Sućut predsjednice obitelji umrlog akademika Milana Moguša

Hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović u ponedjeljak je u povodu smrti akademika Milana Moguša, doajena hrvatskog jezikoslovlja te autora brojnih znanstvenih, stručnih radova, monografija te rječnika i časopisa, među inima i glasovitog Hrvatskog pravopisa iz 1971. godine, uputila poruku sućuti njegovoj obitelji.

Predsjednica navodi kako je Moguš tijekom duge znanstvene karijere dao nemjerljiv doprinos proučavanju više jezikoslovnih disciplina, posebno dijalektologije kao vrstan poznavatelj čakavskog govora o kojem je objavio niz djela.

Upravo su ta njegova djela, dodaje, temelj proučavanja čakavštine, kao i djela o životu hrvatskih književnika, posebna ona posvećena Marku Maruliću.

“Kao predsjednik Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti predano je radio na promociji hrvatske kulture i znanosti kao ugledan stručnjak čija su djela priznata i izvan granica naše Domovine i koji je za svoj rad primio mnoga brojna priznanja, a među posljednjima i visoko državno odlikovanje Velered kralja Zvonimira“, zaključuje u poruci sućuti Kolinda Grabar-Kitarović. (Hina)