Summit Amerika: većinska potpora udarima u Siriji, podjela oko Venezuele

EPA/Ernesto Arias

Većina od 33 zemlje na Summitu Amerika podržalo je savezničke udare u Siriji ali su se podijelili oko Venezuele, tako što je polovica skupine sa SAD-om na čelu, upozorila kako smatra venezuelske predsjedničke izbore od svibnja “nezakonitima” bez sudjelovanja oporbe.

Tradicionalno kritični spram Washingtona, Bolivija, Kuba i Venezuela pokazale su se najžešćim kritičarima SAD-a u pogledu Sirije.

Američki potpredsjednik Mike Pence je predvodio kritike na račun Venezuele, usred političke, ekonomske i humanitarne krize, koju je nazvao “prvenstveno nepouzdanom državom”, ponavljajući da SAD neće dopustiti “da se ništa ne učini oko Venezuele koja se urušava”.

Regionalna konklava proglasila je predsjednika Nicolasa Madura personom non grata ali se nije mogla složiti oko zajedničke izjave, jer skupina uključuje zemlje saveznice Venezuele poput Kube i Bolivije.

“Željeli su nas isključiti sa summita i doživjeli su neuspjeh. Bio je to totalni neuspjeh”, reagirao je Nicolas Maduro u govoru u Caracasu pred pristašama.

SAD i 16 zemalja skupine iz Lime, među kojima Kolumbija, Brazil, Argentina i Čile, zatražilo je u zajedničkoj izjavi “predsjedničke izbore “s jamstvima nužnima za slobodan, pravedan, transparentan i demokratski postupak, bez političkih zatvorenika”. Izbori bi, po njima, trebali “uključivati sudjelovanje svih venezuelskih političkih aktera”, među kojima oporbu Nicolasu Maduru.

Izbore “koji ne ispunjavaju te uvjete nisu legitimni ni vjerodostojni”, piše u izjavi.

Washington želi ustanoviti “dodatne sankcije, više izolacije i diplomatskog pritiska” protiv Caracasa, kako bi se “prepoznalo da je Venezuela diktatura”, izjavio je Pence koji je prenio podršku Donalda Trumpa skupini venezuelskih oponenata u Limi.

Pence je najavio dodatnu američku humanitarnu pomoć od 16 milijuna dolara, namijenjenu Venezuelcima, nekoliko stotina tisuća njih, koji su pobjegli u druge zemlje Latinske Amerike.

“Pet tisuća Venezuelaca bježi svaki dan iz svoje zemlje u najvećem egzodusu naše hemisfere”, kazao je on, dodajući da je “90 posto Venezuelaca sada siromašno”.

Pence se osvrnuo i na Kubu, nazvavši je “despotskim režimom”.  (Hina)