SUH i MUH očekuju u utorak dogovor o covid dodatku za umirovljenike

Čelnice umirovljeničkih udruga razgovarale su u četvrtak s ministrom rada Josipom Aladrovićem o uvođenju covid dodatka za umirovljenike te očekuju da će dogovor biti postignut na idućem sastanku zakazanom za utorak.

Sastanak je bio pozitivan, dogovori slijede u utorak kad ćemo ponovno imati sastanak s ministrom, rekla je Hini predsjednica Matice umirovljenika Hrvatske (MUH) Višnja Fortuna koja je na sastanku bila zajedno s čelnicom Sindikata umirovljenika Hrvatske (SUH) Jasnom A. Petrović.

Dodala je da će u međuvremenu svoje zahtjeve za covid dodatkom koji bi u višem iznosu imali umirovljenici s nižim mirovinama uskladiti sa stručnom službom Ministarstva rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike.

“Našli smo se u sredini ali je dogovor da razgovaramo dalje kako bi iznašli najbolje rješenje za one s najnižim mirovinama”, rekla je Fortuna.

Predstavnici umirovljenika otvorili su temu covid dodatka 11. veljače na sastanku s premijerom Andrejom Plenkovićem od kojega su zatražili da nešto više od 800 tisuća umirovljenika s mirovinama do 2710 kuna dobiju dodatak od 150 eura.

Za oko 244.000 umirovljenika s mirovinom od 2710 do 5000 kuna predlažu dodatak od 100 eura, a za 7200 samaca koji imaju više od 5000 kuna mirovine dodatak od 50 eura.

Dodatak bi prema njihovom izračunu proračun stajao milijardu i 93 milijuna kuna.