Sud odbio zahtjev obrane Josipe Čuline: Velika afera u kojoj se spominje i Plenković curit će u najgore vrijeme za premijera

Josipa Rimac Čulina/ Izvor: D.Prša

Optužno vijeće Županijskog suda u Zagrebu odbilo je zahtjev obrane da se kao nezakoniti izdvoje određeni dokazi iz spisa u slučaju Josipe Čuline, poznate po nekadašnjem prezimenu Rimac.

Obrana je tražila da se kao nezakoniti dokazi izdvoje tajne snimke i nalozi za prisluškivanje i već su najavili žalbu na tu odluku.

To znači da se teško može očekivati da će se afera s gradnjom vjetroparka Krš Pađene početi javno rasplitati prije početka iduće godine, piše N1.

Podsjetimo, iduća godine je i izborna godina, što je posebno osjetljivo vrijeme za curenje detalja iz afera.

Među svjedocima u ovom postupku su brojni ministri iz Vlade Andreja Plenkovića, a osim što je optužena Josipa Čulina, ranije Rimac, kao nekadašnja HDZ-ova državna tajnica, na klupi za optuženike nalazi se i Gabrijela Žalac, koja je bila ministrica regionalnog razvoja i fondova EU.

Bivši moćnici na optuženičkoj klupi

Optužen je i Domagoj Validžić, nekadašnji pomoćnik u Ministarstvu zaštite okoliša, koji je u svom iskazu pred USKOK-om, izjavio da je i Tomislav Ćorić, dok je bio ministar, bio upoznat s problemima vjetroparka Krš Pađene, te je, tvrdio je Validžić, tražio da se sve riješi u korist investitora.

Među optuženima je i Krunoslav Jakupčić, donedavni šef Hrvatskih šuma, čije su poruke, koje su procurile u javnost, uznemirile premijera Plenkovića do te mjere da je zatražio izmjenu zakona. Objava podataka iz dijela kaznenog postupka koji nije javan mogla bi, ako te zakonske izmjene prođu, postati kazneno djelo.

Investitori u vjetropark Krš Pađene tražili su, prema optužnici, da im se omogući da zadrže status povlaštenog proizvođača električne energije iako za to, navodi USKOK, nisu imali uvjete. Josipa Rimac, stoji dalje u optužnici, iskorištavala je svoje veze i poznanstva kako bi urgirala za investitora, a sama je izjavila da je o svemu razgovarala i s premijerom Andrejom Plenkovićem.