Povezite se

Vijesti

Šumarski fakultet proslavio 120 godina djelovanja

Objavljeno

-

Šumarski fakultet Sveučilišta u Zagrebu slavi 120 godina od utemeljenja, a ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak u četvrtak je na svečanosti pohvalila napore fakulteta u obrazovanju kadrova potrebnih gospodarstvu i znanstvenoj djelatnosti te istaknula kako bi fakulteti na temelju vladine odluke o programskim ugovorima ubuduće trebali na raspolaganju imati 17 posto više sredstava iz državnog proračuna.

Šumarska nastava u Hrvatskoj dobila je sveučilišni status prije 120 godina, a osim obljetnice utemeljenja Šumarskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, ove se godine obilježava i 70 godina kontinuiranog izvođenja studijskih programa u području drvne tehnologije na tom fakultetu.

“Šumarski fakultet je kroz svoju povijest pokazao da se može raditi ustrajno po sve tri misije sveučilišta: obrazovanju kadrova za gospodarstvo, znanstvenim istraživanjima sudjelovati na međunarodnoj razini kroz projekte i dodatni doprinos razvitku društva, u tom smislu zaslužuju čestitke”, rekla je ministrica obrazovanja, Blaženka Divjak.

Naglasila je kako se to vidi na dosadašnjim projektima fakulteta, njihovoj nastavnoj praksi, terenskoj nastavili i objavama znanstvenih radova.

“To ćemo nagrađivati preko sredstava programskih ugovora, gdje je ukupna vrijednost za sljedeće četiri godine preko dvije milijarde kuna, ako se uključe i sredstva iz Europskog socijalnog fonda”, dodala je Divjak i podsjetila na nedavnu odluku Vlade kojom će fakulteti imati 17 posto više sredstava za razvoj sveučilišta iz državnog proračuna.

Važnost šuma i Šumarskog fakulteta u gospodarstvu istaknuo je i dekan fakulteta, Tibor Pentek. “Posebno se dičimo time što diplomirani inženjeri šumarstva danas gospodare s ukupno 47 posto kopnene površine Hrvatske. Drvnotehnološki odsjek na našem fakultetu obrazuje stručnjake u drvnoj industriji i preradi namještaja, a šumarski i drvnotehnološki sektor ukupno u našem bruto domaćem proizvodu sudjeluje s 4,5 posto, u tom je sektoru zaposleno oko 45 tisuća ljudi”, rekao je Pentek.

Do danas je Šumarski fakultet završilo više od 7,5 tisuća diplomiranih inženjera, odnosno magistara šumarstva i magistara drvne tehnologije, kazao je Pentek i istaknuo kako se “situacija sa zapošljavanjem inženjera šumarstva, u zadnjih nekoliko godina poboljšala, dok u zapošljavanju magistara drvne tehnologije postoji određeni problem”.

Pentek je najavio kako će na proljeće 2019. godine nova uprava fakulteta, koja je stupila na dužnost 1. listopada, pokrenuti reviziju studijskih programa u koju će uključiti industrijski sektor, kako bi se povećala konkurentnost studenata drvne tehnologije na tržištu rada.

Nastavi pregledavati
Reklame
Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Crna Kronika

Preminuloj maloljetnici iz Zagreba dao drogu i nije joj pomogao

Published

on

Ilustracija

Policija je izvijestila da je završila kriminalističko istraživanje nad muškarcem kojeg se dovodi u vezu sa smrću maloljetnice pronađene u zagrebačkom naselju Sopot umotane u tepih.

“Policijski službenici Policijske uprave zagrebačke u koordinaciji s Ravnateljstvom policije i nadležnim županijskim državnim odvjetništvom dovršili su kriminalističko istraživanje nad 30-godišnjim državljaninom Bosne i Hercegovine zbog sumnje u počinjenje kaznenog djela ”Omogućavanje trošenja droga” iz čl. 191. st. 3. u svezi st. 1. i 2. Kaznenog zakona i kazneno djelo ”Nepružanje pomoći” iz čl. 123. st. 2. KZ-a na štetu maloljetnice.

