Šumski požari nastavljaju harati Kalifornijom

EPA/JOHN G. MABANGLO

Šumski požari nastavili su u četvrtak navečer gutati nastambe i plodna polja na sjeveru Kalifornije, usprkos naporima tisuća vatrogasaca u borbi protiv divovskih požara u kojima je dosad život izgubilo već više od 30 osoba.

“Daleko smo od kraja katastrofe”, izjavio je dužnosnik zadužen za borbu protiv požara u Kaliforniji Ken Pimlott.

Vlasti su pobrojale 31 poginulu osobu a očekuju još lošiju bilancu pred razornom snagom vatre koja je izbila u nedjelju i nagnala tisuće stanovnika da pobjegnu iz svojih kuća.

Izdane su nove naredbe za obaveznu evakuaciju te proglašena izvanredna stanja za nove okruge kako bi se odobrila dodatna sredstva. Situacija se pogoršala u četvrtak s brzim širenjem vatre koja je većinom ostala izvan kontrole. Naleti vjetra komplicirali su napore 8000 vatrogasaca u borbi s 21 žarištem koji su već progutali gotovo 78.000 hektara i 3500 zgrada.

“Tubbs Fire”, između okruga Napa i Sonoma, svladan je do četvrtka navečer samo u razini 10 posto nakon što je pretvorio u pepeo gotovo 14.000 hektara, po vatrogasnoj službi Kalifornije.

“Atlas Fire”, drugo posebno aktivno žarište, suzbijeno je u razini tek tri posto a već je spalilo više od 17.700 hektara.

Hina