Povezite se

Vijesti

Studentski zbor Plenkovića i Divjak upozorio na probleme u radu SC-a

Objavljeno

-

Studentski zbor Sveučilišta u Zagrebu uputio je u srijedu otvoreno pismo premijeru Andreju Plenkoviću i ministrici znanosti Blaženki Divjak, u kojem ih upozoravaju na probleme u radu Studentskog centra te ponašanje Uprave prema studentskoj populaciji.

Zbor poručuje kako se sadašnja Uprava Studentskoga centra prema studentima odnosi maćehinski već dugi niz godina. 

Podsjećaju kako nikada do kraja nisu razjašnjene okolnosti požara u Studentskom naselju “Cvjetno naselje”, a navode i “netransparentno baratanje novcem namijenjenim unapređenju studentskog standarda, sve lošiju kvaliteta prehrane u menzama kojima upravlja Studentski centar, povećanje stanarina bez vidljivih poboljšanja kvalitete smještaja, pa čak ni održavanja razine kvalitete propisane ugovorom o obnovi studentskih domova koje financira EU.

Smatraju kako je sve to okrunjeno odbijanjem provođenja digitalizacije sustava poslovanja Studentskog centra kako bi se studentima olakšalo podizanje ugovora o radu i prijava na Natječaj za ostvarivanje prava na smještaj.

Bahat odnos Uprave SC-a prema studentima

Tvrde da se studentskim predstavnicima nastoji manipulirati pa im se iznose laži. Studentski zbor ističe kako niti jedan student nema prigovora što su u njihove sobe u Cvjetnom naselju” smještene osobe pogođene potresom, ali im smeta “zapanjujuće neprofesionalan, neiskren i bahat odnos Uprave Studentskog centra prema studentima. 

“Takav odnos nije stao samo na izbacivanju imovine studenata iz njihovih soba i skladištenja u neadekvatnim uvjetima pri čemu je jedan dio imovine oštećen ili je nestao,” navodi Zbor i dodaje kako se takav odnos nastavio i u neadekvatnim, netočnim i neistinitim odgovorima na dopise u kojima su pokušali od Studentskog centra dobiti odgovore na pitanja što su ih postavili studenti i njihovi predstavnici.

Odgovori uprave SC-a nejasni i kontradiktorni

Odgovori Uprave Studentskog centra, smatra Zbor, su uglavnom nejasni, kontradiktorni izjavama za medije i nažalost neiskreni. “Smatramo da su odgovori i uvijene prijetnje studentima koji su se priključili bojkotu plaćanja stanarine bijedni pokušaji Uprave da ušutka i primiri studentsku populaciju”, ističe Zbor.

Zato su na izvanrednoj sjednici Skupštine Studentskog zbora Sveučilišta u Zagrebu doneseni zaključci da Studentski centar, kao ustanova namijenjena isključivo skrbi za studente, mora imati isključivo studente i studentska pitanja u fokusu djelovanja.

Studentski centar sve svoje probleme mora rješavati tako da ih studenti ne osjete; frakcijske borbe unutar Radničkog vijeća i među različitim interesnim skupinama ne bi smjele ni postojati, a kamo li se lomiti preko leđa studenata. Studentski centar mora jasno i transparentno prikazivati gdje i kako troši novac namijenjen unaprjeđenju studentskog standarda, konkretno naknade za obradu troškova natječaja za smještaj u studentski dom, kao i 12 posto prihoda od posredništva studentskog rada koje je definirano Zakonom o obavljanju studentskih poslova.

Studentski centar nužno mora pristupiti digitalizaciji vlastitog poslovanja, kako bi studentima olakšalo svakodnevne aktivnosti.
Na tragu  tih zaključaka, Zbor smatra da Vlada i Ministarstvo znanosti nužno moraju hitno provesti kontrolu rada Studentskog centra, provjeriti jesu li se dogodile nepravilnosti i propusti te ako jesu, da odgovorni snose posljedice. 

Politika

Povjerenstvo kaznilo Mrak-Taritaš sa 7000 kuna

Published

on

Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa kaznilo je predsjednicu GLAS-a Anku Mrak-Taritaš sa 7000 kuna jer u imovinskoj kartici nije navela prihode koje je imala kao članica ispitnih povjerenstava.

Mrak-Taritaš u imovinskoj kartici nije navela prihode koje je primila kao članica ispitnih povjerenstava u koje su je imenovali Hrvatska gospodarska komora i Ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja.

Također, izrečena joj je sankcija jer je kao ministrica graditeljstva samu sebe imenovala ispitivačicom na stručnim ispitima za strukovno područje arhitekture.

Mrak Taritaš taj iznos mora platiti u sedam rata.

Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa lani je pokrenulo postupak protiv Mrak-Taritaš jer u imovinsku karticu nije unijela prihode koje je kao ministrica ostvarila sudjelujući u dva ispitna povjerenstva, pri čemu je u jedno imenovala sama sebe. Riječ je o ispitnim povjerenstvima za polaganje stručnih ispita u području arhitekture te za agenta u posredovanju u prometu nekretninama.