Nastavlja se kriminalističko istraživanje u cilju utvrđivanja svih relevantnih okolnosti ovih kaznenih djela.

Osumnjičeni je u nakon dovršenog kriminalističkog istraživanja predan pritvorskom nadzorniku, a kaznena prijava je dostavljena nadležnom županijskom državnom odvjetništvu”, stoji u policijskom priopćenju.

Tijelo mrtve djevojke pronađeno je u subotu u 7.20 u novozagrebačkom naselju Sopot u Zemljakovoj ulici, na ulazu u podrum zgrade.

Nakon obavljenog očevida tijelo je prevezeno u Zavod za sudsku medicinu i kriminalistiku u Zagrebu. Prema pisanju medija tijelo mrtve djevojke zamotano u tepih pronašli su stanari koji su obavijestili policiju.

Ucitavanje vijesti

Vijesti

Hrvatski vojnici drogirali se u Litvi, slijedi stegovni postupak i povratak kući

Published

on

Ilustracija

Zbog povrede vojne stege dvojica pripadnika HRVCON-a bit će vraćeni iz Litve u Hrvatsku, udaljeni iz službe i bit će proveden stegovni postupak, priopćio je u ponedjeljak MORH.

Pripadnici Vojne policije Hrvatske vojske iz sastava 2. hrvatskog kontingenta u NATO aktivnosti Ojačane prednje prisutnosti u Litvi, u nedjelju, 16. veljače, prilikom testiranja utvrdili su prisutnost nedopuštenih sredstava kod dvojice vojnika, pripadnika 2. HRVCON-a, koji će odmah biti vraćeni u Hrvatsku.

Pripadnici hrvatske vojne policije su prilikom testiranja na opijate utvrdili da su dva pripadnika konzumirala opojne droge, a prema izjavama te dvojice pripadnika nedopuštena sredstva su nabavili i konzumirali prilikom odobrenog izlaska iz vojarne.

Protiv dvojice pripadnika Hrvatske vojske bit će proveden stegovni postupak i bit će udaljeni iz službe.

“U Ministarstvu obrane i Hrvatskoj vojsci nulta je tolerancija na nevojničko ponašanje, zlouporabu svih nedopuštenih sredstava, alkohola i droga, a svako takvo nezakonito ponašanje i svako odstupanje od vojne stege izrazito se strogo sankcionira i oštro osuđuje”, naglašava MORH u priopćenju.

Ucitavanje vijesti

Vijesti

Hrvatska donira Albaniji milijun eura pomoći za sanaciju štete od potresa

Published

on

Hrvatska je na međunarodnoj donatorskoj konferenciji za pomoć Albaniji odlučila donirati milijun eura za obnovu infrastrukture u zdravstvu i obrazovanju nakon razornog potresa u toj zemlji u studenome prošle godine, objavio je premijer Andrej Plenković.

“Hrvatska vlada je na svom sastanku 13. veljače odlučila donirati milijun eura za obnovu infrastrukture u području zdravstva i obrazovanja”, rekao je Plenković obraćajući se sudionicima konferencije. 

Konferenciju je organizirala Europska komisija nakon što je 26. studenoga u potresu u području Drača poginula 51 osoba i porušeni brojni objekti. Šteta se procjenuje na 985 milijuna eura.

Plenković je u svom govoru rekao da je Hrvatska odmah nakon što je stigla vijest o potresu 26. studenoga poslala 15 spasitelja i osam pasa tragača u pogođeno područje, da je nakon toga poslala humatarnu pomoć, šatore, vreće za spavanje , deke, konzerve s hranom, električne generatore u vrijednosti milijun kuna. Hrvatska je također u Albaniju uputila ekipu od pet inženjera sa Zagrebačkog sveučilišta i tri stručnjaka za civilnu zaštitu

“Ovdje smo da pomognemo našim prijateljima”, rekao je Plenković.

Plenković je u svom govoru spomenuo i sastanak na vrhu EU-zapadni Balkan, koji će se održati u Zagrebu 6. i 7. svibnja te izrazio nadu da će prije toga EU donijeti odluku o otvaranju pregovora s Albanijom i Sjevernom Makedonijom.

Ucitavanje vijesti

Najčitanije