Sunja obilježila Dane Svena Laste

U Sunji su u petak i subotu brojnim priredbama obilježeni Dani Svena Laste, koji su već petu godinu zaredom organizirani u znak sjećanja na hrvatskoga uglednog glumca, branitelja Sunje u Domovinskom ratu, te sve poginule branitelje.

Manifestacija je u organizaciji sunjske Turističke udruge, završila otvaranjem izložbe slika akademika Želimira Janeša u Galeriji “Šmigmator”, pod nazivom “Umjetnik u ratu”, te projekcijom dokumentarnog filma o tom istaknutome likovnom umjetniku u produkciji HTV-a. O Janešu je govorio književnik Bogdan Arnautović, koji je spomenuo kako se Sisak, kako njegov rodni grad, još nije odužio slikaru, kiparu i medaljaru.

Istodobno je predstavljena i knjiga novinara i publicista Vladimira Pajtlara “Zrakoplovom ispod sisačkog mosta”.

U sklopu manifestacije, u sunjskoj dvorani koja nosi ime Svena Laste, održana je svečana akademija i koncert Jazz orkestra Oružanih snaga RH i Krunoslava Kiće Slabinca. Na kvizu za učenike osmih razreda osnovnih škola “Domovina sa voli znanjem”, sudjelovale su četiri ekipe, dvije iz Sunje i po jedna iz Hrvatske Dubice i Hrvatske Kostajnice. Najviše znanja o Domovinskom ratu pokazali su članovi prve ekipe Sunje u sastavu Miloš Džakula, Petra Kolarić i Josip Ljevar.

Predstavnici pokrovitelja, Sisačko-moslavačke županije i općine Sunja, te udruga iz Domovinskog rata, položili su vijence i zapalili svijeće u spomen na poginule hrvatske branitelje uz središnji križ mjesnog groblja, te uz spomenik Svenu Lasti.

H/N