Šuica: Slovenska je diplomacija cijelo vrijeme radila, hrvatska se diplomacija u potpunosti povukla

Izvor: FB

U Dubrovniku je danas otvoren sastanak Procesa suradnje u jugoistočnoj Europi, a njime završava jednogodišnje hrvatsko predsjedanje tom organizacijom, koju čini 13 zemalja. Europarlamentarka Dubravka Šuica također sudjeluje na tom sastanku, a za N1 je komentirala arbitražnu odluku.

“Odluka je za mene očekivana, ali neprihvatljiva i neobvezujuća, kao što je to službeni stav i Vlade i Sabora. Bilo je evidentno da Havatska takvu ili bilo koju drugu odluku neće prihvatiti”, rekla je Šuica.

Bliska suradnica premijera Andreja Plenkovića kazala je da suci nisu bili autorizirani donositi odluku bez člana Hrvatske, pa misli da je sama odluka apsolutno neprihvatljiva, kao i to da je Arbitražni sud – upitan. “Nadam se da će međunarodno pravo prevladati i da će ta crta ići sredinom zaljeva”, rekla je Šuica.

Slovenska je diplomacija cijelo vrijeme radila na tome pitanju, dok se hrvatska diplomacija u potpunosti povukla. Šuica je objasnila zašto je to tako. “Hrvatska se izuzela iz svega i nije na tome radila, jer smo smatrali da ta odluka neobvezujuća i je. Hrvatski sabor donio je takvu odluku, a znamo da iznad Sabora ne postoji nitko, samo Bog. Mi sad trebamo nastaviti raditi, i diplomacija i Vlada i europarlamentarci”, rekla je Šuica.

Kazala je da je 2015. i u ljeto 2016. godine postavila pitanja Jean-Claudeu Junckeru, na što je dobila odgovor da Europska komisija nije nadležna odlučivati te da nije stranka u postupku. “Činjenica je da se Europska unija postavila kao arbitar u vrijeme potpisivanja postupka, ali Europska komisija se izuzima i kaže da preporuča da se proces nastavi. Činjenica je da komisija nema što o tome reći, to je bilateralno pitanje, dvije države se pozivaju na dijalog i u odgovorima Junckera”, rekla je Šuica.

Upitana za komentar na poruku Njemačke, koja je pozvala Hrvatsku na poštivanje odluke Arbitražnog suda, Šuica je rekla da bi se usudila špekulirati da njemačka strana nije bila do kraja dobro informirana o težini kompromitiranosti arbitražnoga postupka.

“Mislim da je trebalo bolje objasniti. Odluku, odnosno savjet gospođe Merkel bih uzela s rezervom, jer to iščitavamo iz veleposlanstva Njemačke u Republici Hrvatskoj, a nisam čula gospođu Merkel o tome išta reći. Sigurno će premijer Plenović imati priliku razgovarati s njom i imat će nešto reći te da to nije decidiran stav Njemačke”, rekla je Šuica.