Sud zviždačicu iz ZET-a vraća na posao

Nakon četiri godine pravne bitke sud zviždačicu iz ZET-a vraća na posao jer je dobila nezakonit otkaz, piše u utorak Jutarnji list.

Marica Špehar, bivša voditeljica kadrovske službe u Zagrebačkom električnom tramvaju (ZET-u) koja se usprotivila nezakonitim zapošljavanjima u tom zagrebačkom gradskom poduzeću, a zatim bila izložena šikaniranju Uprave te u lipnju 2016. dobila i otkaz, na najboljem je putu da se nakon iscrpljujuće sudske bitke izbori za povratak na posao.

Općinski radni sud u Zagrebu prošli je tjedan donio presudu u kojoj stoji da njezin radni odnos u pravnom smislu nije prestao, da je ZET mora vratiti na radno mjesto na kojem je bila prije otkaza ili je rasporediti na drugo radno mjesto koje odgovara njezinoj stručnoj spremi i sposobnostima.

Navedena presuda sutkinje Jelice Pandurić je nepravomoćna i na nju se ZET može žaliti. No, Pehar ima odlične izglede da dobije tu pravnu bitku jer je “prvu rundu” već dobila – pravomoćno je već presuđeno da je otkaz koji joj je u lipnju 2016. potpisala direktorica ZET-a Ljuba Rončević Žgela protuzakonit.

U ovoj “drugoj rundi”, koju je prošli tjedan nepravomoćno dobila, preostaje joj da se i pravomoćno izbori za povratak na radno mjesto s kojeg je otjerana.

Marica Špehar diplomirana je pravnica s položenim pravosudnim ispitom koja je 26 godina radila u ZET-u, a od 2008. do otkaza 2016. bila je voditeljica službe za ljudske resurse i zaštitu. Njezine nevolje s pretpostavljenima počele su 2014. kada je kao šefica kadrovske službe ZET-a krenula u provjeru svih svjedodžbi ZET-ovih vozača, donosi Jutarnji list.

(Hina)