoda za zapošljavanje Područnog ureda Sisak Gordana Šegović i buduće gerontodomaćice koje će sudjelovati u provođenju projekta.

Nazočne je u ime Općine Sunja pozdravio i prigodnim se govorom obratio zamjenik načelnika općine Ivica Kozarić koji je između ostalog kazao da je za Općinu Sunja ovaj projekt iznimno važan i značajan jer će pripomoći u realizaciji i ostvarenju programskih osnova koje su u smjernicama rada iz djelokruga općinskog socijalnog programa.

Zamjenik župana Sisačko moslavačkog Ivan Celjak pozdravio je sve nazočne te kazao:

Ivan Celjak dožupan SMŽ

Udruga za pomoć „Treća dob“ je pomoć starijim osobama i nositelj je programa „ZAŽELI“ zapošljavanje žena kojim će se projektom zaposliti deset žena s područja općine Sunja koje će brinuti o značajnom broju korisnika, a radi se o potrebitima kojima je pomoć i njega itekako potrebna.

Dodao je da 10 žena koje su dugotrajno nezaposlene, starije, iznad 50 godina života brinut će o njima. SMŽ potiče javljanje jedinica lokalne samouprave i organizaciju civilnog društva s područja naše županije na ovaj program.

Ovaj program ne smo da osigurava pomoć potrebitima on osigurava i zapošljavanje nezaposlenih žena, osigurava razvoj civilnog društva jer udruga „Treća dob“ razvija svoje postojeće potencijale, razvija svoje aktivnosti kroz postojeće djelatnosti te se na taj način posredno osnažuje socijalnu osjetljivost. SMŽ daje punu podršku udruzi „Treća dob“ i općini Sunja u provedbi ovog projekt, kazao je zamjenik župana Sisačko moslavačkog župana Ivan Celjak .

Predsjednica Udruge „Treća dob“ Sanja Kozarić koja je jedna od najzaslužnijih što su sredstva iz socijalnog EU fonda namijenjena Sunji i provođenju ovog projekta zahvalila je svima na razumijevanju te istaknula:

Sanja Kozarić

„Danas smo se u Sunji okupili na Početnoj konferenciji provedbe projekta „ZAŽELI“ program zapošljavanja žena. To je jedan program koji je u potpunosti sufinanciran bespovratnim sredstvima iz socijalnog EU programa, koji se provode na cijelom području RH i koji su povukli najviše financijskih sredstava.

U općini Sunja projekt je „težak“ 1,8 milijuna kn, provodit će se 24 mjeseca rada gerontodomaćica i 30 mjeseci u administrativnom dijelu. Zaposlit će se 10 gerontodomaćica iz ciljane skupine i upravo je težište ovog programa da se zapošljavaju žene starije od 50 godina, koje su nekonkurentne na tržištu rada. Provedbom ovog projekta bit će školovane i osposobljene gerontodomaćice što će im se upisati u zvanje“, kazala je predsjednica Sanja Kozarić.

Jedan dio projekta „Treća dob“ provodi već 10 godina kroz suradnju sa svim nadležnim ministarstvima.

Gospodarstvo

Hrvatski pivari 2019. uprihodili 2,3 milijarde kuna

Published

on

Dodao

Proizvođači piva u Hrvatskoj prošle su godine ostvarili 2,3 milijarde kuna ukupnih prihoda i ostvarili konsolidiranu dobit od 284,4 milijuna kuna, ili 17,8 posto manju u odnosu na 2018. godinu, objavila je Financijska agencija (Fina).

Prema Fininim podacima temeljenim na godišnjim financijskim izvještajima, u 2019. u djelatnosti proizvodnje piva poslovalo je 92 poduzetnika, od kojih 44 s dobiti.

U proizvodnji piva bilo je 1.592 zaposlenih, što je 2,5 posto više u odnosu na 2018. godinu.

Prosječna mjesečna obračunata neto plaća zaposlenih kod poduzetnika u industriji piva iznosila je lani 9.596 kuna, što je 3,5 posto manje u odnosu na 2018. godinu te 65 posto više od prosječne mjesečne neto plaće zaposlenih kod poduzetnika na razini Hrvatske (5.815 kune), pokazuju podaci Fine.

Prošlogodišnji izvoz poduzetnika u djelatnosti proizvodnje piva iznosio je od 253,2 milijuna kuna, što je pad od 18,4 posto u odnosu na prethodnu godinu, dok je uvoz porastao za sedam posto, na 414 milijuna kuna. 

Među 92 poduzetnika u djelatnosti proizvodnje piva najveći ukupan prihod, u iznosu od 1,1 milijardu kuna, ostvarila je Zagrebačka pivovara, koja je bila i najveći izvoznik.

Ta je tvrtka imala 577 zaposlenih kojima je obračunata prosječna mjesečna neto plaća u iznosu od 11.791 kunu.

Zagrebačka pivovara je u 2019. ostvarila dobit od 234,1 milijun kuna, što je rast prema godini ranije kada je iznosila 233,2 milijuna kuna.

Na drugom mjestu po ostvarenim prihodima je Heineken Hrvatska s 673,3 milijuna kuna. Dobit tvrtke je iznosila 64,1 milijun kuna, a zapošljavala je 326 djelatnika kojima je obračunata prosječna mjesečna neto plaća u iznosu od 12.157 kuna.

Iz Fine napominju kako je zadnjih godina na hrvatskom tržištu sve prisutniji trend proizvodnje craft piva.

“Taj trend, uz nove male igrače, prate i već poznata imena pivske industrije”, ističu iz Fine navodeći kako je sve više poduzetnika, koji posluju u proizvodnji piva, u svoju standardnu ponudu uvrstilo i craft vrste piva.

