Summit Putin-Erdogan-Rohani očekuje se početkom 2019. – Moskva

Pregovori o Siriji u kojima će sudjelovati ruski, iranski i turski predsjednik planiraju se početkom 2019., rekao je u petak visoki ruski dužnosnik, u trenutku kada se Washington priprema za vojno povlačenje iz te zemlje.

“Na nama je red da budemo domaćini susreta na vrhu triju zemalja pokrovitelja na kojemu će sudjelovati turski, iranski i naš predsjednik. Dogovoreno je da će se održati otprilike u prvom tjednu siječnja. To će ovisiti o vremenskom rasporedu predsjednika”, rekao je zamjenik ruskog ministra vanjskih poslova Mihail Bogdanov, a prenijela je agencija Interfax.

Summit je dio mirovnih pregovora u Astani u kojima od siječnja 2017., bez Washingtona, sudjeluju predstavnici Damska i izaslanstvo sirijske oporbe. Održava se pod pokroviteljstvom Rusije, Irana, saveznika režima, i Turske koja podupire sirijske pobunjenike.

Pregovori u Astani su postupno u drugi plan potisnuli pregovore pod pokroviteljstvom UN-a koji nije uspio pronaći rješenje za rat u kojemu je od ožujka 2011. izginulo više od 350.000 ljudi, ali zasad nisu pronašli konačno rješenje sukoba.

Prošli susret na vrhu trojice predsjednika održao se u rujnu u Iranu. Tada su na vidjelo izašle razlike između Vladimira Putina, Hasana Rohanija i Recepa Tayyipa Erdogana u vezi sa sudbinom pokrajine Idliba.

Tursko izaslanstvo u kojemu su ministar vanjskih poslova Mevlut Cavusoglu i ministar obrane Hulusi Akar treba u subotu stići u Rusiju na pregovore o Siriji u prilikama američkog vojnog povlačenja koje je prošli tjedan najavio predsjednik Donald Trump.