Studija pomogla riješiti misterij Jupiterovih obojenih pojaseva

Tajna Jupiterovih obojenih pojaseva riješena je u studiji o međudjelovanju između atmosfere i magnetskih polja, objavili su australski znanstvenici.

Jupiter, najveći planet u Sunčevom sustavu, plinovit je, većinom od vodika i helija, te nema čvrste površine kao Zemlja.

Slično Zemljinim zračnim strujama, koje su ključne za vrijeme i klimatske sustave, nekoliko snažnih zračnih struja kreće se od zapada prema istoku Jupiterove atmosfere i usput nosi oblake amonijaka koji formiraju obojene pojase u nijansama bijele, crvene, narančaste, smeđe i žute.

Donedavno je bilo malo poznato što se događa ispod Jupiterovih oblaka.

“Znanstvenici su dugo raspravljali koliko duboko zračne struje dosežu ispod površine atmosfere Jupitera i drugih plinovitih divova te zašto se ne pojavljuju u unutrašnjosti sunca”, kazao je Navid Constantinou, šef istraživanja na Australian National Universityju.

Novi dokazi s NASA-ine svemirske letjelice Juno pokazuju kako te zračne struje dosežu dubine i do 3 000 kilometara, kazali su znanstvenici u priopćenju.

Jeffrey Parker, suradnik studije s američkog Livermore National Laboratoryja, rekao je kako njihova teorija pokazuje da zračne struje potiskuje snažno magnetsko polje.

“Plin u unutrašnjosti Jupitera je magnetiziran, stoga smatramo da naša nova teorija objašnjava zašto zračne struje idu toliko duboko ispod površine atmosfere plinskog diva, ali ne i dublje”, kazao je Parker.

“Nema kontinenata i planina ispod atmosfere Jupitera koje bi ometale put zračnim strujama”, kaže Parker.

Istraživanje je objavljeno u The Astrophysical Journalu u srijedu. (H)