Sunja: 23. Državna konjogojska izložba, duh njegovanja tradicije, običaja i zaštite autohtone pasmine posavskog konja i hladnokrvnjaka

Pod pokroviteljstvom Ministarstva poljoprivrede i Sisačko moslavačke županije, a u organizaciji Općine Sunja, Središnjeg Saveza uzgajivača konja Hrvatski Posavac i Središnjeg Saveza uzgajivača Hrvatskog Hladnokrvnjaka u Općini Sunja tijekom nedjelje održana je 23. Državna Konjogojska izložba.

Izaslanica župana Sisačko moslavačkog Tihana Likarević tom je prigodom kazala:

„Mogu vam reći da je cilj ove izložbe zapravo već 23. put zaredom da bi se održao naš autohtoni konj, da bi se održala naša tradicija našeg blaga. A sve to u smislu konjogojstva, znamo svi da je konjogojstvo kulturna baština Hrvatske.

Možda će netko sada smatrati da sam malo nepristojna, da sam usvojila samo za ovu izložbu nekakvo specijalno mjesto, da je značajna ona za održavanje našeg Hrvatskoga konja, međutim smatram da je ona barem u jednom malom segmentu značajna za uzgoj i za uzgojni program Hrvatskog Posavca i Hrvatskog Hladnokrvnjaka“ – kazala je Tihana Likarević.

Dodala je da je izložba lijepo organizirana, svake pohvale općini Sunja i svim ljudima koji su učestvovali u organizaciji.

Saborsku zastupnicu Željku Josić koja je izložbu službeno i otvorila upitali smo za njezin dojam i viđenje cijele izložbe:

„Poznato je koliko daleko u prošlost datira sama općina Sunja i koliko je ustvari doprinijela i u  Domovinskom ratu i u obrani cijele naše države. Meni je izrazita čast i zadovoljstvo što su me pozvali sami domaćini, organizatori ove izložbe, drago mi je što sam baš ja ta koja je nazočila i otvorila 23. Državnu Konjogojsku izložbu i ovaj sajam zadrugarstva, obrta i turizma.

Ono što mi najčešće zaboravljamo je da mi moramo svoju tradiciju i kulturnu aštinu njegovati najviše što možemo. I, na neki način, i ova izložba je predstavljanje onoga što je nama naj bitnije, ustvari, s čime se trebamo dičiti a to je upravo naša tradicija, i samo samim time što ljudi sa puno ljubavi uzgajaju naše autohtone pasmine konja, specifično za ovu županiju i za cijeli ovaj kraj, znači Hrvatskog Posavca i Hrvatskog hladnokrvnjaka.  Ja im, recimo to tako, odajem na neki način počast , jer se bave nečim što je jako, jako zapostavljeno“ – kazala je Željka Josić.

Dodala je da koliko je razgovarala sa ljudima, neki od njih imaju 3-4 konja, neki imaju cijele farme, ali vjeruje da će ustrajati u svom poslu i da će se nastaviti baviti onime što je jako bitno, a to je da  autohtone pasmine ne ostanu samo u ovom kraju nego da budu i dalje u svijetu poznate.

Zamjenik općinskog načelnika Ivica Kozarić kazao je da oni  kao glavni nositelji i organizatori konjogojske izložbe osjećaju veliku odgovornost prema ovom kraju, prema ljudima tog kraja koji njeguju stoljetnu tradiciju uzgoja konja, osobito sada kada su u prilici da imaju svoju autohtonu pasminu posavskog konja i hladnokrvnjaka .

„Uložit ćemo sve napore koje smo i do sada, kako bi izložbu i dalje održali na životu  i da ju što bolje pripremamo, što se i vidi iz godine u godinu. Želimo ovom državnom izložbom pokriti cijelu državu, a što se već i sada vidi jer su tu izlagači iz Virovitice, Zagrebačke županije…, i širi se svake godine sve više i više“ – kazao je Kozarić.

Ovo je 23. Konjogojska izložba u Sunji koja se održala pod pokroviteljstvom Županije Sisačko-Moslovačke, pod pokroviteljstvom HP agencije i ministarstva poljoprivrede.  Izložba je 1993. organizirana prvi puta, znači za vrijeme Domovinskoga Rata, prvi puta se održala, i ovo je tradicija i nastavak za u budućnost. Zahvalio bih se svim izlagačima, izložbu smo proširili i na krave, koze, svinje, magarce i tima dali dodatni sadržaj ovoj manifestaciji , kazao je Grga Dragičević načelnik Općine Sunja.