Sud u Sarajevu odbacio dva zahtjeva Sberbank za preuzmanje imovine Agrokora u BiH

HINA

Općinski sud u Sarajevu odbacio je u prvostupanjskom postupku zahtjeve ljubljanske i zagrebačke podružnice ruske Sberbanke za pokretanje ovrhe nad udjelima Agrokora u tri tvrtke registrirane u Bosni i Hercegovini, potvrđeno je u utorak iz sjedišta tog suda.

Rješenja na koje je još moguća žalba odnosi se na odvojene zahtjeve Sberbank d.d. Ljubljana i Sberbank d.d. Zagreb za preuzimanje vlasničkog udjela nad tvrtkama Konzum d.o.o. Sarajevo, Ambalažni servis d.o.o. Vogošća i Boreas d.o.o. Kreševo.

Posljednje rješenje doneseno je 19. listopada i odnosi se na zahtjev koji je stigao iz Ljubljane, a odbačen je kao nedopušten.

Ranije je isti zahtjev podnijela Sberbank d.d. Zagreb, a on je također odbačen i to u srpnju, prenijeli su lokalni mediji.

U oba je slučaja sudu podnesen prijedlog za izvršenje na temelju mjenice, a radi naplate novčanog potraživanja banaka od Agrokora.

Na odbijajuću presudu Sberbank Zagreb je već podnijela žalbu Županijskom sudu u Sarajevu, a ljubljanska podružnica još nije poduzela takav korak nakon presude koju je dobila, iako se očekuje kako će i ona to učiniti.

Imovina Agrokora u BiH postala je predmetom zanimanja nakon što je Općinski sud u Kiseljaku 9. listopada prihvatio zahtjev Sberbank za naplatu potraživanja preuzimanjem vlasničkog udjela Jamnice u Sarajevskom kiseljaku u vrijednosti od 67,4 milijuna konvertibilnih maraka.

Iz Jamnice su najavili kako će višem sudu podnijeti žalbu na takvu presudu.

Hina