Sunčana Glavak: Svakih 6 sekundi gubimo prašumu površine jednog nogometnog igrališta

Danas je na plenarnoj sjednici Europskog parlamenta održana rasprava s Europskom
komisijom o krčenju šuma i izvješću s preporukama Europskoj komisiji o pravnom okviru
Europske unije za zaustavljanje globalnog krčenja šuma.

U raspravi je sudjelovala Sunčana Glavak, zastupnica u Europskom parlamentu (HDZ/EPP) i članica Odbora za okoliš, javno zdravlje i sigurnost hrane (ENVI). Zastupnici su u raspravi pozvali Europsku komisiju da predstavi zakonodavni okvir za zaustavljanje globalnog krčenja šuma uspostavom obvezne dubinske provjere za proizvode koji se distribuiraju na tržištu unije, a čija se proizvodnja povezuje s rizicima za šume i ekosustave.

„Prema podacima Global Forest Watch-a, svakih 6 sekundi gubimo prašumu površine jednog nogometnog igrališta, ili oko 7 410 metara četvornih. Krčenje i degradacija šuma negativno utječu na brojne globalne ciljeve Europske unije u različitim poljima politike kao što su zaštita biološke raznolikosti, klimatske promjene, ljudska prava, mir i sigurnost, dobro upravljanje i vladavina zakona. Europska unija najprivlačnije je svjetsko tržište. Pravo je vrijeme da se u trgovinskim odnosima sa svijetom ugrade naši pozitivni zakonski propisi i ciljevi očuvanja okoliša“, rekla je u svom govoru zastupnica Sunčana Glavak.
Krčenje šuma i globalni proizvodni lanci Prema podacima Europske komisije, u posljednjih 60 godina uništeno je više od polovice tropskih šuma u svijetu. Ukupno se 13 milijuna hektara šume krči svake godine i gotovo se sve to događa upravo u tropskim šumama. U izvješću se, između ostalog, navodi kako je glavni motiv krčenja šuma širenje poljoprivrednog zemljišta. Proizvodnja soje, govedine i palmina ulja odgovorna je za gotovo 80% globalnog krčenja šuma. Europska unija uvozi i konzumira između 7 i 10% globalne potrošnje usjeva i stočarskih proizvoda povezanih s krčenjem šuma. Unija je također među glavnim globalnim uvoznicima niza roba čija proizvodnja predstavlja rizik za šume, npr. palminog ulja, soje, gume, govedine, kukuruza i kave.

Prijedlozi za zakonodavni okvir Izvješće razmatra moguće regulatorne mjere na razini Europske unije koje bi pomogle u suzbijanju krčenja šuma i s tim povezanih emisija ugljika. One uključuju obvezni dubinski nadzor proizvođača i proizvoda te obvezno označavanje. Procjena Službe Europskog parlamenta za istraživanja je pokazala da u različitom opsegu sve analizirane mjere doprinose smanjenju krčenja šuma te da imaju relativno mali utjecaj na gospodarstvo Europske unije u smislu dodatnih troškova ili smanjenja zaposlenosti.
„Unatoč uspjesima u očuvanju šuma, podaci Organizacije za hranu i poljoprivredu u  Izvješću o stanju svjetskih šuma u 2020. godini ističu jednu činjenicu: borba za suzbijanje gubitaka šuma još uvijek nije gotova. Moramo poduzeti mjere kako bismo osigurali da dobra uvezena u Europsku uniju budu najmanje proizvod krčenja šuma“, zaključila je Glavak.