Sudbina posljednje utvrde IS i dalje povezana s civilima

Antidžihadističke snage koje podržava Washington i dalje pokušavaju evakuirati preostale civile iz posljednje utvrde skupine Islamska država (IS) na istoku Sirije, gdje je u napadu pripisanom IS-u u četvrtak poginulo 20 osoba.

Napad na selo Sheheil, desetak kilometra od velike baze kurdskih i arapskih boraca Sirijskih demokratskih snaga pokazuje napadačku snagu džihadista, iako su svedeni na malo uporište od tek pola četvornog kilometra.

Na svom vrhuncu, tisuće stranaca iz Europe, Azije ali i s američkog kontinenta došle su u ogromne regije i velike gradove koje je IS osvojio u Siriji i Iraku 2014.

Od tog samoproglašenog kalifata ostao je samo selo Baghouz, na istočnoj granici Sirije, blizu iračke granice.

U tom je području ubijen francuski džihadist Fabien Clain, kojeg smatraju “glasom” koji je preuzeo odgovornost u ime IS-a za napade 13. studenoga 2015. u Parizu, doznaje se u četvrtak od sigurnosnog izvora u Parizu.

Prema informacijama France Inter, radio kanala koji je otkrio informaciju, njegov bat Jean-Michel, drugi francuski džihadist, teško je ranjen u napadu međunarodne antidžihadističke koalicije.

(Hina)