Sud potvrdio ukidanje oslobađajuće presude Horvatinčiću

Tomislav Horvatinčić/ Foto: Hina

Žalbeno vijeće Županijskoga suda u Zadru ukinulo je oslobađajuću presudu te naložilo novo suđenje pred potpuno izmijenjenim sudskim vijećem Općinskoga suda u Šibeniku zagrebačkom poduzetniku Tomislavu Horvatinčiću, potvrdio je Hini u srijedu ujutro glasnogovornik Županijskoga suda u Zadru Hrvoje Visković.

Sudac Hrvoje Visković, koji je ujedno i predsjednik Žalbenog vijeća koje je 11. travnja 2018. na Županijskom sudu u Zadru iza zatvorenih vrata razmatralo žalbu na presudu Horvatinčiću, nije želio obrazlagati ni komentirati zbog kojih je razloga presuda ukinuta, potvrdio je samo autentičnost navoda koje je objavio Jutarnji list.

Vijeće je u obrazloženju, između ostaloga, navelo da je šibenska sutkinja Maja Šupe u listopadu prošle godine opet počinila bitne povrede kaznenog postupka jer su razlozi za oslobađajuću presudu u znatnoj mjeri proturječni zbog čega ju nisu mogli ni preispitivati, a posebno je proturječna sutkinja bila kad je prihvatila sinkopu, odnosno privremeni gubitak svijesti kao razlog zbog kojeg je Horvatinčića oslobodila krivnje za smrt supružnika Salpietro, piše Jutarnji list.

Sudsko vijeće šibenskog Općinskoga suda pod predsjedanjem Maje Šupe oslobodilo je Horvatinčića krivnje za smrt talijanskoga bračnog para Salpietro. Žalbu na presudu Općinskog suda u Šibeniku podnijela je šibenska tužiteljica Irena Senečić, dok su odgovor na tužbu napisala trojica Horvatinčićevih odvjetnika.

Šibenski sud Horvatinčića je oslobodio zbog sinkope i nemogućnosti izbjegavanja sudara s talijanskom jedrilicom. Državno odvjetništvo žalio se na presudu zbog pogrešno i nepotpuno utvrđenog činjeničnog stanja tijekom sudskog postupka.

Žalbeno vijeće Županijskog suda u Zadru, u čijem su sastavu suci Hrvoje Visković, Marijan Bitanga i Dijana Grancarić, odlučilo je slučaj vratiti na ponovno suđenje.

Pomorska nesreća dogodila se 6. kolovoza 2011., kad je Horvatinčić gliserom “Santa Marina”, na kojem je bio sa svojom partnericom Anicom Đerđa, u akvatoriju nedaleko od Primoštena u punoj brzini, sa 26,3 čvora, udario u jedrilicu “Santa Piacenza” i usmrtio supružnike Francisca i Marinellu Salpietro iz Padove.