Sud zabranio bivšem potpredsjedniku Katalonije dolazak iz pritvora u parlament

Španjolski Vrhovni sud odbio je u ponedjeljak pustiti na uvjetnu slobodu bivšeg potpredsjednika katalonske vlade Oriola Junquerasa kako bi u utorak mogao sudjelovati na glasovanju u parlamentu o izboru novog predsjednika vlade Katalonije.

Istražni sudac Pablo Llarena odbio je pustiti njega i Jordija Sáncheza, lidera civilne katalonske organizacije, premda su obojica na parlamentarnim izborima prošli mjesec osvojili mjesto u parlamentu u Barceloni.

Junqueras i Sánchez se nalaze u pritvoru pored Madrida optuženi za pobunu protiv Španjolske, neposluh i organiziranje zabranjenog referenduma o nezavisnosti pokrajine na obali Sredozemnog mora sa 7,5 milijuna stanovnika.

U utorak bi vodstvo katalonskog parlamenta, u kojem većinu mjesta imaju zagovornici nezavisnosti, trebalo priopćiti mogu li njih dvojica prenijeti glas na drugog zastupnika prisutnog ondje i na taj način sudjelovati u izboru predsjednika.

Jedini kandidat je Carles Puigdemont koj se nalazi u Belgiji a povratkom mu prijeti uhićenje pod optužbom za pobunu. Španjolski ustavni sud je u subotu priopćio kako on može biti imenovan jedino ako se osobno pojavi u parlamentu na raspravi. Španjolska vlada je poručila da će ga uhititi i izvesti pred sud čim prijeđe granicu.

Puigdemont je u ponedjeljak zatražio od predsjednika katalonskog parlamenta Rogera Torrenta da zaštiti “njegovo pravo kao zastupnika i kandidata“ te da nastavi s planiranom sjednicom u utorak kako je bilo i predviđeno.

Ustavni sud je poručio kako će blokirati sjednicu pokušaju li pobornici nezavisnosti izabrati Puigdemonta na daljniju preko televizijskog ekrana. Torrent je u ponedjeljak održao sastanke te je nepoznato hoće li se suprotstaviti odluci Ustavnog suda te dopustiti raspravu i imenovanje preko ekrana.

Pobornici nezavisnosti imaju većinu mjesta u parlamentu. (Hina)