Ucitavanje vijesti

Gospodarstvo

Fina: Svaki peti poduzetnik u djelatnosti trgovine

Published

on

Dodao

Od 136.260 poduzetnika u 2019. godini, njih 28.814 ili skoro svaki peti, poslovao je u djelatnosti trgovine, pokazuju podaci Financijske agencije (Fina).

Iza trgovine po brojnosti slijede poduzetnici u stručnim, znanstvenim i tehničkim djelatnostima (21.489), što je udio od 15,8 posto, građevinarstvu (16.161) s udjelom od 11,9 posto i prerađivačkoj industriji (14.890) s udjelom od 10,9  posto u ukupnom broju poduzetnika.

Iz Fine navode i kako je analiza godišnjih financijskih izvještaja koji su sastavljeni i obrađeni prema pretežitoj djelatnosti pokazala da u posljednjih 20 i više godina prema broju dominiraju poduzetnici u području djelatnosti trgovine.

Kod 136.260 poduzetnika u 2019. radilo je 969.776 zaposlenih, što je 58.040 ili 6,4 posto više nego u 2018. godini.

Najveći broj zaposlenih bio je, kao i ranijih godina, u prerađivačkoj industriji i trgovini, navode iz Fine.

Prerađivačka industrija je tako zapošljavala 240.081 radnika (24,8 posto), a trgovina 195.927 (20,2 posto).

Nominalno, broj radnika najviše je porastao u trgovini (20.521), građevinarstvu (9.867), prerađivačkoj industriji (6.351), djelatnosti pružanja smještaja te pripreme i usluživanja hrane (6.250) i u području djelatnosti informacija i komunikacija (3.701), pokazuju podaci Fine.

Najveći dio prihoda i rashoda ostvarili su poduzetnici u području trgovine (275,6 milijardi kuna prihoda i 266,1 milijarde kuna rashoda).

Slijede poduzetnici u prerađivačkoj industriji (185,5 milijardi kuna prihoda i 176,6 milijardi kuna rashoda) te poduzetnici u djelatnosti građevinarstva (59,98 milijarda kuna prihoda i 58,22 milijarde kuna rashoda).

Promatrano prema neto dobiti, u 2019. su najbolji poduzetnici u trgovini sa 7,4 milijarde kuna, što je pad od 4,1 posto u odnosu na 2018.

Drugi su poduzetnici prerađivačke industrije sa 7,2 milijarde kuna, a treći poduzetnici u području stručnih znanstvenih i tehničkih djelatnosti sa 3,9 milijardi kuna neto dobiti.

U statističku obradu, kako navode iz Fine, nisu uključeni podaci 47 društava bivše Agrokor grupe d.d. koja su 31. ožujka lani izvršila prijenos gospodarske cjeline na novoosnovana društva Fortenova grupe d.d.


Ucitavanje vijesti

Gospodarstvo

Hrvatska prva u EU-u po padu prodaje novih vozila

Published

on

Hrvatska je s međugodišnjim padom od 54,4 posto prva u EU-u po padu prodaje novih vozila u prvoj polovici godine, prenosi u subotu Hrvatska gospodarska komora podatke agencije Promocija Plus, navodeći kao jedan od glavnih razloga smanjenje prodaje rent-a-car kompanijama.

Na hrvatskom tržištu broj registracija novih automobila pao je za 54,4 posto u odnosu na prvo polugodište prošle godine. Španjolska je na drugom  mjestu s padom od 50,9 posto, a treći je Portugal s 49,6-postotnim padom. Za više od 40 posto prodaja je pala i u Italiji (-46,1 posto), Bugarskoj (-44,5 posto) i Grčkoj (-44,2 posto), dok je prosjek na razini svih zemalja članica EU (EU-27) 38,1 posto.

Statistika pokazuje da je tržište najviše palo u južnoeuropskim i mediteranskim zemljama, a zajedničko im je da su sve značajno naslonjene na turizam.

Naime, pad turističkog prometa smanjio je potražnju za rent-a-car vozilima koja čine značajne udjele prodaje novih vozila u svim turističkim zemljama. Primjerice, kod nas je u prvoj polovici prošle godine svako drugo novo vozilo bilo registrirano za potrebe najma, a kako su se poremećaji na tržištu poklopili s tradicionalnim mjesecima najvećih isporuka vozila rent-a-car kućama (travanj i svibanj), to je i dovelo do ovakvih brojki.

U većini zemalja članica Unije prodaja novih vozila je pala između 30 i 40 posto, a samo u osam članica za manje od 30 posto.

Dobra vijest je da se trendovi polako mijenjaju pa je tako na domaćem tržištu međugodišnji pad u travnju u odnosu na isti mjesec lani iznosio -87,4 posto, da bi se u iduća dva mjeseca smanjio na -76,2 posto, odnosno -49,6 posto.

Iz brojki o registracijama novih vozila u posljednjih mjesec i pol je vidljivo da se polako približavamo lanjskim razinama, kažu u Komori.

Smatraju da su nužne subvencije trgovini motornih vozila ili smanjenja PDV-a na motorna vozila po uzoru na Njemačku, a moguća je i kombinacija te dvije mjere.

U protivnom će vrlo skoro, najkasnije na jesen, broj zaposlenih u prodaji vozila biti znatno smanjen, upozorava pomoćnik direktora Sektora za trgovinu HGK Hrvoje Paver. Procjenjuje da bi branša u tom slučaju mogla izgubiti i do 30 posto radnika te da stoga očekuje hitne vladine mjere.

Ucitavanje vijesti

Najčitanije