FaH

Studentski zbor zagrebačkog Filozofskog fakulteta uputio je u ponedjeljak javni zahtjev sveučilišnom Studentskom zboru da sazove sjednicu Skupštine i donese svoje stajalište o dodjeli počasnog doktorata zagrebačkom gradonačelniku Milanu Bandiću o čemu će se, vjerojatno, glasati na idućoj sjednici Senata zagrebačkog Sveučilišta.

 U priopćenju ističu kako Studentski zbor Sveučilišta u Zagrebu, kao predstavničko tijelo svih studenata, ne bi smio izbjeći odgovornost artikulacije stava o “ovako simbolički važnoj odluci”. Tek na temelju odluke Skupštine studentski predstavnici u Senatu mogli bi izraziti stajalište studenata, poručuje Studentski zbor Filozofskog fakulteta. 

 Vjerujući kako akademska i studentska zajednica generalno ne podržavaju dodjelu počasnog doktorata Bandiću, zahtjev za artikulacijom vlastitog stava o tom pitanju uputili su i svim studentskim zborovima kao sastavnici Sveučilišta u Zagrebu. 

 Smatraju kako bi dodjela ovakvog priznanja gradonačelniku uvelike degradirala status Sveučilišta, njegovih studenata i nastavnika što je, kažu, vidljivo iz reakcije javnosti i sveučilišne zajednice.

 “Institut počasnog doktorata već je ozbiljno kompromitiran za vrijeme mandata rektora Borasa dodjelom tog priznanja, u najmanju ruku kontroverznom bosansko-hercegovačkom političari Draganu Čoviću”, navode u Studentskom zboru FF-a. Napominju i kako Studentski zbor Sveučilišta tada nije artikulirao svoj stav, a studentski predstavnici u Senatu podržali su prijedlog bez uzimanja u obzir mišljenja studenata koje 
bi trebali predstavljati. 

 “Neovisno o, po našem mišljenju, opravdanoj sumnji u vezi ugleda i zasluga gradonačelnika grada Zagreba kojima je navodno zaslužio počasni doktorat, smatramo kako bi provedba rasprave o tom pitanju na predstavničkom tijelu studenata bila tek minimum uvriježene demokratske procedure koja je u mandatu rektora Borasa ozbiljno kompromitirana”, ističu u priopćenju. 

 Stoga sve ostale studentske zborove sastavnica Sveučilišta u Zagrebu pozivaju da izglasaju svoj stav o prijedlogu dodjele počasnog doktorata Milanu Bandiću i podrže zahtjev za Sazivanjem sjednice Skupštine Studentskog zbora Sveučilišta.