Sumnjate da vam prisluškuju mobitel? Ovi će vam znakovi to otkriti

Pixabay

Pomisao da netko špijunira vaš mobitel je zastrašujuća.

Telefoni su među najosobnijim uređajima. Velika količina privatnih informacija koje sadrže može biti dragocjena hakerima ili onima koji vas žele pratiti.

Zbog toga je ključno prepoznati znakove koji upućuju na to da netko možda špijunira vaš telefon. Kako Rider’s Digest objašnjava, ovaj je fenomen mnogo češći nego što mislite.

Kako prepoznati

Telefon se pregrijava. Ako ste u posljednje vrijeme primijetili da vam se telefon pregrijava, to bi mogao biti znak da je netko hakiran. Špijunski softver cijelo vrijeme radi u pozadini, što otežava rad telefona i uzrokuje njegovo pregrijavanje.

Baterija se brzo prazni. Obratite pozornost na ponašanje baterije. Ako se troši brže nego inače, to može biti zbog kontinuirane razmjene podataka između telefona i hakerskih servera, što troši puno energije, objašnjava Riders Digest.

Vaša potrošnja mobilnih podataka (4G) neobjašnjivo je veća. Prisluškivani telefon koristi puno podataka jer neprestano šalje informacije na hakerovo računalo, piše N1.

Telefon se neočekivano ponovno pokreće. Zlonamjerni softver na vašem telefonu može ometati normalno funkcioniranje, a česta posljedica je nasumično ponovno pokretanje uređaja.

Potrebno je dosta vremena za gašenje. Kada isključite telefon, mora zatvoriti sve aplikacije koje rade u pozadini. Ako cijeli postupak traje dulje nego inače, to može biti znak da je na vašem telefonu instaliran špijunski softver.

Telefon je rootan. Rootiranje ili “Jailbreaking” je postupak uklanjanja ograničenja proizvođača kako bi se dobio pristup dijelovima mobilnog sustava koji su inače zaštićeni. Ovo je praksa koju hakeri najčešće koriste za instaliranje špijunskog softvera. Ako iznenada vidite novu aplikaciju Cydia na svom telefonu, to je znak da je vaš telefon hakiran.

Čujete čudne zvukove. Noviji softver za praćenje uglavnom je potpuno tih, ali starije verzije mogu proizvoditi odjeke, statički zvuk ili zvukove klikanja tijekom poziva.

Telefon je prespor. Svaki telefon s vremenom postaje sporiji, ali ako se to dogodi u kombinaciji s drugim problemima na ovom popisu, to bi mogao biti znak da je vaš uređaj pod nadzorom.

Ako sumnjate da vas neko uhodi, razmislite o preuzimanju aplikacije za otkrivanje špijunskog softvera kao što je Avast, AVG ili McAfee. Oni traže dobro poznate instalirane pakete i upozoravaju vas kada nešto pronađu.

Ipak, imajte na umu da se “stalkerware”, kako se špijunski softver stručno naziva, toliko često mijenja da su stručnjaci nedavno doveli u pitanje učinkovitost ovih obrambenih programa.