U prvom je sudjelovala od 2012., kada ju je prvi puta imenovao tadašnji ministar graditeljstva i prostornog uređenja Ivan Vrdoljak, dok je kasnije sama donosila odluke o svom imenovanju te ukupno primila oko 39.000 kuna naknade.

U drugom povjerenstvu pri Hrvatskoj gospodarskoj komori sudjelovala je kao ispitivač od 2008. do 2017., a sredstava koja je ostvarila kao dužnosnica nije navela u imovinskoj kartici. 

Iako nije suprotno zakonu da dužnosnik može obavljati edukacijske poslove, Mrak Taritaš je prijavila primanja od te djelatnosti samo za jedno povjerenstvo, i to u vrijeme dok je bila zamjenica ministra graditeljstva i prostornog uređenja.

Povjerenstvo je pokrenulo postupak protiv HDZ-ova saborskog zastupnika Ivana Ćelića zbog nesklada u imovinskoj kartici vezano uz plaću koju je primao kao liječnik u Klinici za psihijatriju Vrapče i kao saborski zastupnik..

Ucitavanje vijesti

Politika

Glavašević na listi lijevo-zelene koalicije

Published

on

Lijevo-zelena koalicija predvođena platformom Možemo! predstavila je u petak svoje kandidate za 6. izbornu jedinicu među kojima je, kao nezavisni, i Bojan Glavašević, nekadašnji saborski zastupnik SDP-a.

Listu će nositi Danijela Dolenec, a Glavašević će biti na posljednjem, 14. mjestu i vodit će preferencijalnu kampanju. „Ovo su ljudi koji imaju čiste ruke i ideje za 21. stoljeće“, objasnio je Glavašević motive zbog kojih se priključio toj koaliciji.

“Glas za nas neće biti bačen, zajednički možemo osigurati dobar život, dobro upravljanje i dobru budućnost za građane“, poručio je.

Tomislav Tomašević (Možemo!) zadovoljan je što im se Glavašević pridružio. Godinama, kaže, surađuju na različitim temama, pa je izborna suradnja njen prirodni nastavak.

Tomašević navodi kako 6. jedinica ima brojne okolišne probleme, od odlagališta Jakuševac do ponovno aktualiziranih planova o izgradnji odlagališta radioaktivnog otpada na Trgovskoj gori. Tu su i razvojni problemi, loša prometna povezanost nekih gradova, deindustrijalizacija.

Dolenec poziva građane da daju povjerenje zeleno-lijevoj koaliciji, uvjerava da glas za njih neće biti bačen.

Glavnim okosnicama koalicijskog programa navodi zeleno gospodarstvo, dostojanstvene uvjete rada, društvenu jednakost, demokratizaciju i borbu protiv korupcije.

U toj borbi Bojan je dobro pojačanje, pokazao je da se zna oduprijeti desnici i HDZ-u, izdržati pritiske, čak i prijetnje, u političkom djelovanju ne vodi se popularnošću, nego principima, rekla je Dolenec.

Lijevo-zelenu koaliciju čine Možemo!, Nova ljevica, Radnička fronta, ORaH, Zagreb je naš! i Za grad.

Ucitavanje vijesti

Vijesti

Čudo u Njemačkoj: krava otelila četvorke i preživjela

Published

on

Krava u Njemačkoj otelila je četvorke što je izuzetna rijetkost i izgledi da se to dogodi iznose 1 na 11 milijuna, objasnili su stručnjaci, a čudesno je da su i telići i majka dobrog zdravlja. 

“To je fenomenalno,” rekla je Claudia Kappeler, vlasnica hrabre krave na OPG-a u južnome gradu Bad Waldsee.

“Krava je bila nemirna i kada sam stigla u štalu dva malena telića već su ugledala svjetlost dana”, rekla je Kappeler o događaju koji se zbio u subotu.

Ubrzo je majka krava otelila i treće, pa zatim i četvrto tele i to posve sama, bez pomoći vlasnika farme i veterinara kojeg su hitno pozvali.

Četvero telića dobrog je zdravstvenog stanja iako su na svijet došli 18 dana ranije, a dobro je i njihova majka Gitana. 

Vlasnici, čini se, vole slovo “G” i nisu mnogo razmišljali pa su uz majku koja se zove Gitana i teladi nadjenuli imena s početnim slovom “G”.

Prinove su tako dobili imena: Gina, Georg, Gebhard i Gregor. 

“Izgledi da krava oteli četvorke iznose 1 na 11 milijuna”, objasnila je Ariane Amstutz, glasnogovornica Saveza njemačkih stočara. 

Godine 2018. jedna krava u Njemačkoj također je otelila četvorke na farmi blizu mjesta Radolfzell na Bodenskom jezeru blizu švicarske granice no uginula je nekoliko dana poslije. 

Ucitavanje vijesti

Najčitanije