Šumarski fakultet proslavio 120 godina djelovanja

Foto: Šumarski fakultet

Šumarski fakultet Sveučilišta u Zagrebu slavi 120 godina od utemeljenja, a ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak u četvrtak je na svečanosti pohvalila napore fakulteta u obrazovanju kadrova potrebnih gospodarstvu i znanstvenoj djelatnosti te istaknula kako bi fakulteti na temelju vladine odluke o programskim ugovorima ubuduće trebali na raspolaganju imati 17 posto više sredstava iz državnog proračuna.

Šumarska nastava u Hrvatskoj dobila je sveučilišni status prije 120 godina, a osim obljetnice utemeljenja Šumarskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, ove se godine obilježava i 70 godina kontinuiranog izvođenja studijskih programa u području drvne tehnologije na tom fakultetu.

“Šumarski fakultet je kroz svoju povijest pokazao da se može raditi ustrajno po sve tri misije sveučilišta: obrazovanju kadrova za gospodarstvo, znanstvenim istraživanjima sudjelovati na međunarodnoj razini kroz projekte i dodatni doprinos razvitku društva, u tom smislu zaslužuju čestitke”, rekla je ministrica obrazovanja, Blaženka Divjak.

Naglasila je kako se to vidi na dosadašnjim projektima fakulteta, njihovoj nastavnoj praksi, terenskoj nastavili i objavama znanstvenih radova.

“To ćemo nagrađivati preko sredstava programskih ugovora, gdje je ukupna vrijednost za sljedeće četiri godine preko dvije milijarde kuna, ako se uključe i sredstva iz Europskog socijalnog fonda”, dodala je Divjak i podsjetila na nedavnu odluku Vlade kojom će fakulteti imati 17 posto više sredstava za razvoj sveučilišta iz državnog proračuna.

Važnost šuma i Šumarskog fakulteta u gospodarstvu istaknuo je i dekan fakulteta, Tibor Pentek. “Posebno se dičimo time što diplomirani inženjeri šumarstva danas gospodare s ukupno 47 posto kopnene površine Hrvatske. Drvnotehnološki odsjek na našem fakultetu obrazuje stručnjake u drvnoj industriji i preradi namještaja, a šumarski i drvnotehnološki sektor ukupno u našem bruto domaćem proizvodu sudjeluje s 4,5 posto, u tom je sektoru zaposleno oko 45 tisuća ljudi”, rekao je Pentek.

Do danas je Šumarski fakultet završilo više od 7,5 tisuća diplomiranih inženjera, odnosno magistara šumarstva i magistara drvne tehnologije, kazao je Pentek i istaknuo kako se “situacija sa zapošljavanjem inženjera šumarstva, u zadnjih nekoliko godina poboljšala, dok u zapošljavanju magistara drvne tehnologije postoji određeni problem”.

Pentek je najavio kako će na proljeće 2019. godine nova uprava fakulteta, koja je stupila na dužnost 1. listopada, pokrenuti reviziju studijskih programa u koju će uključiti industrijski sektor, kako bi se povećala konkurentnost studenata drvne tehnologije na tržištu rada.