Summit 16+1: Istočna i srednja Europa najkonkurentnije ulagačko područje

Mađarski premijer Viktor Orban otvarajući 6. summit 16 zemalja CEEC-a i Kine ocijenio je da su zemlje središnje i istočne Europe (CEEC) postale najkonkurentnije ulagačko područje na kontinentu.

Takozvani format 16+1 čija je ideja rođena 2011., održava se ove godine u glavnom gradu Mađarske, a među sudionicima je i hrvatski premijer Andrej Plenković.

Kina ovaj dio Europe vidi kao integralni dio svog megaprojekta Jedan pojas, jedan put, neke vrste suvremenog drevnog Puta svile i jednog od najambicioznijih projekata infrastrukturnog i prometnog povezivanja u svijetu uopće.

U svojem obraćanju na početku skupa na kojem sudjeluje i veliko kinesko izaslanstvo predvođeno premijerom Li Keqiangom, Orban je naglasio da 16 zemalja koje sudjeluju na skupu predstavaljuju motor koji stoji iza europskog ekonomskog rasta a da im za ostvarivanje punog potencijala trebaju moćni saveznici.

Li je na skupu najavio da Kina ima namjeru uložiti oko 2 milijarde eura u razvoj i investicijske projekte u središnjoj i istočnoj Europi koju posljednjih godina vidi kao iznimno zanimljivu regiju, a suradnju s tim zemljama obostrano korisnu za sve sudionike.

Na 6. summitu osim predsjednika hrvatske vlade sudjeluju i šefovi vlada Albanije, Bosne i Hercegovine, Bugarske, Češke, Estonije, Mađarske, Latvije, Litve, Makedonije, Crne Gore, Poljske, Rumunjske, Slovačke, Slovenije i Srbije.

Ministar vanjskih poslova Mađarske Peter Szijjarto dan uoči skupa najavio je da bi na summitu trebala biti potpisana 23 pojedinačna sporazuma između država srednje i istočne Europe i Kine.

Mađarska, koja je kao i Srbija vrlo aktivna u gospodarskoj suradnji s Kinom, želi postati ključni izvoznik u Kinu među zemljama središnje i istočne Europe, kao i prva destinacija za kineska ulaganja u regiji, najavio je.

Što se tiče Hrvatske, ona je s Kinom prošle godine na petom summmitu CEEC-a i Kine potpisala Memorandum o razumijevanju o suradnji na području luka i lučkih industrijskih parkova kojim je stvoren, kako je tada rečeno, okvir za ulazak kineskih investitora, posebno u dijelove gdje sredstva iz europskih fondova nisu u tolikoj mjeri planirana.

Bio je to dobar i kvalitetan okvir, kako je tada rekao premijer Plenković, za moguća ulaganja Kine u Hrvatsku u infrastrukturu i u promet.

Premijer Plenković neformalno se na marginama skupa susreo s više premijera, među ostalim Orbanom, predsjednikom vlade Slovenije Mirom Cerarom i srbijanskom premijerkom Anom Brnabić, a za popodne je predviđen službeni bilateralni susret s kineskim kolegom Lijem, kao i s predsjednikom vlade Litve Sauliusom Skvernelisom.